Vágólapra másolva!
Péntektől vasárnapig Moszkvábn rendezik a 47. kötöttfogású birkózó-világbajnokságot, amelyen hét magyar versenyző indul. Köztük a nehézsúlyban a tavalyi vb-második Deák Bárdos Mihály, aki nem kertel, kimondta őszintén: csak az aranyéremmel lenne elégedett.
Amputálni kell Gardner lábujját/sport/egyeni/20020328amputalni.html

Deák Bárdos Mihály a kötöttfogású birkózás utolsó három világversenyéről éremmel jött haza: tavaly az isztambuli Európa-bajnokságról arannyal, a patraszi vb-ről ezüsttel, majd idén tavasszal Finnországból, a Seinäjokiban rendezett Eb-ről ugyancsak ezüsttel. S ha e veretes sorozathoz hozzávesszük, hogy a hét végi moszkvai vb-n a címvédő amerikai Gardner nem indul (februárban fagyási sérüléseket szenvedett, az egyik lábujját amputálni kellett, s csak mostanában kezdte el a felkészülést az athéni olimpiára), akkor bizony leszögezhetjük, hogy a 120 kg-ban a Vasas versenyzőjének igazán jók az esélyei az aranyra. Arra a vb-aranyra, amelyre több mint egy évtizede várunk, hiszen az eleddig utolsó vb-címünket Farkas Péter az 1991-es várnai világbajnokságon szerezte.

Forrás: MTI
Deák Bárdos az isztambuli Eb-sikere után a vb-ről is így szeretne hazaérkezni
Fotó: MTI
- A tavaszi Európa-bajnokság után hogyan teltek a napjai?


- Az Eb után "éles" versenye tehát csak ez az egy volt?
- Igen, de szerintem ez egyáltalán nem baj. Nem jó, ha túlságosan kiismerik az embert és ellesik a technikáját. Majd most, a vb-n úgyis lesznek éles meccseim.

- Tavaly a vb-n, majd idén az Eb döntőjében is a "kapaszkodáson" ment el az aranyérme. Gondolom, a felkészülés folyamán erre különösön odafigyelt...
- Bizony oda, s remélem, ha megint lesznek ilyen szituációim, akkor sikerül kivédenem, hogy eldobjanak. Az különösen bosszant, ami az Eb-döntőben történt, mert akkor az orosz Patrikejev nagyon túljárt az eszemen.

- Mit gondol, nehézsúlyban ezúttal hányan pályázhatnak reálisan az aranyéremre?
- Úgy vélem, hogy hárman. Patrikejev, aki most a hazai pálya előnyét is élvezheti, másrészt az egyesült államokbeli induló. Még nem tudom, hogy ki lesz, de az amerikai szakvezetés öt-hat jó versenyzőből választhat. S a harmadik én vagyok. A vb-t ugyanabban a csarnokban rendezik, ahol a 2000-es Eb-n bronzérmes lettem. Akkor annak a harmadik helynek nagyon örültem, de remélem, hogy most előrébb lépek a dobogón.

- Mennyivel?
- Két fokkal. Vb-ezüstöm már van kettő, és több nem is kell. Csak az arany.

A magyar válogatott összeállítása: Oláh Tibor (55 kg), Bóna László (60), Füredy Levente (66), Berzicza Tamás (74), Bárdosi Sándor (84), Kaló Béla (96), Deák Bárdos Mihály (120).

Fábik Tibor