Vágólapra másolva!
Aki mostanában Münchenben jár, ne lepődjön meg, ha a belváros szívében honfitárs utcazenészbe botlik, és ismerős magyar népdalokat hall. Elég, ha a helyiek csodálkoznak. S hogy a bajor fővárosban kedden kezdődő 18. atlétikai Eb kapcsán is valami szokatlannal nyissunk: több afrikainak is jó esélye van arra, hogy Európa-bajnok legyen.

Női 100 méter gáton például az a Glori Alozie a topfavorit, aki az 1999-es vb-n és a sydneyi olimpián is még nigériaiként lett második. Most már a spanyol csapatot erősíti, akárcsak a Kubából korábban lelépett Niurka Montalvo, a női távolugrás 1999-es világbajnoka. De maradjunk az afrikaiaknál, s egy név erejéig még a nigériaiaknál. Francis Obikwelu három éve 200 méteren bronzérmes volt a sevillai vb-n, most 100-on és 200-on is fényesebb medálokban bizakodva térdelhet be a rajtgépbe, immár portugálként.

A felsorolást csak azért nem Wilson Kipketerrel kezdtük, mert a 800 méteres síkfutás kenyai születésű világcsúcstartója már jó ideje dánként versenyez. Nem sokon múlt, hogy egy másik illusztris, nem európai születésű megasztárral is bővüljön a névsor. A női sprint elnyűhetetlen nagyasszonya, a jamaicai születésű Merlene Ottey (aki az olimpiákon és a vb-ken 35 érmet nyert) idén megkapta a szlovén állampolgárságot, ám térdműtéte után nem tudott megfelelő formába lendülni, így lemondta az Eb-részvételt. Őt ismerve nem kizárt, hogy már az olimpiára készül, hiszen még "csak" 42 éves.

Erotikus fotókat készítettek Drechslerről/sport/egyeni/20020731erotikus.html

Hiányolhatjuk Zsanna Pintuszevicset is, aki tavaly az edmontoni vb-n 100-on legyőzte a verhetetlennek hitt Marion Jonest, s idén is az amerikai előtt áll a világranglista élén. A rejtélyes ukrán azonban, ahogyan a Golden League-versenyeken, úgy az Eb-n sem vesz részt. Kárpótlásként azonban bőségesen szemezgethetünk a rajtlistán, hogy csak a legnagyobbakat: Jonathan Edwards, Colin Jackson, Jan Zelezny, Tomas Dvorak, Heike Drechsler, Gabriela Szabo, Sonja O'Sullivan, Svetlana Feofanova. Utóbbi kapcsán az sem kizárt, hogy a női rúdugrásban megdől az amerikai Dragila 481 centis világcsúcsa. Az orosz versenyző 478 centis eredménnyel rendelkezik, s nem reménytelenül kóstolgatta a 482-t.

A 30 fős magyar csapat számára nincs ilyen magasra téve a léc, a hivatalos célkitűzés egy-két érem, más megközelítésben tizenkilenc-huszonkét pont megszerzése. S ez tulajdonképpen "alulkalkulált" elvárás, hiszen az idei eredmények alapján elkészített nevezési listákon kilenc magyar található versenyszámában az első tíz között, s hárman dobogósok: a diszkoszvető Fazekas Róbert első, a kalapácsvető Annus Adrián második, női 1500 méteren Varga Judit harmadik, a kalapácsvető Gécsek Tibor negyedik, a távolugró Vaszi Tünde hatodik, a diszkoszvető Varga Roland hetedik, férfi 400-on Szeglet Zsolt kilencedik, 100-on Németh Roland, valamint a diszkoszvető Kővágó Zoltán egyaránt tizedik. Mi több, Fazekas minden idők negyedik legjobb eredményével, 71,70 méterrel világranglista-vezető, s tizenegy idei versenyéből tizet megnyert. A huszonkilenc magyar indulótól szívesen vennénk, ha csodát tenne Münchenben, de nem vagyunk telhetetlenek, Fazekastól azzal is beérjük, ha csak hozza az ide átlagát.

Az Eb első napján este női 10 000 méteren (Kálovics), valamint férfi 20 kilométeres gyaloglásban és súlylökésben már bajnokot is avatnak. A három szám közül utóbbiban délelőtt selejtezőt is rendeznek (Kiss Sz., Bíber), s a magyar érdekeltségű számok közül ugyancsak selejteznek férfi 100-on (Németh R.), 400-on (Szeglet), kalapácsvetésben (Annus, Gécsek, Kiss B.), illetve női 100-on (Szabó E.), távolugrásban (Vaszi, Ajkler) és gerelyhajításban (Szabó N.).

Fábik Tibor