Vágólapra másolva!
Az amerikai Cecil Mamiit szolgáltatta eddig a brazíliai Bahián zajló tenisztorna legnagyobb meglepetését, miután két játszmában búcsúztatta a US Openen egészen az elődöntőig jutó, holland Sjeng Schalkent.

Mamiit Dél-Amerikába érkezése előtt lejátszott hét mérkőzésének mindegyikét elveszítette, Brazíliában ellenben megtáltosodott. Eredményeit figyelembe véve (olyan játékosoktól volt képes kikapni, mint például a sehol nem jegyzett, thaiföldi Udomchoke) már az is meglepetésnek számított, hogy az első fordulót túlélte, erre fel a másodikban még egy bravúrt is bemutatott.

Világranglista 128.-ként legyőzte a US Open egyik elődöntősét, a későbbi győztes Samprastől vereséget szenvedő Sjeng Schalkent, mégpedig tulajdonképpen sima két játszmában. Az elsőt 6:3-ra nyerte, a másodikat pedig rövidítésben takarította be. Schalken még vélhetően a New Yorkban bemutatott menetelésének hatása alatt állt, neki van még mit emésztgetnie azon, hogy Grand Slam-elődöntőt játszott.

Teniszhttp://forum.origo.hu/forum?act=show&fid=31016

Taskentben az orosz különítmény vitézkedik, már ha ennek lehet nevezni azt a küszködést, amit bemutatnak. Kafelnyikov például az első körön óriási malaccal jutott túl, a német Waske (van-e, ki e nevet nem ismeri?) három mérkőzéslabdához is jutott ellene. Pechjére egyikkel sem tudott élni, indulhatott is hazafelé a harmadik szett rövidítését követően. Az argentinok elleni Davis-kupa-elődöntőre készülő Kafelnyikov a dán Carlsen ellen is megszenvedett a továbbjutásért, de háromban ismét abszolválni tudta a feladatot. "Minden meccsemen igyekszem jól teljesíteni, de mit csináljak, nem vagyok már a régi, s a férfi tenisz is egyre keményebb lesz" - bölcselkedett a szocsi születésű orosz a találkozó után, ahol azért nagy mákja volt, mert Carlsen a harmadik játszmában egy téves vonalbírói ítélet miatt veszítette el a fejét.

Az első helyen kiemelt, címvédő Marat Szafin sem üt éppen ellenállhatatlan formában, majdnem meglepte őt a tinédzser, szlovák Beck. Aki nem kevesebb, mint 140 hellyel áll mögötte a rangsorban.

Sampras és Agassi nélkül az amerikai DK-csapat/sport/egyeni/tenisz/20020911sampras.htmlDokic Bernoldival randevúzgat/sport/egyeni/tenisz/20020911dokic.html

Női fronton nagyrészt papírforma-eredmények születtek szerte a világban, kivétel közülük a szlovák Henrieta Nagyova sikere Iva Majoli ellen. A horvátot az ötödik helyen emelték ki a bahiai viadal női mezőnyében, bár ha azt vesszük, az elmúlt hónapokban milyen eredményeket produkált, nem is döbbenhetünk meg annyira kizúgásán. Ugyanitt Monica Seles keltett apróbb feltűnést, kijelentette, hogy szerinte nem verhetetlenek a Williams nővérek. "Kétségtelen, hogy a két testvér jelenleg óriási formában van, s nagyon össze kell szednie magát annak, aki meg akarja őket verni. Szerintem korántsem reménytelen a helyzet" - mondta Seles.

A 140 ezer dolláros, shanghaji viadalon annyi történt, hogy Mandula Petra nem élte túl a második fordulót, pedig nem volt kifejezetten nehéz dolga. Ellenfele a csütörtöki program első mérkőzésén a japán Szaeki volt, Petra három szettben maradt alul. Nyert viszont Anna Kurnyikova, a kínai Csenget verte.

A világranglista 206. helyén álló Kuti Kis Rita bejutott a negyeddöntőbe a 75 ezer dollár összdíjazású bordeaux-i tornán, miután a francia Celine Beigbeder (147.) ellen két sima szettben nyert.

Eredmények:

Taskent, 550 ezer dollár összdíjazás, második forduló:
Kafelnyikov (orosz, 3. kiemelt) - Carlsen (dán) 3:6, 6:4, 6:4
Srichaphan (thaiföldi, 5.) - Levy (izraeli) 6:3, 6:4
Pless (dán) - Burgsmüller (német) 6:4, 7:5
Haas (német, 2.) - Szargszian (örmény) 7:6, 6:4
Ljubicic (horvát, 6.) - Kucsenko (üzbég) 6:7, 6:2, 7:6
Sanguinetti (olasz, 8.) - Sztoljarov (orosz) 6:3, 6:3
Szafin (orosz, 1.) - Beck (szlovák) 7:6, 6:7, 6:4
Volcskov (fehérorosz) - Juzsnyij (orosz, 7.) 6:1, 6:3

Bukarest, 381 ezer dollár, első forduló:
Acasuso (argentin, 5.) - Norman (belga) 6:3, 6:2
Meltzer (osztrák) - Montanes (spanyol, 6.) 6:4, 6:4
Labadze (grúz) - Voinea (román, 8.) 7:6, 6:1

Második forduló:
Di Pasquale (francia) - Kratochvil (svájci, 2.) 7:5, 6:1
Blanco (spanyol) - Mantilla (spanyol, 3.) 6:1, 4:6, 6:2
Sanchez (spanyol, 7.) - C. Rochus (belga) 6:2, 6:1

Salvador de Bahia, 571 ezer dollár összdíjazás, második forduló:
Hrbaty (szlovák, 7.) - Vahaly (amerikai) 4:6, 6:2, 6:2
Calleri (argentin, 5.) - Spadea (amerikai) 7:6, 7:5
Mamiit (amerikai) - Schalken (holland, 2.) 6:3, 7:6

Salvador de Bahia, 650 ezer dollár összdíjazás, második forduló:
Nagyova (szlovák) - Majoli (horvát, 5.) 6:2, 6:3
Dokic (jugoszláv, 1.) - Casanova (svájci) 7:6, 6:4
Coetzer (dél-afrikai) - Dechy (francia) 6:2, 3:6, 6:3
Matevzic (szlovén) - Torrens-Valero (spanyol) 4:6, 6:4, 6:1
Szeles (amerikai, 2.) - Pisnik (szlovén) 7:5, 6:1
Miskina (orosz, 3.) - Rao (amerikai) 6:2, 6:2

Bordeaux, 75 ezer dollár összdíjazás, második forduló:
Kuti Kis Rita - Beigbeder (francia) 6:2, 6:1

Sanghaj, 140 ezer dollár összdíjazás, második forduló:
Szaeki (japán) - Mandula Petra 6:7, 6:4, 6:3
Smashnova (izraeli, 1.) - Cso (dél-koreai) 6:0, 6:3
Kurnyikova (orosz, 4.) - Cseng (kínai) 6:4, 7:6