Vágólapra másolva!
Vasárnap a szombathelyi atlétikai MAL-kupán minden idők egyik legerősebb kalapácsvető-versenye zajlott - Annus Adrián 82,97 méterrel győzött, s még a hatodik helyezett is 80,73 métert dobott -, ám ez is elsikkad a férfi diszkoszvetés történései mellett. Fazekas Róbert 71,70 méteres országos csúcsánál ugyanis a földkerekségen eddig csupán háromszor értek el jobb eredményt.

A 74,08-as világrekordot a német Jürgen Schult 1986-ban dobta, mögötte a litván Alekna (73,88 - 2000), az orosz Dumcsev (71,86 - 1983), és immár Fazekas Róbert következik. S csak nagyon kevésen múlott, hogy nem ért fel a "dobogóra". A negyedik kísérlete után kilépett a dobókörből - utólag lemérték a dobást, ami 73,05-ös volt... Csak viszonyításképpen: kalapácsvetésben Gécsek Tibor 83,68-os országos csúcsa minden idők 40. legjobb eredménye, s ha mindenkinek csak egy eredményét vesszük figyelembe, akkor Gécsek hatodik a sorban (első a szovjet Szedih, 86,74-gyel). Azaz Fazekas Róbert a világcsúcshoz is közelebb van, s hétfőn meg is kérdeztük tőle, gondolt-e már arra, hogy megjavíthatja Schult rekordját.

"Megmondom őszintén, most már megfordult a fejemben, ám ahhoz, hogy ez sikerüljön, még nagyon sok munka vár rám. Szerintem 2004-ben vagy 2005-ben már lesz rá esélyem" - reagált kérdésünkre a Haladás VSE 27 éves, Eb-negyedik versenyzője.

- Vasárnapig 69,71-gyel tartotta a magyar csúcsot. Gondolta, hogy majdnem centire pontosan két métert javít rajta?
- Az eddigi rekordot mindenképpen szerettem volna megjavítani, s úgy gondoltam, hogy 70 méter körül dobhatok. A közönség azonban még jobb eredményt hozott ki belőlem.

- Mennyin múlott, hogy nem 73,05-tel győzött?
- Csak egy hajszálon. Nagyon lendületes dobás volt, és sajnos nem tudtam "megfogni". Egy egészen kis tüske van bennem miatta, de talán legközelebb sikerül.

- Az idei csúcsformáját mikorra időzítené?
- Természetesen a jövő havi müncheni Eb-re.

- Azért kérdeztem, mert ebben az évben folyamatosan csúcsformában versenyez. Ha jól számoltam, tíz versenyéből kilencet megnyert.
- Így igaz, csupán egyszer lettem második, egy franciaországi versenyen a dél-afrikai Kruger sajnos megelőzött.

- Mi a titka ennek a lenyűgöző sorozatnak?
- Az, hogy 2000-ben az év végén edzőt váltottam, azóta Vida Józseffel dolgozom együtt. Más edzésterv alapján, új ritmusban készülök, abszolút profi mentalitással, s ennek már tavaly is megvolt az eredménye, amikor 68 méter fölé jutottam. Menedzsert is váltottam, visszakerültem Babinyecz Józsefhez, akinek szintén nagyon sokat köszönhetek. Most már gyakorlatilag azon a külföldi versenyen indulok, amelyiken akarok, s régebben ez egyáltalán nem így volt.

- Ezek szerint bejött önnek a váltás, pedig amikor eljött a "dobópápa" Németh Páltól, többen voltak, akik nem ezt jósolták.
- Ezt én is éreztem, szerencsére nem lett igazuk, s nemcsak nekem, hanem Annus Adriánnak és Kiss Szilárdnak is jót tett a váltás.

- Ilyen előzmények után gyaníthatóan nem egyezne ki előre az Eb-ezüsttel.
- Világversenyről még nincs érmem, így óvatos vagyok, s nem is akarok belemenni jóslásokba. Az Európa-bajnoki csúcs 67,40, s szerintem 68 méterrel már nyerni lehet. Az, hogy ennél sokkal jobb eredménnyel vezetem a világranglistát, és az európai ellenfeleimet minden versenyen legyőztem, nagy teher. De megpróbálok vele megküzdeni.

Fábik Tibor