Vágólapra másolva!
Hosszú idő után nem Budapesten, hanem a hét végén Szombathelyen rendezik meg a tornászok mesterfokú bajnokságát, amely a november 20-24-i debreceni világbajnokság előtt a magyar versenyzők számára a felkészülés fontos állomása. Immár végleges, hogy Nyeste Adrienn nem indul a vb-n.

Péntektől vasárnapig Szombathelyen a Berzsenyi Dániel Főiskola sportcsarnokában rendezik meg a mesterfokú bajnokságot, illetve a csapatbajnokság soron következő erőpróbáját. A mesterfokú bajnokság szombaton 15 órától a férfi és női egyéni összetett versennyel (Delta Elektronik-kupa) kezdődik, majd vasárnap 10 órától a szerenként döntőkkel (Resonator-kupa) zárul. Altorjai Sándor, a Magyar Tornaszövetség főtitkára szerint a verseny fő attrakciója az olimpiai bajnok Csollány Szilveszter új gyűrűgyakorlatának premierje lehet. Ez valószínűleg nemcsak a többé-kevésbé szakértő közönséget hökkenti majd meg, hanem a zsűrit is. A mesterfokú bajnokságon jó teljesítmény várható Gál Róberttől is, akinek a talajgyakorlata a maximális 10 pontból indul. A lólengésben a két világbajnoki szereplés jogáért négyen vetélkednek, a rutinos Lőrik Attila mellett a fiatalabb korosztály képviseletében Fekete Levente, Berki Krisztián és Magyari Zsolt.

Immár végérvényes, hogy térdsérülése miatt a mesterfokú bajnokságról, egyben a vb-ről is lemondani kényszerül a jelenlegi első számú magyar tornásznő, az Eb-8. helyezett Nyeste Adrienn. Ugyanakkor berobbanhat a nemzetközi élmezőnybe a békéscsabai Kiss Renáta, aki két legerősebb szerén, felemáskorláton és talajon a világbajnokságon jó eséllyel pályázhat a fináléba kerülésre.

A mesterfokú bajnokság után a vb-re készülő válogatottak folytatják felkészülésüket, számukra az utolsó erőpróbát az október 12-13-i magyar nemzetközi bajnokság jelenti, amelyet már az idei szerenkénti világbajnokságnak otthont adó debreceni Főnix Rendezvénycsarnokban rendeznek meg.

Fábik Tibor