Vágólapra másolva!
Az utolsó magyar is elbúcsúzott az amerikai nyílt teniszbajnokság egyéni küzdelmeitől, miután az el-eleredő eső miatt szerdáról csütörtökre halasztott találkozón Mandula Petra (90. a világranglistán) alulmaradt az egykori világelső Lindsay Davenporttal (10.) szemben. A szokottnál kicsit később ugyan, de megkezdődött a csillaghullás is, a férfiaknál három, első tízben kiemelt játékos is elbúcsúzott a további küzdelmektől. A hölgyeknél nem történt komolyabb szenzáció, Monica Seles izzadt csak meg egy kicsit.

Forrás: EPA


Mandulán nem segített az esőszü-
net
Fotó: EPA


Manduláék a második mérkőzést játszották a centeren, az Arthur Ashe-stadionban, Capriati sima győzelme után szólították őket pályára. Sajnos nem töltöttek sok időt az arénában, villámgyorsan eldőlt az ütközet: Davenport tizenkét perc alatt fejezte be a második játszmát, Petrának egész egyszerűen semmi sem sikerült. Mindjárt azzal kezdte, hogy elveszítette az adogatását, nem kevesebb, mint négy ki nem kényszerített hibával megajándékozva riválisát.

Davenport hozta a szerváját, így máris 4:2 volt az állás, Mandula ezután ismét elveszítette a sajátját. Kínjában már maga is mosolygott a helyzeten, azt olvashattuk le ajkáról, hogy "mit csináljak, nem megy a játék". Nos, valóban nem ment, Davenportnak viszont annál inkább: újfent hozta adogatását, így megnyerte a mérkőzést. Mandula mindazonáltal egyáltalán nem vallott szégyent, az esőszünetig derekasan helyt állt s nem adta olcsón a bőrét. Davenport ellen ez ennyire volt elegendő.

Teniszhttp://forum.origo.hu/forum?act=show&fid=31016

Párosban még megvan az esélye a javításra, állandó partnere, az osztrák Patricia Wartusch oldalán kísérli meg a második körbe jutást. Amennyiben az időjárás nem zavarja meg újra a torna lebonyolítását, a kilences pályán, magyar idő szerint este hét óra felé csaphatnak össze a Grant, Spears duóval, akiket korántsem titulálhatunk legyőzhetetlennek. A második fordulóban ellenben az első helyen kiemelt amerikai Raymond, Stubbs páros következhet, nem volt túlságosan nagy szerencséjük tehát a sorsolással.

A női mezőnyben a legnagyobb esélyesek egytől egyig továbbléptek, az első fordulóban Gubacsi Zsófiát búcsúztató Monica Seles (5.) azonban frászt hozott rajongóira. Az első játszmában gyakorlatilag lemosta őt a pályáról az osztrák Barbara Schwartz (83.), mindössze egy játékot tudott csak nyerni. A második szettben is sokáig tehetetlennek bizonyult, két pontra került a kieséstől. Aztán valahogy kiharcolta a rövidítést, amelyben már nem volt gondja, a döntő játszmában pedig nem ismert könyörületet, 6:2-re nyert. A következő fordulóban azzal a selejtezőből főtáblára került koreai Csoval (106.) mérkőzhet meg, aki a 32. helyen kiemelt argentin Suarezt ejtette ki két, 6:4-es játszmában.

A 17. helyre rangsorolt izraeli Anna Smashnova (18.) számára a dél-afrikai Amanda Coetzer (33.) jelentette a végállomást, meglepetésről azonban nem igazán beszélhetünk. Smashnova leginkább a salakon érzi otthon magát, Coetzer pedig háromszor is volt már negyeddöntős a US Openen. Ai Szugijamát (19.) a hazai Amy Frazier (73.) verte, Barbara Schett (34.) pedig a német Martina Müller (77.) jelentette akadályban botlott meg.

Ki a legszebb teniszezőnő?http://forum.origo.hu/forum?act=show&fid=29744Dokic nem lesz brit állampolgár/sport/egyeni/tenisz/20020827dokic.html

Gond nélkül lépeget ellenben előre Venus Williams (2.), a torna legnagyobb favoritjának tartott csokilány az ausztrál Alicia Molikot (80.) gyalulta le. Csupán három játék megnyerését engedélyezte számára, 54 perc alatt biztosította helyét a harmadik fordulóban, a lehető legjobb úton halad a címvédés felé. "Nem volt gond, azonnal megmutattam neki, mit tudok" - mondta a mérkőzés után. Martina Hingis (8.) is ott van a következő körben, az olasz Antonella Serra-Zanetti (120.) testén keresztül verekedte át magát. A szabadkártyával rajtolt svájci ezúttal sem hengerelt, az első játszmában kétszer is elveszítette adogatását, más kérdés, hogy riválisa háromszor tette meg ugyanezt, így 6:4-re nyerni tudott. A folytatás már sima volt, az olasz nem tudta megállítani Martinát. "Tudtam, hogy ma a saját játékomat tudom majd produkálni, nem féltem a hosszú labdamenetektől sem" - értékelt az egykori világelső.

