Vágólapra másolva!
A Nemzetközi Sakkszövetség megjelentette a július 1-től érvényes Élő-pontszámok alapján összeállított ranglistát. Változatlanul Garri Kaszparov ex-világbajnok a rangelső, 31 ponttal előzi meg londoni legyőzőjét, a Braingames világbajnokát, Vlagyimir Kramnyikot. Megőrizte harmadik helyét az indiai ex-világbajnok, Viswanathan Anand, nyert 3 pontot. Az angol Michael Adams visszavette a negyedik helyet, a FIDE világbajnoka, Ruszlan Ponomarjov a hatodik. Lékó Péter  ismét visszatornászta magát az első tízbe, 10 pontot szerzett és a nyolcadik helyről várja a dortmundi világbajnok-jelölti versenyt. Polgár Judit a 19., Almási Zoltán a 25. a legjobbak listáján.

A FIDE július 1-től érvényes ranglistáját változatlanl Élő-pontszámmal vezeti az ex-világbajnok Garri Kaszparov. Az orosz nagymester csak a prágai Eurotel rapid tornán szerepelt, az ukrán Vaszilij Ivancsuk elleni veresége pontszámát nem befolyásolta. A Braingames világbajnoka, Vlagyimir Kramnyik két pontot elhullajtott, az indiai ex-világbajnok, Viswanathan Anand a prágai döntőben aratott győzelmével három pontot kasszírozott. Értékelhető eredmény híján az áprilisi listán negyedik Veszelin Topalov egy hellyel hátrább csúszott, a FIDE világbajnoka, Ruszlan Ponomarjov "megőrizte" hatodik helyét.

A dortmundi világbajnok-jelölti verseny előtt külön figyelmet érdemel Lékó Péter csoportbeli ellenfeleinek pontszáma. A csoportbeosztást jóval korábban elkészítették az ún. súlyozott pontszámok alapján, elsőszámú nagymesterünk egyértelműen az erősebb csoportba nyert beosztást. Lékó Péter az elmúlt három hónapban 10 pontot nyert, ismét visszakerült a legjobb tízbe, a nyolcadik helyen áll. Az angol Michael Adams visszaszerezte a negyedik helyet, nyolc ponttal gazdagodott. Az orosz Jevgenyij Barejev két pontot kasszírozott és megőrizte hetedik helyét. Alekszander Morozevics két pontot veszítve a kilencedik.

Polgár Judit egy partiban is négy ponttal gazdagodott, a női világranglistát nagy fölénnyel vezető nagymesternő a 19. Sikeres időszakot zárt Almási Zoltán, 22 pontot szerzett és a 25. helyre lépett előre. Korántsem villogott Gyimesi Zoltán, 25 pontot elveszített és kikerült az első százból, a magyar ranglistán az ötödik. A magyar sakkozás élő legendája, Portisch Lajos 2599-nel a negyedik, a már veteránnak számító Ribli Zoltán 2574-gyel a hatodik, Csernyin Alekszander 2573-mal a hetedik, Ruck Róbert 2571 ponttal a nyolcadik, Ács Péter sokat javított, 2560-nal a tizedik, Berkes Ferenc 2507 ponttal a 17. a magyar ranglistán. Az Élő-pontszámok alapján a férfi válogatott kapitányának, a Magyar Sakkszövetség szakmai igazgatójának, Kállai Gábornak nem lesz könnyű dolga a válogatásnál, hogy a bledi sakkolimpiára a legütőképesebb csapatot jelölje.

Verőci Zsuzsa