Vágólapra másolva!
Akárcsak tavaly, a dobogó második fokán végzett a Mapei-Quick Step csapatát erősítő Bodrogi László a szombaton rendezett Nemzetek Nagydíján. Az aranyérmet az 1997-es győztes, veterán német Uwe Peschel szerezte meg.

Csak nem akar összejönni Bodrogi Lászlónak a nagy hagyományokkal bíró Nemzetek Nagydíján a győzelem. Oly sok próbálkozás után idén sem tudta megszerezni az első helyet, holott toronymagas esélyesként érkezett a verseny helyszínére, a franciaországi Le Havre-ba. Oda, ahova rajta kívül 22 időfutam-specialista kapott még meghívót, köztük olyan hírességek, mint Vjacseszlav Jekimov, Michael Rich, Jens Voigt és Cristophe Moreau.

A 67 km-es távot két körben teljesítették a versenyzők, az első időellenőrzési pontnál Bodrogi állt az élen. Két másodperccel előzte meg a Gerolsteiner kerekesét, Peschelt, s az első kör végére előnye tíz másodpercre nőtt. A második körben aztán Bodrogi némiképp elfáradt, a pálya egyetlen nehezebb kaptatóján komoly hátrányba került a némettel szemben, s ezt a későbbiek során sem tudta ledolgozni, 36 szekundumos hátránnyal a második helyen végzett.

Kerékpár & Bodrogi László Clubhttp://forum.origo.hu/forum?act=show&fid=34087

"Ez ma így alakult, a hegyen kicsit elhagyott az erőm, s Pechsel 40 másodperces fórt szerzett velem szemben" - értékelt Bodrogi a célba érkezés után. "Hiába igyekeztem, nem tudtam már a hátrányból előnyt kovácsolni, a verseny végén feltámadó szembeszél is nehezítette a dolgomat."

A magyar versenyzőnek persze nincs oka szégyenkezésre, formája igazán biztató a három hét múlva sorra kerülő zolderi világbajnokság előtt. Ott ráadásul még a pálya is neki fog kedvezni, gyakorlatilag sík terepen rendezik majd a versenyt. "Mai teljesítményem miatt kicsit csalódott vagyok ugyan, de nagyon bízom benne, hogy Zolderben, ahol a lapos pálya mindenképpen előnyt jelent számomra, nem kell majd ezzel az érzéssel szembesülnöm."

Peschel 1997-es győzelme után másodszor végzett az élen a Nemzetek Nagydíján, 34 évesen ért újra a csúcsra. A németről feltétlenül tudni kell, hogy sorozatos sérülések és betegségek miatt több szezont is ki kellett hagynia, idén viszont remek formában teker. Remélhetőleg most ellőtte minden puskaporát, s a világbajnokságon nem tör majd borsot Bodrogi orra alá.

Nemzetek Nagydíja, Le Havre, 67 km

1. Peschel (német, Gerolsteiner) 1:24:04 óra
2. Bodrogi (magyar, Mapei-Quick Step) 36 mp hátrány
3. Krivtszov (ukrán, Delatour) 54 mp h.
4. Rich (német, Gerolsteiner) 1:04 p h
5. Nuttli (svájvi, Oktos) 1:07 p h.
6. Jekimov (orosz, US Postal) 1:10 p h.
7. Moreau (francia, Credit Agricole) 1:38 p h.
...10. Jalabert (francia, CSC Tiscali) 2:38 p h.

Koncz Dávid