Vágólapra másolva!
Két évvel azután, hogy a női kalapácsvetés világcsúcstartója, a román Mihaela Melinte fennakadt egy doppingvizsgálaton, csütörtökön újabb világrekorder bukott le atlétikában: a marokkói Brahim Boulamitól augusztus 15-én vett mintában EPO nyomaira bukkantak. A versenyző a mintavétel után egy nappal Zürichben a 3000 méteres akadályfutásban 7:53,17 percre javította az általa addig 7:55,28-cal tartott világcsúcsot.

A tiltott szert egyelőre még csak az A próba mutatta ki. Ha a B próba is megerősíti az EPO használatát, akkor Boulami hosszú - akár hároméves - eltiltásra számíthat. A marokkói versenyző a sydneyi olimpián a 7. helyen végzett. Botránya váratlan helyzet elé állította a pénteki brüsszeli Golden League-verseny rendezőit is, akik éppen azt készültek bejelenteni, hogy Boulami a Baudouin király-stadionban is világcsúcsra tör majd.

A Golden League-sorozat hatodik, azaz utolsó előtti állomásán azonban így is lesz világrekord-kísérlet, s ez is marokkói próbálkozás lesz. Férfi 1500 méteren Hicham el-Guerrouj veszi célba a saját maga által tartott 3:26,00 perces csúcsot, amit Zürichben nagyon megközelített (3:26,89). El-Guerrouj egyébként még negyedmagával versenyben van a Golden League fődíjáért, az 50 kg aranyért, amelyet azok közt osztanak szét, akik a sorozat valamennyi állomásán diadalmaskodnak. Eddig el-Guerrouj mellett férfi 400 m gáton a dominikai Felix Sánchez, a nőknél 100 m-en az amerikai Marion Jones, illetve 400-on a mexikói Ana Guevarra gyűjtött be öt elsőséget.

Közülük valószínűleg Jonesnak lesz a legnehezebb dolga, mert Brüsszelben indul az ukrán Pintuszevics is, aki tavaly az edmontoni vb-n legyőzte őt, s aki 10,83 másodperces idővel vezeti az idei világranglistát. (Jones idei legjobbja 10,84.). Pintuszevics ebben az évben még egyetlen Golden League-versenyen sem indult, így ez a párharc nem mindennapi izgalmakat ígér. Meg kell azonban említeni, hogy múlt pénteken Londonban összecsapott a két sztár, s akkor Jones könnyen győzött. Az amerikai 10,97-tel lett első, az ukrán 11,11-gyel második.

Kell a dopping, mert kiegyenlíti a mezőnyt/sport/egyeni/20020703clarke.htmlAtétikahttp://forum.origo.hu/forum/forumServlet?act=show&fid=29233

A pénteki brüsszeli Golden League-viadal, amely a Van Damme-emlékverseny nevet viseli, az atléták egyik legrangosabb erőpróbája. Ivo van Damme, a belgák egykori kiváló középtávfutója az 1976-os montreali olimpián két ezüstérmet szerzett, és sikere után egy éven belül tragikus körülmények között, autóbalesetben hunyt el. Emlékversenyét 1977 óta megrendezik. A viadal 1985 óta tagja a Grand Prix-sorozatnak, bekerült a Golden Fourba, s az ezt váltó Golden League-ba is.

A Van Damme-emlékversenyen pénteken 52 nemzet atlétái indulnak, köztük két magyar, női 1500-on az Eb-4. helyezett Varga Judit, valamint női gerelyhajításban az Eb-8. Szabó Nikolett. A verseny iránti hatalmas érdeklődést jelzi, hogy az 50 ezer jegyből a legdrágábbak, a 20-70 eurósak már mind elkeltek, ami elővételben 40 ezer eladott belépőt jelent.

Fábik Tibor