Vágólapra másolva!
A debreceni Főnix Rendezvénycsarnok hétfőn átesett a műszaki átadáson, a létesítményben pénteken sor kerül a megnyitó ünnepségre, szombaton Erdei Zsolt bokszol a WBO félnehézsúlyú kisvilágbajnoki címért, majd vasárnap futballtorna zárja a háromnapos fiesztát. S ezután Debrecen készülhet a november 20-24-i torna-vb-re, illetve az ezt felvezető, jövő hétvégi magyar nemzetközi bajnokságra.

A portugáliai Madeira szigetén a napokban jubileumi kongresszus tartott a húsz évvel ezelőtt megalakult Európai Tornaszövetség, az UEG. Ezt az alkalmat megragadva mutatkozott be az öreg kontinens vezérkarának és a nemzeti szövetségek vezetőinek Szabó András, a Magyar Tornaszövetség újonnan megválasztott elnöke, aki egyben a debreceni vb szervező bizottságának vezetője is. Szabó András nemcsak a november 20-24. között lebonyolításra kerülő szerenkénti vb előkészületeiről számolt be, hanem hasznos információval szolgált a jövő évi budapesti ritmikus gimnasztikai vb, és a debreceni aerobik-Eb szervezéséről is.

Sokan kérdezték a magyar szövetség elnökét és vele együtt Forgács Róbert főtitkárt, az UEG végrehajtó bizottságának magyar tagját arról, hogy vajon idejében elkészül-e a debreceni sportcsarnok, mire a kollégákat meglepő válasz az volt, hogy a kérdést nem jövő, hanem múlt időben kell megfogalmazni, hiszen a Főnix csarnok műszaki átadására szeptember utolsó napján már sor került. A két magyar sportvezető megnyugtatta az érdeklődőket azzal a gyakran ismétlődő kérdéssel kapcsolatban is, hogy a vb-n sikerül-e megoldani a szállítás feladatát Budapest és Debrecen között.

Bár a csarnok egyáltalán nem kicsi, a torna-vb zavartalan megrendezéséhez mégsem elég nagy. Az egyik legnehezebb feladatot a szerek elhelyezése és folyamatos cserélgetése jelenti majd a rendezők számára. A küzdőtéren csak a talajszőnyeg és az ugróasztal lesz állandó "szereplő", a többit a versenyprogramnak megfelelően cserélni kell, olykor a versenynapon belül is. Ez azt jelenti, hogy a női pódiumedzés, a selejtezők és a középdöntők után a gerenda helyére a gyűrű és a kápás ló kerül, miközben a felemáskorlátot a nyújtó váltja fel, majd kezdődik minden elölről.

Nem lesz egyszerű a televíziós szakemeberek dolga sem. A vb a "Host Broadcaster" szerepét kiérdemlő Magyar Televíziónak az idei legjelentősebb vállalkozása. Az MTV két legnagyobb kocsija dolgozik az eseményen, és mellettük ott lesz a ma már minden sportközvetítés elengedhetetlen feltételének számító lassításokról gondoskodó külön kocsi is. Hazai viszonylatban meglehetősen sok, összesen 14 kamera ad képet a verseny során, ezekből 11 a küzdőtéren lesz, közöttük 4 kézi kamera.