Vágólapra másolva!
A debreceni Főnix sportcsarnokban november 19-én Mádl Ferenc köztársasági elnök nyitja meg a 36. tornász-világbajnokságot, amelyen a legfrissebb adatok szerint 58 ország 231 férfi és 118 női versenyzője vesz részt.

A vb szerdai sajtótájékoztatóján, a budapesti Benczúr Hotelben Szabó András, a vébé szervezőbizottságának elnöke - aki egyben a Magyar Tornaszövetség (MATSZ) első embere - bejelentette, hogy a világbajnokságot november 19-én, kedden este Mádl Ferenc, a Magyar Köztársaság elnöke nyitja meg. A megnyitó ünnepség fő programja a Naplegenda táncjáték lesz, a Magyar Állami Népi Együttes világszínvonalú produkciója.

A legfrissebb adatok alapján a szerenkénti vb november 20-24-ig tartó versenyein 58 ország 231 férfi és 118 tornásza, 469 kísérő, valamint 230 tudósító vesz részt. A magyar versenyzők jövő hétfőtől már a helyszínen készülnek.

A szövetségi kapitányok gyakorlatilag már eldöntötték, hogy kiket indítanak az egyes szereken. Vereckei István, a férfiak szakvezetője gyűrűn az olimpiai bajnok Csollány Szilveszter mellett Fekete Leventét, talajon Gál Róbertet és Detrői Zoltánt, ugrásban egyedül Gált, korláton Detrőit és Lőrik Attilát, nyújtón ugyancsak Detrőit és Lőriket nevezi, lólengésben pedig Fekete mellett a másik hely még kiadó, erre Lőrik és Berki Krisztián pályázik. Tartalékként Takács Árpád, Magyari Zsolt és Hajdú Miklós készül a csapattal.

Maráczi Márta, a nők szövetségi kapitánya felemáskorláton és talajon Kiss Renátát és Ónodi Gabriellát, ugrásban és gerendán Szarka Krisztinát és Strifler Angélát tervezi indítani. Minden nemzet szereként maximum két versenyzőt nevezhet, s egy országot legfeljebb hat férfi és négy női tornász képviselhet.

A sajtótájékoztatón Forgács Róbert, a Magyar Tornaszövetség főtitkára elmondta, hogy a vb-re a belépők 60-65 százaléka már elkelt, s ez alapján biztosra vehető, hogy a versenyek telt ház előtt zajlanak a Főnix sportcsarnokban. Érdekesség, hogy a vasárnapi döntőket közel 500 VIP-vendég tekinti meg.

Fábik Tibor