Vágólapra másolva!
Négy évvel ezelőtt a budapesti atlétikai Európa-bajnokságon a férfi kalapácsvetést Gécsek Tibor nyerte, a második helyen pedig Kiss Balázs végzett. Négy év elteltével mondhatjuk is, meg nem is, hogy nagyot fordult a világ. Mert a 18. Európa-bajnokságon a müncheni Olimpiai-stadion mintegy 50 ezer nézője előtt újra a magyar zászló kúszott a legmagasabbra az eredményhirdetésnél, de ezúttal Annus Adrián tiszteletére.
EPA
Annus a csúcson
Fotó: EPA


Mint ahogyan Horváth Gergely is, ő a férfi gerelyhajítás selejtezőjében találtatott könnyűnek, 77,93 méteres dobása mindössze a tizennyolcadik helyhez volt elegendő. Legmesszebbre a címvédő brit Backley hajított, 85,76-ra, s említést érdemel, hogy Jan Zelezny 82,44-el az ötödik helyen került be a fináléba. A világcsúcsot 98,48-al tartó cseh megnyerte az utóbbi három olimpiát, háromszoros világbajnok, az Eb-kről azonban csak egy bronzérme van. S mivel már harminchatodik életévét tapossa, ő is tudja: vagy most nyer Eb-t, vagy soha

Két kalapácsvetőnőnk, a 23 éves Tudja Julianna és a 22 éves Marx Lívia viszont éppen azzal vigasztalhatja magát, hogy még bőven lesz lehetősége javítani. Mert most bizony vigaszra szorulnak. A versenyszám negyvennégy indulójából a selejtezőt Tudja a huszonegyedik (61,46 m), Marx a harmincnyolcadik (56,20) helyen zárta.

Az persze vitathatatlan, hogy a kalapács sokkal inkább való férfi kezébe, de még jó néhány érvet felsorakoztathattunk amellett, hogy a férfi kalapácsvetés kora délutáni döntőjére nagyon figyeljünk. Mást ne mondjunk, az 1998-as budapesti Eb-t Gécsek nyerte Kiss Balázs előtt; s hogy innen rögtön keddre és Münchenbe ugorjunk: a selejtezőben Zagornij (orosz, 80,16), Skvaruk (ukrán, 79,96), Annus Adrián (79,82), Kiss Balázs (79,32), Charfreitag (szlovák,79,18), Gécsek (79,03) végzett az első hat helyen.

A döntő előtt reméltük, hogy a névsor nem, de a sorrend számunkra kedvezően változhat. S hogy így lesz, már az első sorozat negyedik dobása után bizonyossá vált, mert Kiss Balázs 80,13-al nyitott, a nyolcadikként következő Gécsek 79,25-tel. Az idei világranglistát 83,43-mal vezető Zagornij 77,01-gyel, az ezen a listán mögötte 82,97-tel második Annus csak 76,00-val kezdte a döntőt. De az első sorozat után Kiss vezetett, Gécsek volt a második, míg a harmadik helyet Skvaruk (79,22) birtokolta. A második sorozat után pedig még szebb lett a kép, mert atlantai olimpiai bajnokunk 80,17-re javított, Annus pedig 78,65-tel igyekezett a dobogósok nyomában maradni - hogy aztán egy körrel később az üldözőből legyen üldözött. Annus ugyanis a harmadik sorozatban 80,62-t, majd a negyedikben 81,17 métert ért el.

De egy szinttel lejjebb is zajlottak az események. A görög Papadimitriou 80,21-es dobásával Kiss Balázst a dobogó alsó fokára tolta, Gécsek nem tudott javítani, s a hatodik helyre csúszott. Az ukrán Piszkunov is belekavart a sorrendbe, de az első helyet szerencsére érintetlenül hagyta, 80,39-cel a második helyre kapaszkodott fel. Kiss Balázs erre nem tudott válaszolni, holott újra túljutott a 80 méteren (80,06). A nagy dobások versenyén sokadszorra is a futópályán landolt a kalapács, ezalatt a női 400 m gát első előfutamának indulói ijedten tekingettek a rajtnál, mert bizony indulniuk kellett. Közben menetrendszerűen eleredt a Münchenben esténként mostanában elmaradhatatlan eső, a kalapácsvetők pedig az utolsó sorozathoz érkeztek.

Kiss Balázs 80,05-tel nem tudott előrelépni, de most a többiek sem. S az utolsóként következő Annus nem is dobott, a kalapács helyett egy piros-fehér-zöld zászlót vett a kezébe, meghajolt, s már Európa-bajnokként fogadta az olimpiai stadion közönségének a tapsát. Mintegy negyedórával később először Kiss Balázs és Gécsek ért az úgynevezett vegyes zónába, ahol a versenyzők és az újságírók találkozhatnak.

Az Eb negyedik és hatodik helyezettje sem volt csalódott: "Hatalmas verseny volt, s most a negyedik helyre voltam jó. Természetesen jobb lenne, ha érmet nyertem volna, de nem vagyok elkeseredve. Már csak azért sem, mert már tapasztaltam, hogy ha negyedik vagyok egy világversenyen, akkor a következő év nagyon jó esztendő lesz a számomra" - mosolygott Kiss Balázs.

Gécseknek viszont már nem lesz több éve, idén lezárja versenyzői pályafutását. S ezt Európa hatodik legjobbjaként teheti: "Szerettem volna én is túldobni a 80 métert, ez sajnos nem sikerült. De szép pályafutást zárok, és örülök, hogy a nemzetek pontversenyében még most is szereztem három pontot" - mondta ő is nevetve.

A magyar hármasból azonban értelemszerűen a legvidámabb Annus Adrián lehetett, aki nyolc pontot szerzett, s a kontinens legjobbjaként nyilatkozhatott. "Amikor 81,17-et dobtam a negyedik sorozatban, éreztem, hogy nem előznek meg a többiek. Bevallom, a végén nekem nem jött rosszul az eső, mert a csúszóssá váló dobókör nyilván zavarta az ellenfeleimet. Nagyon boldog vagyok, hogy sikerült győznöm, mert tulajdonképpen az első érmemet nyertem világversenyen. Universiadén ugyan voltam már bronzérmes, de az Eb-arany, az más "tészta".

Arra a kérdésünkre, hogy a nagy ünneplés után éjjel mikor ér majd haza a szállására, Annus így válaszolt: "Nem megyek sehova. Fazekas Robival vagyok egy szobában, aki a Haladásban a klubtársam és legjobb barátom. De vele mégsem ünnepelhetek, mert az ő száma, a diszkoszvetés még hátra van. Ő a legnagyobb esélyes, remélem nyer is, s majd vasárnap együtt ünneplünk."

Eredmények:
20 km gyaloglás, nők:
1. Ivanova (orosz) 1:26:42 óra
2. Nyikolajeva (orosz) 1:28:20
3. Alfridi (olasz) 1:28:33.

Kalapácsvetés, férfiak:
1. Annus Adrián 81,17 m
2. Piszkunov (ukrán) 80,39
3. Papadimitriou (görög) 80,21
4. Kiss Balázs 80,17
5. Skvaruk (ukrán) 80,15
6. Gécsek Tibor 79,25.

Fábik Tibor