Vágólapra másolva!
Korábban nevezték a nemzet aranyhalacskájának, a sydneyi olimpián Franzi van Specknek ("Foltos Franzi", amiért jó alaposan lesült, s utána foltokban hámlott a bőre), most pedig, a berlini úszó Európa-bajnokságon Franzi van Sex a beceneve a keddig 16-szoros Európa- és kétszeres világbajnok német úszócsillagnak, Franziska van Almsicknak. A még mindig csak 24 éves, de tíz éve a világ élvonalában tempózó berlini lány eddig a 4x100 és a 4x200 méteres váltóban győzött, s még hátra van a 100 és a 200 gyors, a 100 pillangó, valamint vasárnap a 4x200-as gyorsváltó. Akár húszszoros Európa-bajnokként is befejezheti az Eb-t szülővárosában! Saját bevallása szerint a szerelemnek és a szexnek köszönheti hihetetlen feltámadását.

Forrás: EPA


Almsick újra győzelemet ünnepel Berlinben
Fotó: EPA


1993-ban a világ legjobb sportolónőjének választották, az 1994-es római világbajnokságon máig fennálló világrekorddal (1:56.78 perc) nyerte kedvenc számát, a 200 m gyorsot, majd az 1995-ös bécsi Eb-n megint hat aranyat a zsákmányolt.

Ekkor már a szintén világklasszis úszóval, Steffen Zesnerrel jár. Atlantából csalódottan tér haza, tarsolyában két ezüsttel és egy bronzzal: 200 gyorson kikap a Costa Rica-i Claudia Polltól... 1997: súlyos motorkerékpárbaleset, hosszas kihagyás, 16 hónap verseny nélkül. Az 1998-as perthi vb-n egy arany és egy ezüst, az 1999-es isztambuli Eb-n két arany, egy ezüst a mérleg (az aranyak váltóban), s egy szentencia: vége Franzi sikersorozatának.

Mindezt aláhúzni látszik a totális leégés a sydneyi olimpián - mindössze egy bronz a 4x200-as gyorsváltóban. Sydney azonban egy korszak lezárása mellett egy új éra hajnalát is jelenti. Franzi az olimpiai falu menzáján összefut Stefan Kretzschmarral, a német válogatott excentrikus kézilabdázójával. Erre mondják azt, hogy szerelem első látásra. Franzi szakít Zesnerrel, Kretzschmar, a punk pedig otthagyja feleségét, Mariát és csecsemőkorú kislányát, Lucie-Marie-t - a "furcsa pár" hónapokra témát szolgáltat a német sajtónak.

Kretzschmar (29) testét 14 tetoválás díszíti - csúfítja? -, többek között franzi arcképét is felvéseti a mellkasára, két szív társaságában. Franzi is odatetováltat egy oroszlánfejet a bal vállára.

"A szerelem megváltoztatta az életemet, amióta együtt vagyok Stefannal, újjászülettem, azóta tudok teljes intenzitással készülni. Célom az athéni olimpia, még csak 26 éves leszek, nem akarom olimpiai aranyérem nélkül befejezni a pályafutásom. Utána jöhetnek a gyerekek" - nyilatkozta Franzi szülővárosában, Berlinben az úszó Eb-n.

Güttler és Horváth ötödik az úszó Eb-n/sport/egyeni/20020730guttler.htmlKi a legszebb úszónő a világon?http://forum.origo.hu/forum/forumServlet?act=show&fid=38713

Ahol eddig minden olyan, mint egy szép álom: két váltóarany, világcsúcsközeli idővel bejutás a 100 m gyors fináléjába. "100 pillangón meg akarom dönteni Kristin Otto 59.00 másodperces német csúcsát, majd 200 gyorson a saját, 1:56.78-as világrekordomat. Csúcsformában érzem magam" - mondja Franzi, és hinnünk kell neki.

A szerelmespár nemrégiben 250 négyzetméter alapterületű luxuslakásba költözött Magdeburgban.

Ch. Gáll András