Vágólapra másolva!
Moszkvában, a Kreml Kongresszusi Palotájában a kilenc nemzet szupernagymestereiből összeállított világválogatott szenzációs, négypontos győzelmet aratott Oroszország válogatottja ellen.  A schveningeni rendszerű, tíztáblás rapidmérkőzést 52-48-ra nyerte meg a nemzetközi csapat, amelynek legjobbja az egyéni verseny győztese, a spanyol Alekszej Shirov volt.

A befejező napon két fordulóra került sor, a kilencedik kört egy ponttal megnyerték Shirovék, majd az utolsó forduló 5-5-re végződött. Lékó Péter először legyőzte Morozevicset, majd remizett Barejevvel, 5,5 pontja lett, míg Polgár Judit kikapott Karpovtól, a hét partijából 2 pontot szerzett. Remekelt az ukrán páros, Ivancsuk és Ponomarjov, betlizett a világranglista-vezető Kaszparov és a világbajnok Kramnyik.

Moszkvában a harmadik évezred nagy sakkszenzációjaként a világválogatott legyőzte az orosz sakkozás legjobbjaiból összeállított csapatot. A scheveningeni rendszerű rapidmérkőzés esélyese kétségkívül a Garri Kaszparov és Vlagyimir Kramnyik vezette orosz válogatott volt. Náluk nem volt hiányzó, míg a világválogatottban nem szerepelt a világranglista negyedik és ötödik helyezettje, az angol Adams és a bolgár Topalov. A találkozót megelőző sajtótájékoztatón Kaszparov igen óvatosan fogalmazott, kölcsönös esélyűnek gondolta az összecsapást. Már a rajtnál kiderült, hogy hiába vonult edzőtáborba az orosz sakkozás krémje, s találkozott csak Moszkvában a kilenc nemzet szupernagymestereiből összeállított világválogatott, hárompontos vezetéssel zártak Anandék. Kaszparov már az első fordulóban kikapott Ivancsuktól, s többet nem tudott magához térni.

A második napon egy pontra csökkent a világválogatott előnye, s joggal hihettük, hogy beindul az orosz gépezet, ehelyett három pontos hátrányba kerültek. Meglepő fordulatok, tragikus hibák, kihasználatlanul hagyott esélyek jellemezték a partikat. A nyolcadik fordulóban könnyen eldőlhetett volna a meccs, de Lékó Péter rettenetes kapkodás közepette nyerést hagyott ki Szvidler ellen, s elremizte a partit. Péternek a kihagyott nyerőfolytatás sokba került, holtversenyes második helyet szalasztott el.

A mérkőzés negyedik napján az orosz nagymesterek nagy elánnal vetették magukat a küzdelembe, de a rutinos ellenfelek higgadtan tartották magukat. A drámai Griscsuk-Shirov játszma borzolta mindkét csapat játékosainak idegeit, a krimibe illő küzdelem végül Shirov javára dőlt el, négy összekötött szabad gyalogja a király segítségével legyőzte a világos bástyát. Felcserélődtek a szerepkörök a Kaszparov-Ponomarjov játszmában, Garri nehezen hitt a szemének, hogy a FIDE 19 éves világbajnoka, Ponomarjov királyszárnyát szétromboló tisztáldozatot hozott, s vigyáznia kellett, hogy remi legyen a parti.

Öröm volt látni, ahogy Lékó Péter eredeti partiban fokozatosan túljátszotta a forduló megkezdéséig az egyéni versenyben vezető Morozevicset. A világos királyszárnyi szabad gyalogok feltartóztathatatlanul robogtak előre az átváltozási mezők felé. A mérkőzést kettős vereséggel kezdő Karpov magához tért, Short ellen csillogtatta meg végjáték technikáját. A világválogatott negyedik csapatgyőzelmét érte el, s négypontos előnnyel várhatta a befejező fordulót. Parádés volt a szereposztás, Anand Kaszparovval, Ponomarjov Kramnyikkal mérkőzött meg, de a világranglista-vezető Garri és az Einstein csoport világbajnoka, Kramnyik alig várta már, hogy véget érjen vesszőfutásuk, s elhagyhassák a versenytermet.

A tizedik körben a spanyol Shirov aratott látványos győzelmet, Szvidler huszárjának manővere túl lassúnak bizonyult, míg Shirov támadása átütött, s a nyerés számára az egyéni verseny megnyerését is jelentette. Polgár Judit a verseny doyenjével, az 51 éves ex-világbajnok Karpovval mérkőzött meg, s kissé előnyös állásban fatális hibát követett el, minőséget vesztett. A női világranglistát vezető Judit várakozás alatt szerepelt, 2 pontot szerzett hét partiból, számára a Kaszparov elleni győzelem a gyógyír. Lékó már átvette a kezdeményezést, amikor engedte szép huszárjának lecserélését. Első számú nagymesterünk a tíz játszmából 5,5 pontot gyűjtött, kár volt Karpov elleni nagy rontásáért, illetve Szvidler elleni kihagyásáért.

A világválogatottban Shirov mellett az ukrán páros, Ivancsuk és Ponomarjov remekelt. Mindketten megőrizték veretlenségüket, a kezdeti bizonytalankodás után szépen feljavult Gelfand is. Megilletődöttség nélkül, időnként fiatalos "pimaszsággal" sakkozott a mezőny legfiatalabb résztvevője, a 15 éves azeri Radzsabov. Zvjagincev elleni nyeréssel fejezte be szereplését, szép siker az ötven százalék. A megszokottnál halványabb volt az indiai ex-világbajnok Viswanathan Anand.

Az orosz válogatott vereségében kétségkívül Kaszparov és Kramnyik játszotta a főszerepet. Kaszparov tíz partijából 4 pontot szerzett, háromszor szenvedett vereséget, csak állandó kuncsaftját, Shirovot tudta legyőzni. Kramnyik is árnyéka volt önmagának, egyszer cserepadra ültették, a kilenc partiból 4 pontot ért el. Nagyot betlizett Halifman is, nyeretlenül 3,5 pont kilenc játszmából. Jól szerepeltek a fiatalok, bár a hajrában a pánikhangulat az ő játékukra is rányomta a bélyeget. Barejev, Morozevics, Griscsuk és Szvidler helytállt, Karpov a hajrában feljött. Motyilev és Zvjagincev összesen játszott tíz partit, s szereztek 2 pontot. A nagymesterek teljesítményét jól jellemzi az ún. performance pontszám, amit saját Élő-pontszámuk és az elért pontszámból számítunk ki. Az egyéni verseny győztesénél, Shirovnál ez 2865, a tíz játszmában szerzett 7 pont ilyen Élő-pontszámnak felel meg.