Vágólapra másolva!
Augusztus 6-án kedden 19 órakor Nagykanizsán kezdi el hatnapos útját a 29. Magyar Kerékpáros Körverseny, a Tour de Hongrie mezőnye. A prológ 38 kilométeres körpályás mezőnyverseny lesz Nagykanizsa belvárosában, s ez az alig egyórás viadal dönt majd arról, hogy az első szakaszon ki viselheti az összetettben élen állónak járó sárga trikót. A 120 fős mezőnyben tizennégy ország kerekesei kaptak helyet.

A Tour de Hongrie címvédőja a jugoszláv Mikos Rnyakovics, aki egy esztendővel ezelőtt a kékestetői királyetapon nyújtott ragyogó teljesítményének köszönhette összetett győzelmét. A veterán kerekes ezúttal is ott lesz a mezőnyben, méghozzá a Vuelta néven induló vegyes csapatban.

Bodrogi: A Tour de France nem biciklitúra/sport/egyeni/20020730bodrogi.html

A hatnapos körverseny versenyigazgatója immár második esztendeje a sokszoros magyar bajnok kerékpáros, Eisenkrammer Károly, a Vuelta Kft. vzetője lesz. Az indulók között találhatjuk a Tour de Hongrie legutóbbi magyar győztesét, Bebtó Zoltánt is, aki az FTC színeiben 1997-ben szerezte meg az első helyet, de 2001-ben is remekelt, viselhette a sárga trikót, a sprinterek pontversenyében megszerezte az első helyet, no és ő nyerte az utolsó szakaszt, amely egy évvel ezelőtt is a budai vár udvarában ért véget.

A másik legerősebb hazai együttes, a Mapei-Kanizsa KK is igen erős összeállításban fut neki a versenynek, első csapatában a Tour de Hongrie tavalyi hegyi királya, a szlovákiai Nagy Róbert mellett az ötszörös bajnok Steig Csaba, továbbá a szlovák Michal Laris, Kiskó Gábor és Zsombok Gergely áll rajthoz.

A Tour de Hongrie honlapjahttp://www.tourdehongrie.hu

Ebben az évben hat nap alatt tizenhárom megyén keresztül, tizenkét nagyváros érintésével 688 kilométer vár a karavánra. A küzdelmet 60 kísérő autó és a rendőrökkel együtt 25 motoros biztosítja majd. A 29. Tour de Hongrie rajtja augusztus 6-án az egyik legerősebb hazai kerékpáros klub, a Mapei-Kanizsa KK székhelyén, Nagykanizsán lesz.

Szerdán 94 kilométernyi tekerés után Kaposvár a célállomás, ahol a nagy érdeklődésre való tekintettel egy 37 kilométeres körpályás futamra is sor kerül. Augusztus 8-a lesz a "leghosszabb nap", a kerékpáros karaván autóval teszi meg a Kaposvár és Szeged közötti távot, majd délután fél kettőkor Szegedről rajtol a 182 kilométeres etap - a versenyzők körülbelül 18 órakor érkeznek majd a jászberényi célba.

A negyedik szakaszon, Jászberény és Miskolc között már jelentős emelkedőkkel is meg kell majd küzdeni -á ez lesz az idei királyetap -, de az összetett állását nagyban befolyásolhatja majd az utolsó előtti szakasz, a tizenkét kilométeres egri időfutam is, amely történelmi díszletek között, a Dobó térről rajtol majd.

A zárószakasz befutója is méltó lesz az országos esemény rangjához: akárcsak 2001-ben, ezúttal is Budai Vár macskaköves emelkedőin át vezet a Várudvarba, ahol végre megpihenhet majd a nemzetközi mezőny.