Vágólapra másolva!
Ahhoz képest, hogy a tavalyi milánói Eb-n az 1000-es döntők során egyetlen arany sem jutott a magyaroknak, a szegedi kontinensviadal fináléinak szombati premierje szenzációsan sikerült: a női kajakszámokban első lett Kovács Katalin, a Szabó Szilvia, Bóta Kinga páros, a Paksy Timea, Móni Katalin, Keresztesi Alexandra, Viski Erzsébet négyes, valamint a kenusok között a Novák Ferenc, Kozmann György, Belicza Béla, Iván Gábor kvartett. A második helyet szerezte meg a Kammerer, Storcz, Kökény, Horváth G. férfi kajakegység.

Forrás: MTI


Szabó Szilvia és Bóta Kinga a
k2 befutója után
Fotó: MTI


Kovács Katalin folytatta a "nőuralom" megteremtését: valósággal leiskolázta a műfaj sokszorosan megkoronázott királynőjét, az olasz Josefa Idemet, akit vélhetően még soha senki nem vert meg 2,5 másodperccel.

A sort a Szabó Szilvia, Bóta Kinga kettős zárta: szinte magától értetődő természetességgel húztak el a második 500-on, s kétség sem fért győzelmükhöz. A lengyelek és a németek igencsak tisztes távolból, több, mint egy hajóhosszal lemaradva követték őket.

A mesterhármas egyértelműen a lányok edzőjét, Fábiánné Rozsnyói Katalint dicséri: sokadszor tarolnak a tanítványai.

A férfiak valamelyest elmaradtak a várttól, de főleg a nőktől. Üdítő kivétel a két négyes, amelyek közül a kenusoké nagyon szép győzelmet aratott. A stabil válogatottnak számító, de sérülése miatt kieső Zala György pótlása érdekében alaposan felforgatott egység két "öreggel", Novákkal és Beliczával, s két fiatallal Kozmannal és Ivánnal nyert, folytatva a remek hagyományokat. Majdnem sikerült csatlakozniuk hozzájuk a kajakosoknak is, akiknek azonban végül be kellett érniük egy szerencsés, a németek előtt mindössze hat ezreddel megszerzett ezüsttel. A szlovákok verhetetlennek bizonyultak.

Egyesben a kenus Kolonics György és a kajakos Storcz Botond a vert mezőnyben lapátolt célba, mindketten a 7. helyen végeztek. Főleg előbbi teljesítménye csalódás.

A kétszáz méteres versenyben minden magyar egység az előfutamokból kvalifikálta magát a döntőbe. Ráadásul, nem is akárhogyan, hisz a Buzál, Végh kenu kettes kivételével, minden egységünk futamgyőzelmet aratott.

Holnap tizennyolc döntő vár a mieinkre. Ha úgy szerepelnek, mint az ezres döntőkben, minden idők legeredményesebb világversenye lehet ez az Eb a magyar kajak-kenu sportnak.