Vágólapra másolva!
Gécsek Tibor vasárnap élete ötödik legjobb eredményével, 82,45 méteres dobással lett második a szombathelyi MAL-kupa kalapácsvető számában (Annus Adrián 82,97-tel győzött), s a világranglista 21. helyéről az 5.-re ugrott előre. Ha eddig azt gondolhattuk, hogy idén, 37 évesen csupán levezetésként járja a világot, mindezt át kell értékelnünk. Az augusztusi müncheni Eb-re nem csupán címvédőként, hanem ismét esélyesként utazhat.

- Már sokszor tapasztaltam, hogy lenyűgöző a memóriája. A múlt hét végi MAL-kupán 17 dobás szállt messzebbre 80 méternél. Ön igazán régóta benne van a szakmában, emlékszik hasonlóra?
- Várjunk csak... 1987, Róma, világbajnokság. Azt nem tudom, hogy ekkor összesen hány dobás volt jobb 80 méternél, de szerintem az első hat helyezett 80 méter fölötti eredménnyel zárt, ugyanúgy, mint most Szombathelyen. Más hasonló példát nem tudok mondani. (Nem a bizalmatlanság végett, de ellenőriztük, s a Dobó SE versenyzője tökéletesen emlékezett. A 87-es vb-t Litvinov 83,06-tal nyerte, s a 6. Weis 80,18-at dobott. A 7. helyen pedig éppen Gécsek végzett, 77,56-tal.)

- Annak magam is utána jártam, hogy ez a 82,45 méter élete ötödik legjobb teljesítménye. A 83,68-as országos csúcsa mellett van 82,87-es, 82,57-es és 82,55-ös eredménye is, de ezek 3-4-évvel ezelőtt születtek.
- Így igaz.

- S az idei világranglistán eddig 79,33-mal az "ikszedik" helyen állt.
- Egészen pontosan a huszonegyediken.

- Vasárnap aztán négyszer is 80 méter fölé jutott.
- Ebben a szezonban végig azért készültem, hogy a versenyzői pályafutásom utolsó évében is jussak túl a 80 méteren. Vasárnapig nem sikerült, mert mindig közbe jött valami; vagy én nem voltam formában, vagy a körülményekkel akadtak gondjaim. Szombathelyen szerencsére megtört a jég. Ehhez persze az is kellett, hogy négyen egyfajta élet-halál harcot vívtunk a Grand Prix-döntőbe jutásért. Múlt pénteken a római Golden League-állomáson sajnos szektoron kívül "bombáztam", csak 9. lettem, s a GP-pontversenyben magamra húztam Piszkunovot, Krikunt és Karjalainent. Kalapácsvetésben a vasárnapi volt az utolsó GP-verseny, négyünk közül egyvalakinek ki kellett esnie, s nem örültem volna, ha én leszek az. Valamiféle "vészreakció" indult be nálam. No és sokat számított az is, hogy én igazán hazai pályán dobhattam, s a közönség is csodálatos volt.

- Az előbb azt mondta, hogy "utolsó évében". Tehát végérvényesen döntött a visszavonulását illetően?
- Igen, döntöttem, s innen már nincs visszaút. Tudni kell visszavonulni is. Idén 38 éves leszek, s azt hiszem, jól választottam meg, hogy mikor hagyom abba. Még három versenyem lesz: az országos bajnokság, az Eb és a Grand Prix-döntő.

- A vasárnapi verseny után egy csapásra az Eb esélyesei közé került. Egyetért ezzel?
- Igen, s kimondhatatlanul örülök. Lássák csak a többiek, hogy a Gécsek még mindig itt van!

- S ott lesz a GP-döntőben is, ahol hagyományoson jól szerepel.
- Így van, hiszen rengeteg helyezés mellett 1988-ban és 1998-ban meg is nyertem a finálét.

- Ami igazán jól fizet. Hogyan is néz ki pontosan a díjazás?
- A dobogósok 50, 30 és 20 ezer dollárt kapnak, a többiek arányosan kevesebbet. De még a 8. is kap ötezret.

- Feltehetően nem erre az ötezerre hajt majd rá.
- Bizony nem. De nekem már minden siker ajándék.

Fazekas világcsúcsot döntene diszkoszvetésben/sport/egyeni/20020715fazekas.htmlKiváló magyar GP-szereplés/sport/egyeni/20020710magyar1.html

A férfi kalapácsvetés GP-rangsorának első 8 helyezettje, a szeptember 14-i párizsi döntő résztvevői: 1. Annus Adrián (6 verseny/42 pont), 2. Murofusi (japán, 6/38), 3. Kiss Balázs (8/35), 4. Asztapkovics (fehérorosz, 4/34), 5. Skvaruk (ukrán, 5/32), 6. Gécsek Tibor (6/26), 7. Karjalainen (finn, 4/22) és Krikun (ukrán, 4/22).

Fábik Tibor