Vágólapra másolva!
A New York-i Flushing Meadowsban zajló amerikai nyílt teniszbajnokság harmadik játéknapján az urak befejezték az első fordulót, míg a hölgyek megkezdték a második kanyart. Magyar szempontból sem volt érdektelen az este, Mandula Petra (90. a világranglistán) ugyanis Lindsay Davenport (10.) testén keresztül próbált bejutni a harmadik fordulóba. Mérkőzésük az óriásbébinek is csúfolt Davenport 6:4, 2:2-es vezetésénél eső miatt félbeszakadt. Az első meglepetéseknek is szemtanúi lehettünk, kiesett például az ötödik helyen kiemelt Jelena Dokic (4.).

A Mandula Petra - Lindsay Davenport találkozó a centerpályán, az esti főprogramban kapott helyet, ez a megtiszteltetés persze nem első számú női játékosunknak, hanem a hosszú kihagyás után visszatérőben lévő hazai kedvencnek szólt. Petra szerencsére nem ijedt meg a lehetőségtől, hogy majdnem dugig telt lelátók előtt kell pályára lépnie, kemény csatára kényszerítette az amerikai játékost: 3:3-ig tartotta vele a lépést, ekkor azonban Davenport másodszor is elvette adogatását. Előnyét gondosan megőrizte a játszma végéig, így végeredményben 6:4-re nyerte az első felvonást, Mandula azonban 5:4-nél két bréklabdát is veszni hagyott.

A második szett elején Petra fejében még vélhetően ott kísértett az elszalasztott lehetőség emléke, az első két játékot villámgyorsan elveszítette. Ezután viszont összekapta magát, egyenlített, az égiek azonban nem hagyták, hogy esetleg a vezetést is átvegye. Hatalmas zápor zúdult a pályára, a felek kénytelenek voltak befejezni a játékot. A folytatás szintén a centerpályán lesz, a magyar idő szerint délután öt órakor kezdődő programban a harmadik meccs Petráéké: az Agassi-Gimelstob ütközet után sétálhatnak ki újra a pályára. Mandulának lehetőleg minél kevesebbet kellene hibáznia, a hét kettős hibával megspékelt 23 ki nem kényszerített hiba ugyanis kicsit sok egy akkora klasszis ellen, mint Davenport.

Teniszhttp://forum.origo.hu/forum?act=show&fid=31016Dokic nem lesz brit állampolgár/sport/egyeni/tenisz/20020827dokic.html

A US Open első nagyobb meglepetésének már a nyitó mérkőzésen tanúi lehettünk, ezen az elmúlt hetekben remek formát mutatott, titkos favoritnak kikiáltott Jelena Dokic kísérelte meg legyűrni az orosz Jelena Bovinát (61.). Olyan játékkal azonban, melyet tegnap a centerpálya ürességtől kongó lelátói előtt bemutatott, esélye sem volt a továbblépésre, az első körben elkövetett parádézása után alig volt épkézláb ütése. Bovina tulajdonképpen nem csinált semmi különöset, biztonságra törekedett, s alaposan megmozgatta az állampolgárságát rendre váltogatni kívánó jugoszláv sztárt. Összességében csupán öt játékot engedélyezett Dokicnak.

A legjobb 32 közé rajta kívül még két honfitársa jutott be, egyikük a selejtezőből főtáblára került Szvetlana Kuznyecova (88.), míg másikuk a 15. helyen kiemelt Anasztaszia Miskina (16.). Ő múlt héten már megmutatta, hogy vigyázni kell vele, a New Haven-i viadalon előbb kiszórta a belga Justine Henint (6.), aki most a zimbabwei Cara Blacket (65.) verte, majd ugyanezt tette Martina Hingisszel, az egykori világelsővel is. A US Openen kissé bukdácsol ugyan, mindkét mérkőzését három játszmában abszolválta csak, lebecsülni azonban semmiképpen sem szabad.

