Vágólapra másolva!
A vasárnap véget ért moszkvai vívó Európa-bajnokságon részt vett 24 magyar versenyző közül tizenkilencen éremmel tért haza, így a világversenyen szövetségi kapitányként most bemutatkozott Szabó Bence felettébb elégedett lehet.
víváshttp://forum.origo.hu/forum/forumServlet?act=show&fid=30319

Összegzésképpen: a párbajtőröző Boczkó Gábor és női párbajtőrcsapatunk aranyérmes lett, női tőr- és kardcsapatunk ezüstérmet szerzett, férfi kardcsapatunk, valmint egyéniben a párbajtőröző Kovács Iván és Imre Géza, illetve a kardozó Nagy Orsolya bronzérmes lett.

- Az Eb előtt a tavalyi koblenzi kontinensviadal magyar éremesőjéről, a 2 arany-, 1 ezüst- és 6 bronzéremről azt mondta, hogy az erőn felüli teljesítés volt, s nem tükrözi a magyar vívás valódi erejét. Moszkvában mégis majdnem ugyanezt produkálta a válogatott. Most akkor mennyire erős valójában a magyar vívás? - kérdeztük Szabó Bencét.
- Jogos a felvetés, így aztán két lehetőség van: teljesen pancser vagyok és fogalmam sincs a dolgokról, vagy túlságosan óvatos voltam.

- Maradjunk az utóbbi verziónál.
- Úgy kalkuláltam, hogy valójában a férfi kardban és a párbajtőr számokban vannak éremesélyeink, ez az egyénit és a csapatot is tekintve hat szám, általában az esélyek fele jön be, tehát három érem a realitás. Ami persze nem jelenti azt, hogy mások nem szerezhetnek kellemes meglepetést.

- Most nagyon sokan szereztek, de hadd mondjam a kellemetlent is. A világbajnok férfi párbajtőrcsapat 8. helyét, s azt, hogy női párbajtőr egyéniben egyetlen indulónk sem került a 16 közé. Holott a férfiak egyéniben, a nők pedig csapatban káprázatosan szerepeltek. Az ön pályafutásában egy adott versenyen volt példa hasonlóra?
- Az 1991-es budapesti vb-n világranglista-vezető voltam, hazai közönség előtt a verseny abszolút favoritja. Egyéniben mégis a 16 között kiestem, utána viszont csapatban aranyérmes lettem. A férfi párbajtőrözők védelmében mondva, nem vívtak rosszul csapatban sem, az ukránok ellen a négy közé jutásért nagyon sok találatunk egy-két milliméteren múlt. Azért pedig, hogy az 5-8. helyért már nem voltak kellőképpen motiváltak, szövetségi kapitányként moroghatok, de mint volt versenyző, megértem őket.

- A lányokkal mi történt?
- Nagyon viszontagságos utazás után érkeztek meg Moszkvába, a csomagjaik elkeveredtek, éjszaka rosszul aludtak, reggel pedig morcosan ébredtek. Ilyen is van... Este leültünk, kértem nekik egy pohár bort, és őszintén elbeszélgettünk. Az utazás körüli gondokra panaszkodtak. Mondtam, hogy felejtsék el a történteket, pihenjék ki magukat és nyugodtan készüljenek fel a csapatversenyre. Amit aztán megnyertek.

- A Mincza, Király, Hormay, Tóth H. négyes mellett másik aranyérmünket Boczkó Gábor szerezte, aki úgy utazott el az Eb-re, hogy már tudta, a vb-n nem indulhat. Mivel tudja vigasztalni?
- "Boczek" Fekete Attila és Kulcsár Krisztián mögött 3. lett a hazai ranglistán, Kovács Ivánt és Imre Gézát megelőzte. De ő is elfogadta, hogy az elmúlt évi világbajnokok idén védettséget élveznek, s a vb-n Krisztián indul. Ám most teszek egy kijelentést, amit majd számon lehet kérni tőlem: ha idén újra világbajnok lesz a Fekete, Kulcsár, Kovács, Imre kvartett, Boczkó jövőre akkor is ugyanolyan eséllyel pályázik a csapattagságra, mint a többiek. Szóval azzal vigasztalom, hogy nincs tovább védettség.

Fábik Tibor