Vágólapra másolva!
Amszterdamban tizedszer rendezik meg a Lost Boys tornát. A kilencfordulós svájci rendszerű viadalon, 99 résztvevő küzdelmében öt forduló után Van Wely és Nijboer ötös nyerősorozattal áll az élen. A két holland éllovas a szabadnap után csap össze. A holland sakkválogatott tavaly Leonban Európa-bajnoki címet szerzett, azóta a tulipánosokhoz igazolt Szokolovval erősítettek, a bledi sakkolimpián joggal pályáznak előkelő helyezésre.

A szép hagyományokkal rendelkező Lost Boys versenyt idén tizedszer rendezik meg, de a szervezők már a megnyitón bejelentették, hogy a szponzorok utoljára támogatják a szervezést. A hagyományos versenyt először Antwerpenben rendeztek meg, majd három éve Amszterdam a házigazda. 1993-ban indult útjára a sorozat és a nyílt verseny mellett megrendezett nagymesterversenyen Piket és Korcsnoj végzett holtversenyben az élen. Egy év múlva Van der Sterren lett az elso, fél ponttal megelozte Korcsnojt. 1995-ben Szokolov és Novikov végzett az élen, majd egy év múlva Piket, Van Wely és Ye osztozott a dicsoségen. A következo tornán Gurevics ért elsoként a célba. 1997-ben ismét körversenyt rendeztek, Topalov gyozött, Korcsnojnak a második hely jutott. 1998-ban a grúz Azmaiparasvili neve került fel a dicsoségtáblára. 1999-ben a nagymesterversenyt Amszterdamban rendezték meg, Szokolov lett az elso. A nyílt tornán, Antwerpenben négyen osztották az elso díjat. Két éve már a nyílt versenyt is Amszterdamban játszották, Gurevics, Tregubov és Szokolov végzett az élen. Gurevics és Szokolov így már háromszor diadalmaskodott a Lost Boys versenyen.

Könyvajánlat


Sakk - magyarul



Van Wely a holland bajnok/sport/sakk/20020701vanwely.htmlPancserSakkhttp://forum.origo.hu/forum/forumServlet?act=show&fid=31640

A termete miatt inkább kosarasnak kinéző Van Wely azonban nem adta meg magát, kilábalt a hosszú hullámvölgyből, és júniusban befejeződött bajnokságon harmadik bajnoki címét szerezte meg. A viadalról hiányzott Jeroen Piket és szokásához híven Jan Timman. Van Wely a dortmundi sakkvilágbajnok-jelölti tornán a bolgár Veszelin Topalov egyik szekundánsa volt! Van Wely egy héttel Dortmund után már maga is versenyzőként ült a sakkasztalhoz, a 99 résztvevős, svájci rendszerű, kilenc fordulós idei Lost Boys torna első öt fordulóját teljes sikerrel zárta. Az első számú holland nagymester nagy riválisát, a tulipános színekhez átigazolt bosnyák Szokolovot legyőzte a negyedik fordulóban, majd a kazahsztáni Szadvakaszovval szemben is beírta a teljes pontot. Mégsem lehet biztos elsőségében, hiszen a bajnokságon még gyengélkedő Nijboer komoly vetélytársa, és a mai szabad nap után a két ötpontos nagymester csap össze. A vártnál gyengébben játszik a tavalyi Európa-bajnok izraeli Szutovszkij, a holland sakkozás nagy öregje, Jan Timman eddig veretlenül pedig csak "külső körös", ráadásul igazi rangadót még nem játszott. A korábban háromszor is tornagyőzelmet elért belga Gurevics csak három pontot gyűjtött.