Vágólapra másolva!
Harmadik lett a Simóka Bea, Vörös Zsuzsanna, Máthé Vivien összeállítású csapat a San Franciscó-i öttusa-világbajnokság váltóversenyében. A győzelmet a csehek szerezték meg az olaszok előtt.

A magyarok a lövészetet nyolcadikként zárták, de nem sokkal maradtak el a legjobbaktól. A vívásban azután remekeltek, mindhárman több asszót nyertek, mint amennyit vesztettek, így a második helyen végeztek az alig-alig hibázó oroszok mögött. Összetettben ekkor már harmadikok voltak. A 3x100 méteres úszásban szintén csak egy váltó - a kínai - előzte meg őket. Ezzel még egyet előre léptek a 14 csapatos mezőnyben.

A folytatásban a korábbi napok tapasztalatai alapján az egyik legproblémásabb lócsoportot húzták, ennek ellenére viszonylag jól teljesítették a pályát. Vörös lovának volt két kitörése, Máthé egyszer hibázott, Simókától egy-egy akadályverésért és kitörésért, valamint korai váltásért vontak le pontot.

A 3x1500 méteres futásnak a magyarok harmadikként vágtak neki, köszönhetően annak, hogy a három számig élen álló oroszok a lovaglásban gyenge teljesítményt nyújtottak. Az elsőként rajtoló csehek tartották több mint húsz másodperces előnyüket, a második helyezett olaszokat viszont a magyarok - Vörös és Simóka - utolérték. Máthé az idei Európa-bajnok Corsinivel futotta végig a maga távját, a hajrában viszont nem tudta tartani vele a lépést.

Eredmény:
1. Csehország (Lucie Grolichova, Alexandra Kalinovska, Olga Vozenilkova) 5260 pont (lövészet: 1084, vívás: 892, úszás: 1132, lovaglás: 1168, futás: 984)

2. Olaszország (Claudia Cerutti, Claudia Corsini, Sara Bertoli) 5188 (1120, 760, 1148, 1168, 992)

3. Magyarország (Simóka Bea, Vörös Zsuzsanna, Máthé Vivien) 5164 (1036, 916, 1188, 1032, 992)

4. Oroszország 5004

5. Egyesült Államok 4968

6. Nagy-Britannia 4912

Simóka Bea: "Ilyen nagy mezőnyű váltóban még soha nem szerepeltem. Szellemileg és fizikailag is sokat kivett belőlem a verseny, főleg azután, hogy az előző napokon már nagyon elfáradtam. Az Európa-bajnokságon hétből hatodikak lettünk, most viszont tizennégyből harmadikak. Ez nagy előrelépés."

Vörös Zsuzsanna: "Korábban egyetlen világversenyen sem szereztem három érmet. Azt tudtuk, hogy az oroszok a fizikai számokban gyengébbek, ezért amikor kiderült, hogy utánunk rajtolnak a futásban, már az ezüstérem volt a tét. Most a hajrá nem a mi javunkra dőlt el."

Máthé Vivien: "Az Európa-bajnoki szereplés után mindenképpen jó, hogy érmet szereztünk. A lövészetem, annak ellenére, hogy javul, még mindig csapnivaló a régebbi eredményeimhez képest. A befejezés miatt egy kicsit csalódott vagyok. Talán jobb lett volna, ha a saját iramomat futom és nem taktikázok."

Öttusarajongók Klubjahttp://forum.origo.hu/forum/forumServlet?act=show&fid=28388

"A lovaglás előtt joggal reménykedhettünk bármilyen éremben, később azonban - noha a gyenge lócsoportból a lányok kihozták a maximumot - a jelentős pontlevonás miatt az első hely megszerzésére már nem maradt esélyünk" - mondta Kulcsár Antal szövetségi kapitány.

"A lövészetben az Európa-bajnoksághoz képest változtattunk a sorrenden, ennek is köszönhetően Bea azonos teljesítménye mellett 12 körrel többet ért el a csapat. A vívást azután a már megszokott eufórikus hangulatban küzdötte végig, az úszásban pedig szinte tizedmásodpercre azt az időt érte el, amit előzőleg kalkuláltunk. A futásban a lányok egymást felülmúlva szerezték meg a bronzérmet."