Vágólapra másolva!
A szombati két aranyérem után újabb négy elsőséget szereztek a magyar kajak-kenusok a Sevillában rendezett világbajnokságon. Előbb az 500 méteres távon a Kovács Katalin, Szabó Szilvia, Viski Erzsébet, Bóta Kinga kajaknégyes győzött, majd Kovács egyesben sem talált legyőzőre, végül a Szabó, Bóta kettős, majd 200 méteren Janics, Szabó, Bóta, Paksy négyes állhatott a dobogó tetejére.

Jobban nem is kezdődhettek volna magyar szempontból a sevillai kajak-kenu vb 500 m-es döntői: ellenállhatatlanul versenyezve aranyérmes lett a Kovács Katalin, Szabó Szilvia, Viski Erzsébet, Bóta Kinga négyes, s az előkelő második helyet szerezte meg a kenus Kolonics György.

A nők fináléja úgy indult, hogy meglepetésre az ausztrálok szereztek vezetést az egymásra figyelő riválisok, a magyarok, a spanyolok és a németek előtt. Aztán viszont helyreállt a rend, élre vágtak a magyarok, és imponáló biztonsággal védték meg világelsőségüket, sorozatban harmadik vb-aranyukat szerezve ebben az olimpiai számban. Kovács, Szabó és Viski valamennyinek részese volt, Bóta tavaly óta ül a sikerhajóban.

Az sem okozott gondot Fábiánné Rozsnyói Katalin tanítványainak - pedig időnként roppant babonásak -, hogy a rajt előtt eltűnt Viski rózsaszín kabalamalaca. Kolonics nagyon tartott ellenfeleitől. Talán túlzottan is ideges volt. A végén viszont kisimultak mély ráncai, hiszen legszebb napjaira emlékeztetően lapátolt, végig tartotta előkelő második helyét a sűrű mezőnyből kimagasló orosz Opaljev mögött és 1 méterrel megverte a német Dittmert, s legalább kettővel a cseh Doktort. Nagy elégtételt érzett az elmúlt napok viharai (doppingvád, gyenge 1000-es szereplés) után.

Vereckei csalódást okozott. Röviden ez a k-1 fináléjának magyar krónikája. Háromszor (1998, 1999, 2001) bizonyult legyőzhetetlennek vb-n ezen a távon, most azonban messze van régi önmagától. Esélye sem volt arra, hogy utolérje a szokásos nagy hajrájával az előtte haladókat. Féltávnál utolsó volt, s ezen csak két helyet tudott javítani. A szoros befutó végén az ausztrálok ünnepelhettek.

Pontosan egy órával a négyes vezérevezőseként szerzett aranya után egyesben sem talált legyőzőre Kovács Katalin, s ezzel a magyar csapat negyedik elsőségét szerezte a sevillai kajak-kenu vb-n. Ő már harmadik győzelménél tart! A táv első felében a lengyel Urbanczyk, a magyar favorit és a címvédő olasz Idem némileg elhúzott a többiektől, majd minden úgy alakult, ahogy Kovács akarta: átvette a vezetést, magabiztosan haladt az élen, gond nélkül verte vissza az őt ért támadásokat. Nem volt szükség célfotóra győzelme megállapításához! Mögötte az a kanadai Caroline Brunet lett a második, aki Kőbán Rita mögött centikkel lemaradva lett hat éve Atlantában olimpiai ezüstérmes.

Sikerül-e feledtetni a tavalyi gyengélkedést, meg a négyes szombati kudarcát Kammerer Zoltánnak és Storcz Botondnak, a k-2 500 m olimpiai bajnokainak? Nos, sikerült. Nem volt könnyű, mert nagyon "sűrű" mezőnnyel kellett felvenniük a harcot. Végig ott haladtak az élmezőnyben, nagy csatát vívtak a címvédő németekkel, a lengyelekkel és az oroszokkal. Egy darabig a második hely is elérhetőnek látszott, a végén a harmadiknak örülhettek. Méghozzá joggal, hiszen sydneyi győzelmük óta most voltak kettesben először sikeresek. Győzelmével a német duó a papírformát igazolta.

A kenusok hasonló számában a Fürdök, Hüttner duónak - mint már az előjelek is sejttették - nem sok keresnivalója volt. A vert mezőnyben, épp úgy nyolcadikként végeztek, mint egy nappal korábban, 1000 m-en. A kubai Balceiro, Rojas pár ezres ezüstje után nagy hajrával szerzett most aranyat.

Kovács Katalinhoz képest plusz egy órát pihenhetett az első 500-as döntőben győztes kvartett tagjai közül Szabó Szilvia és Bóta Kinga, s ezt a lehetőséget "meghálálva" megvédték világbajnoki címüket a párosban. Saját maguk harmadik elsőségét könyvelhették el, a magyar csapat ötödik aranyát nyerték! Betartva a szigorú taktikai utasítást, rögtön az elején magukhoz ragadták a kezdeményezést, megrettentve ezzel az ellenfeleket. Voltak szép számmal, akik a babérjaikra akartak törni:a régi rivális németek, az 1000 négyesben sikeres lengyelek, s a házigazda spanyolok készültek trónfosztásra.

Nem sikerült, mert a magyar pár a második 250 m-en 1-2 másodperccel jobb volt mindenkinél, vagyis vezető pozicióját nem fenyegette veszély. Rendkívül biztosan, szokatlanul nagy fölénnyel, egy hajóhossznyi előnnyel lett első a címvédő, bizonyítva: a júliusi szegedi Eb ezüstje csak kisiklás volt. A két négyes a végén nem gazdagította a most már lassan a megszokottá gyarapodó magyar éremgyüjteményt (5 arany, 1 ezüst, 3 bronz): a kenusok a 4., a férfikajakosok a szerény 8. helyen végeztek, de még előbbieknek sem volt különösebb reménye a dobogórakerülést illetően.