Vágólapra másolva!
A 35. sakkolimpia második félidejét kettős győzelemmel kezdték válogatottjaink. Férfi csapatunk a hét fordulón keresztül veretlen román együttesre mért 3,5-0,5-ös vereséget. Az éltáblán Nisipianu és Lékó Péter remizett, Polgár Judit, Almási Zoltán és Ács Péter nyert. Válogatottunk a második helyen, egy ponttal előzi meg a harmadik  helyezett kínai négyest, másfél pont a hátránya a vezető orosz csapattal szemben. Hétfőn lesz a magyar-orosz rangadó. Női triónk a szlovákok ellen győzött 2-1-re. A háromszoros olimpia bajnok grúz együttes legszebb napjaira emlékeztetően játszotta a kínaiak elleni rangadót, 2,5-0,5-re nyert és kétpontos előnyre tett szert.

A bledi sakkolimpián csapataink remek győzelmekkel zárták a 14 fordulós, svájci rendszerű verseny első félidejét és nagyszerű nyerésekkel kezdték a második félidőt. Nagymestereink aligha kételkedhettek abban, hogy a román együttes megpróbál remi varikat játszani, hogy minél jobb eredménnyel "élje túl" a rajtlistán második magyar válogatottal való találkozást. Az éltáblán Nisipianu óvatos játéka fél pont erejéig sikeres volt, de szombat este több babér már nem termett számukra.

A harmadik táblán Marin egy darabig igen magabiztosan lépkedett, Almási Zoltán alaposan elmélyedt az állásban, értékes perceket áldozott fel, de terve meglepte ellenfelét. Tovatűnt Marin magabiztossága, Zolinak már arra is volt ideje, hogy a többiek partijait is figyelje. Elégedetten szemlélhette, hogy Istratescu egyszerűsítő manővere hátrányos bástyavégjátékhoz vezetett, Ács Péter pedig minőséget nyert, s némi bizonytalankodás után megszerezte újabb győzelmét. Polgár Judit is fogadhatta a gratulációkat, csodálatos este, elsöprő győzelem. Jöhet a szabadnap, pihenés és felkészülés a nagy rangadóra, a másfél pontos előnnyel vezető orosz válogatottal szemben. Az isztambuli sakkolimpián Garri Kaszparov nélkül játszó csapatot a harmadik fordulóban 2,5-1,5-re legyőzték Lékóék.

Jól helytálltak a hollandok az orosz csapattal szemben. Griscsuk nyert Szokolovval szemben, Morozevics remizett Tiviakovval, Szvidler a világos szín előnyével verte Van Doelt, de a negyedik táblán Nijboer legyőzte Rublevszkijt. Négy gyors remivel pillanatok alatt lett vége a Szlovákia-Bosznia-Hercegovina meccsnek. A csehek meglepték az örményeket. Legerősebb összeállításában szerepelt, mégis kikapott az izraeli négyes. Taroltak a kínaiak és feljöttek a harmadik helyre. Lassan süllyed az ukrán hajó, három remi mellett Ejngorn vesztett. Az amerikai együttes csak árnyéka önmagának.

Verőci Zsuzsa