Vágólapra másolva!
Nem elégedett meg annyival az amerikai James Blake, hogy a washingtoni férfitenisz-torna elődöntőjében legyőzte Andre Agassit, a fináléban is ellenállhatatlan volt. A végjátékba szintén meglepetésre bekerült thaiföldi Paradorn Srichaphant verte három játszmában, hátrányból felállva. Indianapolisban a brit Greg Rusedski győzedelmeskedett, a nők montreali viadalán pedig a francia Amelie Mauresmo vehette át az első helyezettnek járó serleget.

Óriási szenzációt jelentett, hogy a 800 ezer dollár összdíjazású washingtoni torna elődöntőjében James Blake le tudta győzni az eddig ötszörös győztes Andre Agassit, a finálénak úgy futott neki a 22 esztendős játékos, hogy már így is pályafutása eddigi legnagyobb sikerét aratta. Eleinte úgy tűnt, a döntőbe jutás talán kissé elégedetté tette, thaiföldi ellenfele ugyanis pillanatok alatt söpörte be az első játszmát 6:1-re.

Teniszhttp://forum.origo.hu/forum?act=show&fid=31016

A színesbőrű Blake ekkor észhez tért, elkezdte mozgatni a remek formában lévő Srichaphant, s 3:2-es vezetésénél el is vette a thaiföldi adogatását. Három játékkal később azonban az ázsiai visszaszerezte, amit korábban elveszített, így rövidítésben döntötték el a játszma sorsát, melyet végül a hatodik helyen kiemelt Blake nyert meg 7:5 arányban.

James Blake hivatalos honlapjahttp://www.jamesblaketennis.com/

A döntő szettben a thaiföldi juthatott volna először előnyhöz, 2:1-es előnyénél három bréklabdája is volt, mindet eltékozolta azonban. A következő játékban pedig Blake büntetett, egyetlen kínálkozó lehetőségét egy vonalra helyezett tenyeressel kihasználva elvette az ázsiai adogatását, ezt az aprócska előnyt pedig meg is őrizte a játszma végéig.

"Soha nem gondoltam volna, hogy megélem ezt a pillanatot, tornagyőztes lettem" - mondta meghatottan Blake, aki az előző heti, cincinnati tornán aratta pályafutása első páros tornagyőzelmét, az amerikai Martin oldalán szerezte meg az első helyet. Most begyűjtött mellé egy egyéni trófeát is, a világranglistán pedig feljött a huszadik helyre. "Az első játszmában nagyon magabiztos voltam, gyakorlatilag lelőttem a pályáról Blake-et. Utána azonban ritmust váltott, erre pedig nem volt ellenszerem" - tárta szét a karjait Srichaphan.

Hingis győzelemmel tért vissza/sport/egyeni/tenisz/20020814hingis.htmlJohansson kihagyhatja a US Opent/sport/egyeni/tenisz/20020813johansson.html

A hasonló összdíjazású indianapolisi verseny fináléjában a brit Greg Rusedski idei második, pályafutása 12. tornagyőzelmét aratta, miután a fináléban 6:7, 6:4, 6:4-re legyőzte a spanyol Felix Mantillát. Az első játszma rövidítésében egyébként érdekes dolgok történtek, Mantilla szettlabdájánál nyilvánvaló out-ot ütött, a vonalbíró azonban néma maradt. Rusedski nehezen emésztette meg a történteket, ütőjét is földhöz vágta, ez azonban semmit nem változtatott a tényen, hogy a második játszmára készülődhetett. A találkozó után, mikor felvetették, hogy talán nem lenne értelmetlen videót is bevetni a tenisz mérkőzéseken, a brit így reagált: "Erre nincsen semmi szükség, bárki elkövethet hibákat. Kétes volt a szituáció, a vezetőbíró pedig nem bírálta felül a vonalbírót, de a tenisz ilyen játék: hol neked, hol ellenfeled számára döntenek centiméterek."

Montrealban meglepetést hozott a finálé, miután a francia Amelie Mauresmo le tudta győzni a világranglista harmadik helyezettjét, Jennifer Capriatit. "Nem úgy érkeztem ide, hogy megnyerem a tornát, de folyamatosan egyre jobb formába lendültem, ez lett a vége" - mondta a gall játékos 6:4, 6:1-es diadalát követően, nyolcadik trófeáját gyűjtötte be a WTA versenyeken.

Rafter nem tervezi a visszatérést/sport/egyeni/tenisz/20020813rafter.html

Ezen a héten a 480 ezer dollár összdíjazású Long Island-i versenyen vetélkednek az urak, rajthoz áll Sávolt Attila is. Az első fordulóban egy selejtezőből érkezett játékos, az ausztrál Paul Hanley lesz az ellenfele. A főtáblán szerepel még egyébként a tavalyi döntő két résztvevője, Pete Sampras és Tommy Haas, valamint az újdonsült tornagyőztes Greg Rusedski neve is. A hölgyek New Havenben ragadnak ütőt, a mezőnyben a világelső Serena Williams kivételével mindenki ott lesz, aki számít. Egy héttel a US Open rajtja előtt ezen nincs is semmi csodálkoznivaló.

Washington, 800 ezer dollár összdíjazás, döntő:
Blake (amerikai, 6.) - Srichaphan (thaiföldi, 14.) 1:6, 7:6, 6:4

Indianapolis, 800 ezer dollár összdíjazás, döntő:
Rusedski (brit, 16.) - Mantilla (spanyol) 6:7, 6:4, 6:4

Montreal, 1,2 millió dollár összdíjazás, döntő:
Mauresmo (francia) - Capriati (amerikai, 2.) 6:4, 6:1

Koncz Dávid