Vágólapra másolva!
Kedden kezdődik Münchenben a 18. atlétikai Európa-bajnokság. A harminctagú magyar csapat versenyzői abban reménykednek, hogy az Olimpiai stadionban legalább meg tudják ismételni a négy évvel korábban, Budapesten elért eredményt: akkor a kalapácsvető Gécsek Tibor arany-, Kiss Balázs ezüstérmes lett.

Magyar kezdeményezésre rendezték 1934-ben az első atlétikai Eb-t, a magyar szövetség akkori elnöke, Stankovits Szilárd már nyolc évvel korábban javasolta, hogy az olimpiák közötti páros esztendőkben legyen külön verseny a kontinens atlétái számára. Torinóban, ahol csak férfiak állhattak rajthoz, két aranyérem - 800 méteren Szabó Miklós, 110 gáton Kovács József győzött -, három ezüst és két bronz volt a mérleg, azóta ennél jobbat csak egyszer, 1954-ben értek el a magyar atléták, az utóbbi időben pedig már semmivé lett az egykori meghatározó szerep. Papp Margit 1978-ban szerzett ötpróbagyőzelme után húsz évet kellett várni arra, hogy ismét magyar állhasson fel az Eb-dobogó tetejére: a Népstadionban Gécsek Tibor nyerte a kalapácsvetést. Ő lett a tizennegyedik magyar Európa-bajnok.

Az immár 38 éves atléta most is a magyar csapat tagja, s az is változatlan, hogy elsősorban a dobóktól várható eredményes szereplés. A szövetség elnöksége viszonylag könnyen teljesíthető kiküldetési szinteket állapított meg, így népes, harminctagú küldöttség utazhat a ma kezdődő Európa-bajnokságra. A csapattagok egy része elsősorban tapasztalatszerzési céllal került a listára, mások viszont már kellő jártasságot szereztek a különböző nagy versenyeken.

A diszkoszvető Fazekas Róbert például végigverte a világot, 71,70 méteres eredményével vezeti a világranglistát, s ha tartja idei kiegyensúlyozott formáját, aligha lehet vetélytársa az Olimpiai stadionban. A legnagyobb ellenfele éppen önmaga lehet - ezt Fazekas is elismerte -, hiszen sosem indult még úgy világversenyen, hogy ő volt az esélyes. Négy éve már negyedik volt a budapesti Eb-n, de az bravúr volt, most viszont vélhetően már az ezüstérem is csalódást jelentene. Ebben a számban egyébként remekül áll a magyar atlétika, hiszen Varga Roland a hatodik, Kővágó Zoltán a tizedik az európai rangsorban, s ugyancsak az élmezőnyhöz tartozik az a Máté Gábor, aki ezúttal nem fért be a csapatba, mivel egy számban csak három azonos nemzetbeli sportoló szerepelhet.

Férfi kalapácsvetésben sem lehet ok panaszra, hiszen Annus Adrián második, a címvédő Gécsek a negyedik, az atlantai olimpiai bajnok Kiss Balázs a tizenharmadik a kontinensranglistán, s bármelyikük felállhat a dobogóra. Kijöhet végre - a szó szoros értelmében is - a lépés Vaszi Tündének, a távolugrónő volt már Eb-n és vb-n is negyedik, éppen itt lenne az ideje, hogy érmes helyen végezzen. Remek formába került az idén Varga Judit is, eredetileg 800 méteren indult volna, de a Golden League-viadalokon annyira jól szerepelt az 1500 méteren, hogy váltott, ami persze érthető, hiszen idén csak két európai futónő ért el nála jobb időt.

Az Eb honlapjahttp://www.leichtathletik-em-2002.de

Ők az esélyesek, a többiekre vár a feladat, hogy kellemes meglepetést szerezzenek. Meg persze fontos helyezéseket, hiszen az országok pontversenyében is illene jól szerepelni, legalább húsz pont megszerzését tervezik a sportág hazai vezetői.

Erdei Tamás