Vágólapra másolva!
Keveseknek adatott meg, hogy a sok nagy versenyt, így az 1968-as olimpia kalapácsvetőszámát megnyert Zsivótzky Gyulát legyőzzék, s olyan különbséggel, mint ahogyan a Magyar Atlétikai Szövetség vasárnapi rendkívüli közgyűlésén bekövetkezett, eddig talán senkinek sem. A MASZ elnöki posztjáért zajló versenyben Rábold Gusztáv, a budapesti szövetség elnöke 72:37-es szavazati aránnyal győzte le az elmúlt évszázad legjobb magyar atlétájának hivatalosan is megválasztott Zsivótzkyt.

- Gondolt arra, hogy ilyen elsöprő fölénnyel nyer? - kérdeztük Rábold Gusztávot.
- A győzelmemben mindenképpen bíztam, s bevallom, hogy ha 60-40 százalék arányban nyerek, azon nem lepődtem volna meg. De ami történt, az számomra is váratlan volt.

- Mit gondol, mivel tudta meggyőzni a szavazati joggal rendelkezőket?
- Természetesen nemcsak azzal a beszéddel, amit a közgyűlésen az elnökválasztás előtt elmondtam. Az elmúlt napokban rengeteg szakosztályt felkerestem, jártam vidéken is, s éreztem, hogy tetszést arattam az elképzeléseimmel. Sokak számára minden bizonnyal az is szimpatikus lépés volt, amikor a májusi közgyűlésen lemondtam az elnökségi tagságomról, ezáltal is jelezve, hogy mennyire nem értek egyet a MASZ pazarló gazdálkodásával.

- Ha már ön is szóba hozta, a közgyűlés után lehet már tudni, hogy hova tűnt el közel 140 millió forint?
- Azt hiszem, nem nagyon kell keresni, egyértelműen látszik a túlköltekezés; az, hogy milyen feladatok lettek erőn felül bevállalva. Gondolok itt például a szabadtéri vb rendezésére benyújtott pályázatunk költségeire, a kiutazásokra, az indokolatlanul magas bérekre, telefonszámlákra...

- Lesz valamiféle vizsgálat?
- Szerintem jobb, ha magunk teszünk rendet a házunk táján. S a jelenlegi anyagi helyzetünkben amúgy sem engedhetjük meg, hogy több millióért felkérjünk egy céget, világítsa át a MASZ gazdálkodását.

- Hétfőn már bent járt a Magyar Atlétikai Szövetségben. Mi volt az első ténykedése?
- Bármennyire is ismerem az ott dolgozókat és viszont, egyértelmű volt, hogy le kell ülnünk egy őszinte beszélgetésre. Ezt megtettük, s úgy érzem, megtaláltuk a közös nevezőt. A hivatalos átadás-átvételre kedden kerül sor, s ekkor átnézem a különféle szerződéseket is.

- Van-e már jelöltje a főtitkári posztra, s hogyan képzeli el a szakmai munka irányítását?
- A főtitkári posztot illetően, ami kétségkívül bizalmi állás, a későbbiek során szeretnék javaslatot tenni az elnökség elé. A válogatott mellett jelenleg nincs szövetségi kapitány, de szerintem nincs is rá szükség, a szakmai igazgató ellátja a feladatkörét. Ezt a posztot jelenleg Mérei László tölti be, s nem érzem, hogy felmerült volna a váltás igénye.

Fábik Tibor