Vágólapra másolva!
Három olimpián, hat világbajnokságon szerepelt a válogatott tornász Óváry Eszter, mígnem 1996-ban, az atlantai olimpiát követően bejelentette visszavonulását. A következő évben már Dél-Afrikában edzősködött, s most hazatért, és bejelentette: indulni szeretne novemberben a debreceni világbajnokságon.

- Komolyan gondolja, hogy indul a világbajnokságon?
-
A legkomolyabban. Szeretném megmérettetni magam. Előtte persze szeptember végén vagy október elején lesz egy kvalifikációs verseny Tatán, ahol teljesítményemmel igazolhatom a vezetőknek, hogy ott a helyem a világbajnokságon.

- Dél-afrikai vagy magyar színekben indul?
-
Természetesen magyar színekben, bár a dél-afrikai állampolgárságom megszerzése is folyamatban van.

- Egy kicsit visszakanyarodva az időben: mi történt önnel 1996-os visszavonulása után?
-
Dél-Afrikában szertornaedzőként dolgoztam, később elkezdtem az aerobikot, és ott is jó eredményeket értem el.

- Hogyan került Dél-Afrikába?
-
Úgy, hogy az olimpia után egy baráti társaságban azt kérdezték tőlem: mit szólnék egy dél-afrikai szerződéshez. Amikor meggyőződtem a dolog komolyságáról, rögtön vállaltam. Nem volt rossz döntés, hiszen jól éreztem magam, engem is szerettek, de rám tört a honvágy, s ezért döntöttem a hazajövetel mellett.

- Nem akarom megbántani, de nem lesz furcsa, hogy tinédzser lányok pattognak majd a szereken, ön pedig, hogy is mondjam, túlkorosként ott lesz köztük?
-
Én is gondoltam erre, s ezért döntöttem úgy, ha sikerül a kvalifikáció, csak a talajon indulok. Úgy érzem, bár jóval idősebb vagyok a többieknél, de ott a tapasztalat mellettem szól.

- Hol és kivel edz?
-
Ez egyelőre bonyolult ügy, mert bár a Józsefvárosi Diáksport Egylet igazolt versenyzője vagyok, éppen mához egy hétre utazom Békéscsabára, ahol az Unyatyinszki házaspár és Lukács József, Nyeste Adrienn edzője fogja a felkészülésemet irányítani.

- Mi történik, ha nem sikerül bekerülnie a magyar csapatba?
-
Még gondolni sem szeretnék erre. Optimista vagyok, de ha mégsem sikerülne megszerezni az indulás jogát, akkor sem kell pironkodva távoznom. Az eredményeimet, a múltamat nem veheti el tőlem senki.

- A vébé után ismét irány Dél-Afrika, vagy a világ valamelyik más tája, esetleg itthon marad?
-
A karácsonyt a szüleimmel, Budapesten szeretném tölteni. Hogy aztán merre visz az utam, még nem tudom.

Burkovits Ferenc