Vágólapra másolva!
A 29 éves Paula Radcliffe vasárnapig jószerivel két vonatkozásban szolgáltatott témát az atlétika iránt az átlagnál fogékonyabbak számára: a brit atlétanő futás közben egyedi módon rázza a fejét, s ő az, aki szinte mindig lemarad valamiről.

Az atlantai olimpián 5000 méteren 5., Sydneyben 10 000-en 4. volt, a szabadtéri világbajnokságokon pedig egy 2., két 4. és egy 5. helyet gyűjtött be. Kilométereken keresztül diktálta a tempót, de mindig elléptek mellette a végén.

Persze ne legyünk vele szemben teljesen igazságtalanok, a 2001-es és a 2002-es mezeifutó vb-n nem hagyták le, tavaly félmaratoni világbajnok lett, s idén a müncheni Eb-n végre olimpiai számban is tudott nagy versenyt nyerni: tízezer méteren 30:01,09 perces Európa-rekorddal győzött. (Itt a 30 perces álomhatárról csúszott le...) Ám ez szinte semmi ahhoz képest, amit vasárnap produkált a LaSalle Bank Chicago Maratonon: 2:17:18 perccel, a világ eddigi legjobb idejével nyert, s bár maratonfutásban nem használjuk a "világrekord" kifejezést, ez csúcs a javából. Radcliffe ugyanis 1:29 perccel javította meg Catherine Ndereba 2:18:47-es eredményét. (A kenyai futónő közelről szemlélhette brit ellenfele atlétikatörténelmi futását, több mint kétperces hátrányban ő érkezett be mögötte a második helyen.)

Atlétikahttp://forum.origo.hu/forum?act=show&fid=29233Visszavonul a 99 éves futóbajnok/sport/egyeni/20021009visszavonul.html

Radcliffe ráadásul mindezt élete második maratoni versenyén produkálta. Az elsőn, április 14-én Londonban már megközelítette Ndereba idejét, csupán kilenc másodperccel maradt el tőle. "Akkor már sejtettem, hogy hamarosan enyém lesz a világ legjobb ideje" - árulta el Radcliffe vasárnapi futása után, amelyről a következőket mondta: "Az volt a tervem, hogy a táv első felében erős iramban futok, a második felében pedig még ráteszek egy lapáttal. Minden így is történt, s az utolsó mérföldön még hajrázni is tudtam. Igazából csak akkor voltak nehéz pillanataim, amikor 35 kilométer tájékán úgy éreztem, hogy muszáj 'könnyítenem' magamon, s ezért meg kell állnom. De szerencsére ez az érzés elmúlt, így nem vesztegettem el egyetlen másodpercet sem." Rövid számolgatás után leszögezhetjük, hogy még ez a könnyítés is belefért volna.

Radcliffe amúgy a győzelméért 100, a rekordért 150 ezer dollárt, s a verseny szponzoraitól még egy Volkswagen személygépkocsit is kapott.

Fábik Tibor