Vágólapra másolva!
A Bayern labdarúgói hamarosan ideiglenesen kiköltöznek a müncheni Olimpiai-stadionból, ahol augusztus 6. és 11. között így is jó néhány világsztár fog majd futni - igaz, labda nélkül, s nem a füvön. A tizennyolcadik szabadtéri atlétikai Európa-bajnokságon harmincegy magyar versenyző vesz részt, közülük tízen az európai ranglista első tíz helyezettje között találhatóak.

Az Eb már csak azért is kitüntetett figyelmet érdemel, mert a sportok királynőjének tartott atlétikában csupán négyévente rendeznek kontinensbajnokságot. S az 1998-asra mi felettébb szívesen emlékszünk, elvégre erre Budapesten került sor. Mint rendezők, jelesre vizsgáztunk, s a versenyzőink is hasonlóan jól szerepeltek. Csak hogy két példát említsünk: férfi kalapácsvetésben Gécsek Tibor arany-, Kiss Balázs pedig ezüstérmes lett.

Az előjelek alapján Münchenben is szép napok köszönthetnek ránk. A 31 fős magyar csapatból ugyanis tízen az európai ranglistán az első tíz között találhatóak, sőt Fazekas Róbert 71,70 méteres eredménnyel világranglista-vezető. A Haladás VSE versenyzője ráadásul nem csupán egy kicsúszott dobásra lehet büszke, hanem arra, hogy tizenegy idei versenyéből tízet megnyert. A debreceni országos bajnokságon 69,02-vel győzött, ezzel is második lenne a rangsorban. A diszkoszvetésre azonban Varga Roland és Kővágó Zoltán miatt is érdemes lesz figyelnünk, előbbi 67,38-cal hatodik, utóbbi 65,98-cal tizedik az európai ranglistán.

Kalapácsvetésben a hagyományoknak megfelelően idén is jól teljesítettek versenyzőink, ám a legjobban most nem Gécsek és Kiss, hanem Annus Adrián, aki 82,97-tel második a ranglistán. Igaz, Gécsek is az élmezőnyben található, 82,45-tel a negyedik helyen. Kiss Balázs viszont csupán a tizenharmadik, bár ő szintén túljutott a 80 méteren. Az országos bajnokság is Annus, Gécsek, Kiss sorrendet hozott, Annus részéről 81,58-as győztes dobást.

- Maradéktalanul elégedett az ob-n mutatott formájával? - kérdeztük Annust.
- Nagyon mérges vagyok magamra! A dobásaimnál rendre elkövettem egy technikai hibát. Tudom, hogy mit csináltam rosszul, próbáltam is kijavítani, de nem tudtam. Annak természetesen örülök, hogy 1996 után másodszor is magyar bajnok lettem, s annak is, hogy az első kísérletemre 80,01-et dobtam, mert idén még egy versenyemen sem sikerült ilyen jól kezdenem. Az Eb-n is elkelne egy ilyen kezdés, mert akkor nem kellene izgulnom, ennyivel biztosan bejutnék a döntőbe.

- Az mindenesetre nem rossz előjel, hogy a technikai hiba ellenére is négyszer 80 méter fölött dobott...
- Ez igaz, csak éppen szerettem volna még jobb eredményt elérni. A dobócsoportunkból már Fazekas Robi, s most az ob-n a súlylökő Kiss Szilárd is megjavította a magyar csúcsot. Lassan kezd kisebbségi érzésem lenni, hogy már csak én nem vagyok csúcstartó.

- Kalapácsvetésben Gécsek Tibor 83,68-as csúcsa elég "erős" rekord.
- Kétségkívül az, de két-három hete egy edzésen már volt 84,50-ös dobásom is.

Kiss Szilárd a súlylökésben elért 20,56-os magyar csúcsával tizedik az európai ranglistán. Az ob még egy magyar csúcsot hozott: a rúdugró Molnár Krisztina a 442 centiméteres rekordját 445-re tolta fel, amivel ő is tizedik: az ob kiírása értelmében mindkét rekorddöntő egy 150 ezer forint értékű DVD házimozi-rendszerrel lett gazdagabb. Szabó Enikő egyetlen századmásodperccel maradt le a "moziról", s igazán peches volt: a női 100 méteres síkfutás döntőjét esőben rendezték, így futott 11,46 másodpercet. A 11,45-ös rekordot Orosz Irén huszonegy évvel ezelőtt érte el.

Atlétáink jó formáját az is jelzi, hogy az elmúlt hetekben két szakállas rekordot viszont sikerült megdönteni. Varga Judit a Monte-Carló-i Golden League-versenyen 4:01.38 perces idővel negyedik lett, s több mint két másodpercet javított Szalai Katalin 18 évet megélt, 4:03.51-es idején. Csillag Balázs pedig Heusdenben 5000 méteren Mecser Lajos 35 évvel ezelőtt felállított, 13:29.2 perces rekordját javította 13:26.96-ra. Varga rekordjával ráadásul az európai ranglistán a harmadik helyen áll, s így mindenképpen éremesélyes Münchenben.

Szentgyörgyi Katalin is szép reményekkel készült az Eb-re, az 5000 méteren elért 15:02.00 perces magyar csúcsa az ötödik legjobb idő Európában. Ám az NYVSC mezeifutó Európa-bajnoka mégsem lehet ott Münchenben, mert néhány hete vétlenül autóbalesetet szenvedett, s egyelőre nem edzhet.

Atlétikahttp://forum.origo.hu/forum/forumServlet?act=show&fid=29233

Nem esett még szó a tavalyi edmontoni vb két legjobb magyar versenyzőjéről, a Kanadában egyaránt negyedik helyen zárt Vaszi Tündéről és Zsivoczky Attiláról. Nos, Vaszi távolugrásban (678 cm), Zsivoczky tízpróbában (8175) egyformán hatodik a ranglistán, azaz ismét dobogóközelbe, s most talán dobogóra is kerülhetnek. Az idei fedett pályás Eb-n női magasugrásban 195 centivel ezüstérmet szerzett, s tavaly 200 centit teljesítő Győrffy Dóra szabadtéren még csak 191 centinél tart, s jelenleg nincs benne az európai top tízben. Ám egy hete kiderült, hogy haloványabb formáját mandulagyulladás is okozta, amire már kapja a megfelelő orvosi kezelést.

A magyar Eb-csapat:
férfiak: Németh Roland (100 és 200 m), Szeglet Zsolt (400 m), Csillag Balázs (5000 m), Csillag Levente (110 m gát), Kiss Szilárd, Bíber Zsolt (súlylökés), Fazekas Róbert, Varga Roland, Kővágó Zoltán (diszkoszvetés), Annus Adrián, Gécsek Tibor, Kiss Balázs (kalapácsvetés), Horváth Gergely (gerelyhajítás), Zsivoczky Attila, Kürtösi Zsolt (tízpróba)

nők: Szabó Enikő (100 és 200 m), Petráhn Barbara (200 és 400 m), Varga Judit, Tóth Lívia (1500 m), Papp Krisztina (5000 m), Kálovics Anikó (10 000 m), Földingné Nagy Judit (maraton), Vári Edit (100 m gát), Győrffy Dóra (magasugrás), Molnár Krisztina, Szabó Zsuzsa (rúdugrás), Vaszi Tünde (távolugrás), Ajkler Zita (távol- és hármasugrás), Szabó Nikolett (gerelyhajítás), Marx Lívia, Tudja Júlianna (kalapácsvetés).

Fábik Tibor