Vágólapra másolva!
Hosszas diplomáciai pengeváltások után immár végleges a 2004-es olimpia vívóprogramja, és az is eldőlt, hogy a versenyzők milyen kvalifikációs rendszeren át juthatnak el Athénba. Leegyszerűsítve: roppant bonyolult rendszeren át.

Mint ismert, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) beleegyezett abba, hogy a női kard is felkerüljön az ötkarikás műsorra, ám ahhoz ragaszkodott, hogy a 2000-es sydneyi játékokhoz hasonlóan Athénban is csak tíz számban kerüljön sor éremosztásra, s nem emelkedhet a versenyzők 200 fős részvételi létszám sem. A NOB végrehajtó bizottsága elfogadta a Nemzetközi Vívószövetség (FIE) hosszas vita után megszületett döntését, vagyis az athéni olimpián hat egyéni versenyt rendeznek, csapatban viszont csupán négy szakágban - női párbajtőrben, férfikardban, tőrben és párbajtőrben - lesz lehetőség az éremszerzésre. S hogy a vívók miként juthatnak el egyelőre az olimpiai részvételig, azt Kovács Tamás, a Magyar Vívószövetség főtitkára tájékoztatása alapján közöljük:

A csapatversenyekben 8-8 együttes vehet rész: a csapat-Világkupa-ranglista első négy helyezettje, valamint minden zónából (Európa, Ázsia-Óceánia, Afrika, Amerika) a legjobb helyezésű nemzet. Plusz a rendező Görögország abban a fegyvernemben, amelyiket választja; ugyanis a 200 fős kvótából a házigazda automatikusan kap 8 helyet.

Az egyéni kavlifikáció két részre oszlik: azon szakágakra, amelyekben lesz csapatverseny, illetve amelyekben nem. Ahol van (tehát női párbajtőr, férfikard, tőr és párbajtőr), ott a nyolc válogatott csapatonkénti 3 fővel számítva 24 helyet már "elvisz". Hozzájuk jön a FIE módosított világranglistájáról (amelyről a 24 főt törlik) 7 vívó: Európából, Ázsiából, Amerikából 2-2, Afrikából 1, de nemzetenként csupán 1 fő. A lista még 5 fővel bővül, ezeket a kvótákat a négy térség olimpiai zónaversenyén lehet megszerezni: Európából 2, Amerikából, Ázsiából és Afrikából 1-1 vívó szerezhet így kvótát. Ám ezeken a versenyeken már csak azok a nemzetek indulhatnak (36 versenyző léphet pástra), amelyek az első két lehetőség egyike által sem jutottak kvótához. A 200 kvótából így 4x36 (24+7+5), azaz 144 már be van töltve.

Most lássuk azokat a szakágakat, amelyekben csak egyéni verseny lesz (női tőr és női kard)! A FIE világranglistájáról az első 8 helyezett, de országonként maximum két fő automatikusan olimpiai résztvevő. Ezután a módosított ranglistáról (a 8 főt leveszik róla) Európából 3, Amerikából, Ázsiából 2-2, Afrikából 1 (nemzetenként 1 fő) szintén kijut Athénba. S a zónaversenyeken újabb 8 vívó szerezhet kvótát: Európában 3, Ázsiában, Amerikában 2-2, Afrikában 1. De itt is érvényes, hogy a zónaversenyeken csak azok a nemzetek indulhatnak, amelyeknek az előző két lehetőség révén nem sikerült kvótát szerezniük. A női kard és tőr egyéniben tehát 3x8, azaz 24-24 vívó lép pástra Athénban, de ne feledjük, nemzetenként maximum 2-2 fő. E két szakág tehát együttesen 48 helyet kapott. A már levezetett 144, a 48, valamit a görögök 8 helye pedig éppen kiadja a 200 főt. Mit mondjunk, nem volt könnyű összeszedni.

Vívóinknak kell még némi vagányság/sport/egyeni/20020826vivoinknak.htmlvíváshttp://forum.origo.hu/forum?act=show&fid=30319

Ám e nem egyszerű matematikai feladat eltörpül amellett, ami a vívókra vár. A legjobbak kétségkívül ott lesznek, de sok jó versenyző nem. Afrikaiakkal viszont majd találkozhatunk, a Nemzetközi Vívószövetség francia elnöke, René Roch így viszonozza azokat a szavazatokat, amelyeknek a segítségével az elnöki székben maradhatott...

Fábik Tibor