Ki a legszebb teniszezőnő?http://forum.origo.hu/forum?act=show&fid=29744

Dokic zakóját követően újfent a hölgyek (és az oroszok) szolgáltattak meglepetést (nem ehhez vagyunk szokva...), elbúcsúzott ugyanis a 12. helyen kiemelt Jelena Gyementyijeva (13.). Legyőzője az olasz Francesca Schiavone (43.) volt, aki az igen alacsony színvonalú mérkőzésen annak köszönhette sikerét, hogy két játszma alatt "csak" 44 ki nem kényszerített hibát vétett az orosz 55 egységével szemben. Szenzációszámba megy az is, hogy a thaiföldi Tamarine Tanasugarn (27.) ki tudott kapni a szabadkártyával rajtolt Bea Bielektől, az amerikairól annyit érdemes tudni, hogy jelenleg a világranglista 1102. (!) pozíciójában szerénykedik. Ehhez képest ellenfelének hat játék összekaparását engedélyezte csak, persze ehhez kellett annak gyatra produkciója is.

Nem vacakolt ellenben a világelső Serena Williams Marat Szafin húgával, Dinara Szafinával (91.). Az első tornagyőzelmét nemrégiben megszerzett orosz lányka 40 perc elteltével mehetett zuhanyozni, ez idő alatt egy játékot tudott nyerni. Két nyerő ütéssel nem is lehet megváltani a világot. Női párosban pályára lépett az egyéniben csúfosan leszerepelt Anna Kurnyikova, Martina Hingisszel az oldalán sikerrel vették az első forduló jelentette akadályt. Annácska most valamivel komolyabban vette a játékot, mint hétfőn, az egykedvűséget azonban nem sikerült eltüntetnie csinos orcácskájáról. Sütött róla, hogy csak a szponzorok kedvéért van a pályán, bizonyosan szívesebben múlatta volna az időt valamilyen divatbemutatón. A találkozó során ráadásul végig látványosan rágózott, finoman szólva is vissza kellene vennie kicsit...

Pete Samprashttp://forum.origo.hu/forum?act=show&fid=36440Sampras leszerepelt/sport/egyeni/tenisz/20020821sampras.html

A férfiaknál valóságos csoda történt, mégpedig hogy Pete Sampras (17.) mérkőzést nyert. A US Open négyszeres győztese az elmúlt hetekben bemutatott vesszőfutása után újra olyan produkcióval rukkolt elő, melyre legnagyobb kritikusai is elégedetten csettinthettek, simán jutott tovább. No persze a spanyol Albert Portas (76.) alapvetően nem az a teniszező, aki veszélyes lehet rá, mostanában azonban a hispánnál jóval szerényebb képességű játékosoktól is képes volt kikapni, joggal tartottak rajongói a mérkőzéstől. Az aggodalom aztán az első játszma után tovatűnt, a jó öreg Pete 6:1-re nyerte szettet, ezt követően pedig csak annyira erőltette meg magát, amennyire a sima győzelemhez kellett. Portasnak mindösszesen egy bréklabdát engedélyezett, viszont némiképp meglepetés, hogy csak tíz ászt vágott be. A folytatásban a dán Kristian Plesszel (85.) találkozik.

Az apróbb sérüléssel bajlódó német Tommy Haas (3.) közel három és fél órás csatán van túl, majdnem kizúgott a spanyol David Sanchez (61.) ellenében, aki tavaly január óta nem nyert kemény pályás mérkőzést. Haas két dolgot tanulhatott meg az ötszettes ütközet során, egyrészt, hogy izompólóban még Amerikában sem lehet mérkőzést játszani (diszkréten figyelmeztették, hogy ugyan, legyen már szíves átöltözni), másrészt, hogy nem engedhet meg magának a folytatásban olyan elemi hibákat, mint tegnap.

Srichaphan révbe ért Long Islanden/sport/egyeni/tenisz/20020826srichaphan.html

A brit különítmény, Greg Rusedski (35.) és Tim Henman (5.) is kvalifikálta magát a második fordulóba, utóbbi ráadásul csupán három játékot hullajtott el a szerény képességű finn Tuomas Ketola (223.) ellen. Az egyetlen apróbb meglepetést a wimbledoni döntős, David Nalbandian (16.) kizúgása jelenti, az örmény Szargisz Szargszian (92.) leckéztette meg. Az argentin játékának egyáltalán nem fekszik a kemény borítás, ennélfogva nem jelent nagyobb szenzációt búcsúja. Emlékezzünk még meg a thaiföldi Paradorn Srichaphan (33.) diadaláról is, aki bebizonyította, hogy valóban okozhat még meglepetéseket ezen a tornán. 6:1, 6:3, 6:0-ra végezte ki az amerikaiak junior bajnokát, Prakash Amritrajt (1024.), s készülődhet a második fordulóra.