Vágólapra másolva!
A debreceni Főnix-csarnokban szombaton délután Kósa Lajos polgármester köszöntőjével megkezdődött a magyar nemzetközi tornászbajnokság. Kiss Renéta két arany- és két ezüst-, Prémusz Krisztina és Szarka Krisztina egy-egy aranyérmet szerzett. A versenyre az első napon közel négyezren látogattak ki. A nap legmagasabb pontszámát Csollány Szilveszter kapta.

A magyar nemzetközi tornászbajnokság férfi selejtezőjében gyűrűn az olimpiai bajnok Csollány Szilveszter 9,750 pontos gyakorlata volt a legjobb, s ez - valamennyi szert tekintve is - a nap legmagasabb pontszámát jelentette a Főnix csarnokban.

A férfi versenyben 14 ország tornászai indultak, köztük a lólengésben olimpiai és világbajnok román Urzica, a nyújtón vb-aranyérmes görög Marasz, valamint a finn Tanskanen. A legnagyobb érdeklődés azonban természetesen Csollány Szilveszter gyűrű gyakorlatát kísérte. Olimpiai bajnokunknak kijárt a taps a nézőktől, a zsűritől 9,750 pontot kapott, s ezzel fölényesen nyerte a selejtezőt. S egyúttal a magyar szerbajnokság aranyérmét. "Elégedett vagyok a gyakorlatommal, jól sikerült, hasonlóval a világbajnokságon is kiegyeznék" - nyilatkozta Csollány.

Mellette a magyar versenyzők közül az Eb-7. Gál Róbert is kiválóan szerepelt, ugrásban 9,425, talajon 9,400 pontra értékelték. A külföldi sztárok közül Urzicza lólengésben 9,675-öt, Tanskanen nyújtón 9,050-et, Marasz ugyancsak nyújtón 9,000-et (leesett a szerről), a lengyel Blanik ugrásban 9,675-öt kapott.

"A döntőben többet várok magamtól, most néhány hiba becsúszott a gyakorlatomba. Ebben közrejátszott az is, hogy kisebb váll- és derékfájdalmaim vannak. A tavalyi formámhoz képest kissé fáradt vagyok, de remélem, novemberben aranyérmet nyerek a vb-n. A körülmények fantasztikusak, nagyon szép a csarnok, és örülök, hogy ilyen sok néző kilátogatott a csarnokba" - mondta a magyarul is anyanyelvi szinten beszélő Urzica.

A szerenkénti magyar bajnokság győztesei

talaj: Gál Róbert 9,400
lólengés: Magyari Zsolt 9,250
gyűrű: Csollány Szilveszter 9,750
ugrás: Gál Róbert 9,425
korlát: Detrői Zoltán 9,200
nyújtó: Lőrik Attila 9,100

A magyar nemzetközi tornászbajnokság döntőire vasárnap 10 órától kerül sor a Főnix csarnokban.