Vágólapra másolva!
 A szlovák Nagy Róbert nyerte a Gemenci Nagydíj nemzetközi kerékpárverseny második szakaszát, összetettben a prológon első és címvédő Arató Dávid vette át a vezetést.

Péntek reggel 103 versenyzo gyülekezett a Szent István téren kijelölt rajtnál. A mezony élérol négy versenyzo indulhatott, mivel ok viselték a vezeto mezeket. Név szerint: Sandro Lattenero (Fausto Coppi Gazzera I.), a FIAT kék mezt, mint az összetett egyéni versenyben vezeto kerékpáros. A pöttyös trikóban (a hegyek királya) Remák Zoltán (P-NIVO Betonexpressz FTC I.) indult, zöld mezben Anatoliy Varvaruk (BK KAMEN-Crémcaffe), mint a legjobb sprinter. A tegnapi harmadik helyezett Arató Dávid (Fausto Coppi Gazzera I.), legjobb magyarként vágott neki a 180 km-es etapnak.

A második szakaszt 9:20-kor kezdték meg a résztvevok. A szakaszok elején a megszokott, nyugodt tempó helyett, helyenként 60 km/h sebességgel haladt a mezony, Bátaszéknél pedig már több részre szakadt. Az elso bolyban tekert a kék és fehér trikós versenyzo, valamint az P-NIVO Betonexpressz FTC II. titkos esélyese, Lengyel Gábor. Oket 40 mp-vel üldözte az angol Christian House (Nagy-Britannia) által vezetett háromfos csapat. Majd húsz mp-vel lemaradva követte oket a mezony. 94 km megtétele után már az elso két boly egyesült és másfél percre növelte elonyét. A baranyai megyeszékhelyre érve Steig Csaba (Mapei Kanizsa KK I.) és Remák Zoltán (P-NIVO Betonexpressz FTC I.) is elszakadt a mezonytol.

A hétfos élmezony egymás között döntötte el a Pécsen megtartott három részhajrát. A leghosszabb napon már nem csak kocsiból frissítették a versenyzoket, hanem az út szélérol is kaptak frissíto csomagot, mint például a Mapei Kanizsa KK csapatának tagjai Komló elott.

A települést elhagyva a versenyben vezeto Nagy Róbert (Mapei Kanizsa KK I.), majd a mezony is sorompót kapott. Ez erosen befolyásolta a verseny késobbi menetét. 112 km megtétele után jelentosen átrendezodött az élmezony. Elso helyen haladt a 74-es rajtszámot viselo szlovákiai magyar Nagy Róbert (Mapei Kanizsa KK I.), aki Pécs óta fél perc elonyre tett szert. Ot üldözte a szlovén Gregor Zajcból (BK KAMEN-Crémcaffe), a ukrán (zöld trikós) Anatoliy Varvarukból (BK KAMEN-Crémcaffe) és Leonid Tymchenkóból (SK Nikolaev Ukraine), valamint az összetett verseny második és harmadik helyén kerekezo Robert Glajzából (ZTS Dubnica) és Arató Dávidból (Fausto Coppi Gazzera I.) álló ötös fogat.

Az élen állóhoz képest 2 perc 10 mp-vel lemaradva következett az egykori országúti magyar bajnok Arany Gábor (P-NIVO Betonexpressz FTC II.) által vezetett mintegy 20 fos mezony. A verseny elején még esélyesnek látszó két induló, Sandro Lattenero és Cristian House már jelentos hátrányt szedett össze a Mecsek déli oldalán. Az angol vesrenyzo 4:10-es lemaradása már akkor behozhatatlannak tűnt.

Arató Dávid (Fausto Coppi Gazzera I.) felesége, Taryn Elledge a Versenytitkárság kocsijával követte a versenyt, és bízott abban, hogy a szakasz tavalyi gyoztesét is tartalmazó csoport meg tudja tartani elonyét a szekszárdi befutóig, ami a verseny Szervezobizottságának az elnöke, Arató Vilmos szerint is reálisnak tűnt, mivel az üldözok élén tekero olasz bringások visszafogták a sebességet.

Bonyhádtól már csak 31 km várt a még versenyben lévokre, ahol a tegnapi naphoz hasónlóan a FIAT Stoll Autóház elott tartották a szakasz utolsó gyorsasági hajráját, ahová már az élen álló hat kerekes egyszerre érkezett. A vonalon a szekszárdi versenyző haladt át elsoként, megszerezve ezzel a végelszámolásnál még sokat éro 3 mp jóváírást is.

Egyre biztosabbnak látszott, hogy a már 3:10-re nott elony kitart a célig. Az oket követo bolyban több magyar versenyzo található: Garamszegi László (P-NIVO Betonexpressz FTC I.), Vanik Zoltán (Postás SE II.), Lengyel Tamás (P-NIVO Betonexpressz FTC I.) és Valter Tibor (P-NIVO Betonexpressz FTC II.).

Itt már biztos volt, hogy a vezeto mezek másra kerülnek. Az eddig kék trikós olasz versenyzo csak a második bolyban tekert, míg Remák Zoltán (P-NIVO Betonexpressz FTC I.) közel nyolc perccel követte az élen haladókat, viszont a fehér trikó sorsáról még semmi biztosat nem lehetett tudni.

A több mint 150 km-nyi elmenés sikeresnek bizonyult, a szekszárdi célegyenesbe együtt fordult a hat versenyzo. Közülük Nagy Róbert (Mapei Kanizsa KK I.) szerezte meg az elso helyet, második lett Gregor Zajc (BK KAMEN-Crémcaffe), míg a harmadik helyen Arató Dávid (Fausto Coppi Gazzera I.) érkezett a célba. Ezzel az eredménnyel a Fausto Coppi Gazzera I. versenyzoje visszaszerezte a tegnap elvesztett kék trikót.

2. szakasz, 180 km, Szekszárd-Szekszárd:
1. Nagy Róbert (Mapei Kanizsa KK I.) 4:22:17 óra
2. Gregor Zajc (BK KAMEN-Crémcaffe) azonos idővel
3. Arató Dávid (Fausto Coppi Gazzera I.) a.i.

az összetettben:
1. Arató 8:40:55 ó
2. Robert Glajza (ZTS Dubnica) 5 mp hátrány
3. Nagy 10 mp h.

az összetett csapatverseny állása:
1. P-NIVO Betonexpressz FTC I. 26:18:46,23 ó
2. BK Kamen-Cremcaffe 42,50 mp h.
3. Fausto Coppi Gazzera I. 1:29,38 p h.

A verseny szombaton 10 órakor a 95 km-es egyéni és csapatversennyel folytatódik.