Vágólapra másolva!
Amennyiben most zárulna le az atléták Grand Prix-sorozata, akkor a szeptember 14-i párizsi GP-fináléban hét magyar versenyző vehetne részt: Vaszi Tünde, Ajkler Zita, Varga Judit, Szabó Nikolett, Kiss Balázs, Annus Adrián és Gécsek Tibor.

A helyzetelemzés azért is időszerű, mert az atléták már túl vannak a GP-viadalok zömén. Bár a hét Golden League-állomásból pénteken Róma csak a harmadik lesz, a húsz GP I-es, illetve GP II-es versenyből tizenöt már lezajlott. Az idei sorozatba tíz férfi- és nyolc női szám került be, s négyben igazán kiválóan szerepelnek a magyarok.

Női távolugrásban Vaszi Tünde az 1. helyen áll, a négy versenyen szerzett 23 pontjával, Ajkler Zita (4/11) pedig a 7. helyet foglalja el. Ugyancsak a hölgyeknél 1500 méteren Varga Judit a 4. (3/21), gerelyhajításban Szabó Nikolett az 5. (4/23). A férfiaknál a kalapácsvetés "magyar szám", hiszen a japán Murofusival (4/28) holtversenyben Kiss Balázs az 1. (7/28), Annus Adrián a 3. (4/26), Gécsek Tibor a 6. (5/19). A GP-döntőbe az első 8 helyezett jut be, s igazán érdemes ráhajtani a részvételre, mert a dobogósok Párizsban 50, 30 és 20 ezer dollárt kapnak, de a 8. sem megy haza üres pénztárcával.

Az összesített rangsorban a férfiaknál az amerikai Timothy Mack (rúdugrás, 7/50,5) és a dominikai Felix Sánchez (400 m gát, 6/48) mögött a harmadik helyen tökéletes holtverseny van Tim Montgomery (amerikai, 100 m, 6/42,5) és honfitársa, Bernard Williams (100 m, 6/42,5) között. A nőknél a jamaicai Bridgette Foster vezet (100 m gát, 7/49) két jóval nagyobb amerikai sztár, Gail Devers (100 m gát, 5/48) és Marion Jones (100 m, 5/48) előtt. A pontgyűjtés amúgy Róma után vasárnap Szombathelyen folytatódik, s bár itt Marion Jonesszal aligha futunk össze, a MAL-kupa Permit-versenyen a kalapácsvetés és a női távolugrás a magyarokra "kihegyezve" Grand Prix-szám lesz. Vaszi indulása azonban még nem biztos, a Honvéd atlétanője ugyanis térdsérüléssel bajlódik.

"Pénteken a Honvéd Tüzér utcai versenyén rúdugrásban indulok, s majd ez alapján eldöntöm, hogy Szombathelyen vállaljam-e a távolt. Kockáztatni semmiképpen sem szeretnék. A legfontosabb az, hogy az augusztusi müncheni Európa-bajnokságon a lehető legjobb formában legyek" - mondta el a tavalyi edmontoni világbajnokság 4. helyezettje.

Fábik Tibor