Carlos Moya (9.) és Albert Costa (8.). Ami közös bennük, hogy mindketten Spanyolországból érkeztek, és a kiemelési listán az első tíz között szerepelt a nevük. Szintén közös vonás, hogy a második forduló után kezdhetik a csomagolást, egyikük sem tudott bejutni a legjobb 32 játékos közé. Pedig Moyától sokat vártak a szakemberek, remek formában érkezett Flushing Meadowsba, nemrégiben a világelső Hewittot is leverte Cincinnatiben. Most esélyt sem kapott az amerikai Jan-Michael Gambilltől (57.), csupán hét játékot tudott fogni ellene, titkos favorit létére ez bizony édeskevés. A Roland Garros idei bajnokát, Albert Costát már nem érheti különösebb szemrehányás, a kemény pálya nem igazán az ő világa. A dél-afrikai Wayne Ferrerira (37.) ellenben bárkit képes megverni, '92-ben ráadásul a legjobb nyolcig jutott a US Openen. Ezúttal 2-0-ás hátrányból tudott felállni és nyerni, bár érdekesség, hogy összességében két labdamenettel kevesebbet nyert meg, mint hispán ellenfele.

Ahogy az várható is volt, hamar véget ért Jevgenyij Kafelnyikov (4.) versenye, az orosz azonban bizonyosan nem számított arra, hogy ilyen csúfos zakóval kell majd hazakullognia. A szlovák Dominik Hrbaty (52.) eleve mumusa, rendszerint ki szokott kapni tőle, de nem annyira, mint most: a 6:3, 6:1, 6:1-es vereség nem sok jót ígér arra vonatkozólag, hogy Kafelnyikov folytassa mostanság csak kudarcokkal teli pályafutását.

Andre Agassi (6.) kivégezte a szabadkártyával indult Justin Gimelstobot (130.). Nincs jobb kifejezés arra a játékra, amit a Las Vegas-i mutatott be a publikumnak, mint egy gőzgép, úgy ment előre. Csak nyerte, nyerte a játékokat gyors egymásutánban, Gimelstob 6:0, 5:0 után tudott feliratkozni az eredményjelző táblára. Úgy örült neki, mint más egy tornagyőzelemnek, tőle láthattuk az este legnagyobb mosolyát. Később még egy játékra futotta erejéből, így alakult ki a 6:0, 6:1, 6:1-es végeredmény. "Ha csak ezt nézzük, valószínűleg ez volt az egyik legsimább Grand Slam-mérkőzésem" - így Agassi, aki alig több mint egy órát volt pályán.

Lleyton Hewitthttp://forum.origo.hu/forum?act=show&fid=46430Becker a Hírességek Csarnokába kerülhet/sport/egyeni/tenisz/20020829becker.html

Lleyton Hewitt (1.) eleinte küszködött kicsit a selejtezőt is megjárt Noam Okunnal (114.), de összességében remek kis derbit vívtak ők ketten. Az izraeli élete talán legjobb teljesítményét nyújtotta, az első játszmában 6:5-nél a részsikerért is szerválhatott. Hewitt azonban azért áll a világranglista élén, mert az ilyen szituációkban nem veszti el a fejét, elvette ellenfele adogatását s aztán a tie-breaket is hozta. Pedig Okun előbb Hewitt, majd saját adogatásánál is szettlabdához jutott, egyiket sem sikerült azonban értékesítenie. Az ausztrál később pazar elütéseivel felőrölte Okun ellenállását s tulajdonképpen simán nyert. Legközelebb az amerikai James Blake-kel meccselhet, aki az orosz Nikolaj Davigyenkót (87.) intézte el.

Egy évvel ezelőtt a második fordulóban találkoztak, az akkor még ismeretlen Blake majdnem meglepte a nagy Hewittot, aki később a tornagyőzelmet is bezsebelte. A negyedik játszmában azonban elkezdett idegeskedni, a döntő szettet végül 6:0-ra bukta el, a mérkőzés mégsem erről marad talán örökké emlékezetes. Sokkal inkább Hewitt rasszista kijelentéséről, aki egy lábhibát követően követelte a színesbőrű vonalbíró eltávolítását. Odament a játékvezetőhöz, ujjal mutogatott Blake-re és a vonalbíróra, majd fennhangon azt kérdezte, vajon mi a hasonlóság kettejük között. "Utólag megbeszéltük a történteket az öltözőben, nincs feszültség kettőnk között" - mondta Blake, míg Hewitt diplomatikusan úgy replikázott, hogy "remélhetőleg a tavalyihoz hasonló jó meccset fogunk játszani, a tavalyihoz hasonló problémák nélkül."