Vágólapra másolva!
A vasárnap befejeződött müncheni atlétikai Európa-bajnokság után öt nappal, pénteken Zürichben rendezik a  Golden League-sorozat legrangosabb viadalát. A Weltklassén hat magyar versenyző indul, köztük a férfi diszkoszvetés újdonsült Európa-bajnoka, Fazekas Róbert.

Az Eb-n részt vett atléták "krémje" tulajdonképpen csak annyi időre térhetett haza, hogy ruhát váltson, mert pénteken már Zürichben kell bizonyítani. A Weltklassén hat magyar atléta is indul: diszkoszvetésben az Európa-bajnok Fazekas Róbert mellett az Eb-n hetedik Kővágó Zoltán, valamint a vb-n ugyancsak hetedik Varga Roland, távolugrásban az Eb bronzérmes Vaszi Tünde, 1500-on a kontinensviadalon negyedik Varga Judit, gerelyhajításban pedig az Eb-nyolcadik Szabó Nikolett.

Atlétikahttp://forum.origo.hu/forum?act=show&fid=29233A GL hivatalos oldalahttp://www.iaaf.org/GLE00/Index.asp

A verseny természetesen erősebb lesz mint az Eb-n volt, hiszen indulnak a legjobb tengerentúliak is. Így többek között férfi 100-on az amerikai Maurice Greene, női 100-on a szintén amerikai Marion Jones, férfi 1500-on a marokkói Hicham el-Guerrouj. Kontinensünk bizonyos fokú "gyengeségét" jelzi, hogy a Golden League fődíjáért, az 50 kiló aranyért már egyetlen európai sincs versenyben. Az sorozatban Zürichre csupán öten maradtak veretlenek, s ők kapták az első öt rajtszámot: el-Guerrouj lesz az egyes, a dominikai Felix Sánchez (férfi 400 m gát) a kettes, Marion Jones a hármas, az amerikai Gail Devers (női 100 m gát) a négyes, és a mexikói Ana Guevara (női 400 m) az ötös.

A Weltklasse 1928 óta íródó történelmében eddig 23 világcsúcs született, de utoljára 1997-ben láthattunk ilyet, igaz akkor hármat is: a kenyai Wilson Boit Kipketer 3000 m akadályon, a dán Wilson Kipketer férfi 800-on, az etióp Haile Gebrselassie 5000-en javította meg a világ addigi legjobb eredményét. A két Kipketer most is ott lesz a rajtnál.

Fábik Tibor