Vágólapra másolva!
Szenzációs bejelentéssel lepték meg a sakkvilágot, a világranglistát vezető Garri Kaszparov október 1. és 13. között Jeruzsálemben hatjátszmás páros mérkőzést játszik a háromszoros világbajnok számítógépes programmal, a Deep Juniorral. A mérkőzés teljes díjalapját, az egymillió dollárt a FIDE Commerce biztosítja, Kaszparov fellépési díjként az említett összeg felét kapja, míg a győztes 300 ezer dollárt kasszírozhat. A mérkőzés vesztesének joga van 14 hónapon belül visszavágót kérni.

Aligha lehet véletlen a viharos gyorsasággal megszervezett mérkőzés időpontja, hiszen komoly presztízsharc folyik a két szervezet, a Nemzetközi Sakkszövetség és az Einstein csoport között. Az Einstein világbajnoka, Vlagyimir Kramnyik október 4-én kezdi meg Bahreinben a ChessBase szakemberei által kifejlesztett Deep Fritz számítógépes programmal szemben a mérkőzését, amelyet korábban a politikai események hatására kétszer is elhalasztottak.

A prágai egyezség hatására láthatóan teljes a béke Garri Kaszparov és a FIDE elnöke, Kirszan Iljumzsinov között. Iljumzsinov is résztvett a mérkőzést beharangozó sajtótájékoztatón. A FIDE elnöke bejelentette, hogy a páros mérkőzéssel párhuzamosan száz táblán meccset szerveznek Palesztina és Izrael gyereksakkozói között.

A páros mérkőzés hat játszmáját meglehetősen kényelmes tempóban játsszák le, október 1-én csatároznak először, majd október 3-án következik a második összecsapás. Október 6-án, 8-án és 10-én lesznek a következő játszmák, majd a hatodik partit október 13-án vívják meg. Garri Kaszparov szép summát, 500 ezer dollárt kap a részvételért, míg győzelem esetén 300 ezret is kasszírozhat - a vesztes 200 ezerrel vigasztalódhat. Döntetlen esetén osztják a díjat, a vesztes 14 hónapon belül visszavágót kérhet.

A partikat a hagyományos időbeosztás szerint játsszák, két óra alatt negyven lépést kell tenni, majd egy óra alatt huszat, végül a játszma befejezéséig fél-fél óra áll még rendelkezésükre.

A Deep Junior két programozója, Amir Ban és Shay Bushinszky elégedetten nyugtázta Kaszparov kihívását. A világranglistát 1985 óta vezető Kaszparov 1996-ban 4-2-re legyőzte a Deep Blue programot, de 1997-ben nagy meglepetésre 3,5-2,5-re elvesztette a visszavágó mérkőzést. Kaszparov komoly presztízsvereséget szenvedett, ezt elsősorban annak tulajdonította, hogy az IBM semmiféle információt nem volt hajlandó adni masinájáról a mérkőzés előtt.

A profi világbajnokot kellemetlenül érintette, hogy egyesek bundának is tulajdonították a végeredményt, ráadásul az IBM hallani sem akart újabb mérkőzésről. Úgy tűnt, hogy Kaszparov végleg elvesztette érdeklődését az ember és a gép csatája iránt, bár felkészüléskor előszeretettel ellenőrizteti a változatokat elemző programokkal.

Kaszparov a Junior programot jól ismeri, azt is tudja, hogy az adattár feltöltésében Alterman és Rishon Le-Zion nagymesterek segédkeznek. A Deep Junior 2002 júliusában megnyerte a Maastrichtben megrendezett számítógépes programok világbajnokságát. A program nagy ereje, hogy gondolkodása megegyezik a sakkozói felfogással, a pozíciós előnyt többre becsüli az anyagi előnyre törekvés helyett.

A Junior program 1995-ben mutatkozott be világbajnokságon, s újoncként holtversenyben harmadik lett. Az egyprocesszoros változata 1997-ben már világbajnokságot nyert. A javított "duóváltozat" 2000-ben játszott a dortmundi szuperversenyen és ötvenszázalékos teljesítménnyel zárt, eredménye 2703-as Élő-pontszámnak felelt meg. A torna utolsó fordulójában éppen Lékó Péter ellen győzött, megfosztva nagymesterünket a jól megérdemelt holtversenyes első helytől, Péter fonalas nyerést hagyott ki. A Junior számtalan felkészülési páros mérkőzést is játszott, az elmúlt két évben veretlen, legutolsó sikerét a belga Gurevics ellen érte el, sima 3,5-0,5-ös győzelemmel zárt.

A sakkozás aranykorát éli/sport/sakk/20020724asakkozas.htmlLékó Péter a világ legjobb sakkozója lehet/sport/sakk/20020723leko.html

Kaszparov a megszokott stábbal készül fel a mérkőzésre, Dohojan nagymester mellett két számítógépet használ majd. Kaszparov 1999 januárja óta egészen fantasztikus sorozatot ért el, kilenc szuperversenyen lett első, egyszer a dicsőséget megosztotta Kramnyikkal. Londonban két éve nagyon rossz formát fogott ki, 15 éves uralkodás után elvesztette trónját Vlagyimir Kramnyikkal szemben, játszmát sem tudott nyerni.

Kaszparov a prágai megállapodás alapján jövő májusban a FIDE világbajnokával, az ukrán Ruszlan Ponomarjovval játssza a világbajnoki döntőt és a győztes mérkőzik majd meg a Kramnyik-Lékó páros mérkőzés nyertesével az abszolút világbajnoki címért. Aligha lehet kétséges, hogy a diplomáciai csatározásban pedig Kirszan Iljumzsinovot támogatja.

Verőci Zsuzsa