Vágólapra másolva!
Hatalmas meglepetéseket hozott a férfi teniszezők 3,7 millió dollár összdíjazású évadzáró viadalának második játéknapja. Lleyton Hewitt, Andre Agassi és Marat Szafin, azaz az ATP Race első három helyezettje mind vesztesen hagyták el a pályát.

A nagyok vesszőfutását az orosz Marat Szafin kezdte, akinek mindenképpen győznie kellett volna a spanyol Albert Costa ellen. Főként, hogy az első napon már összeszedett egy vereséget a Vörös csoport másik spanyolja, Carlos Moya ellenében, így azzal a tudattal kocoghatott ki a pályára, hogy vereség esetén csak matematikai esélye marad a továbbjutásra. Ennek ellenére játékán nem látszott, hogy szétvetné a győzni akarás, a Roland Garros-győztes magabiztosabbnak és pontosabbnak tűnt. Szafin "elővette" azokat a buta hibákat, amiket már Moya ellen is bemutatott, meglehetősen dekoncentráltan teniszezett. A spanyolnak mindjárt a meccs elején akadt négy bréklabdája, ezeket azonban rendre elpuskázta: ez később meg is bosszulta magát, a fedett pályás mérkőzést utoljára több mint egy évvel ezelőtt nyerő Costa ugyanis 4:3-as Szafin vezetésnél elveszítette adogatását, az orosz pedig eztán simán kiszerválta az első játszmát.

A folytatásban is úgy nézett ki, hogy Szafin simán begyűjti első győzelmét a Mesterek Kupáján, hamar brékelőnybe került a második szettben is. Ekkor azonban úgy "szafinosan" összeroppant az orosz legény, semmire veszítette el saját adogatását, majd Costáéhoz sem volt köze, egy árva pontocskát sem tudott nyerni. Könnyű labdákat rontott el, a spanyol ellenben parádézott: meg is nyerte a második játszmát, bár ehhez kellett Szafin óriási butasága is. Történt, hogy 5:4-nél Costa brék- és szettlabdához jutott, s noha Szafin beverte első szerváját, mégsem tudta megnyerni a pontot. Pedig a ritörn épphogy csak átevickélt a térfelére, oda ütötte volna, ahová akarja. De nem, Szafin egy ejtéssel próbálkozott, ami igazából még a hálóig is csak nagy jóindulattal jutott el. Az orosz össze is omlott, esélye sem volt a harmadik szettben.

Játékát tán még a reflektorok sem bírták nézni, 4:2, 40-0-s Costa-előnynél ugyanis a csarnok fél világítása kialudt. A pályán ugyan nem változtak a látási viszonyok, de Szafin mégsem volt hajlandó addig folytatni a játékot, míg vissza nem áll a rend. Hiába próbálkozott azonban, a szusszanásnyi pihenő alatt nem történt egetverő fordulat, így a második strigulát is behúzhatta a vereség rovatba, míg Costa hosszú böjtnek vetett véget győzelmével, már ami a fedett pályás diadalokat illeti.

Teniszhttp://forum.origo.hu/forum?act=show&fid=31016Sampras közel a befejezéshez/sport/egyeni/tenisz/20021108sampras.html

"Azt hiszem, frissebb vagyok a többi játékosnál, ugyanis kevesebb mérkőzést játszottam az idén - bölcselkedett az első körben Hewittól vereséget szenvedő Costa. - Ez nem azt jelenti, hogy jobb is vagyok náluk, de a pihentség nagy előny. A pálya sem olyan gyors, mint az előzetesen gondoltam, igazából még fekszik is nekem." Szafin letörten vonult be az interjúszobába: "Nem tudtam játszani a saját gyors játékomat, Albert nem hagyott kibontakozni - kesergett az orosz. - Pedig szett- és brékelőnyöm volt, nem értem, mi a frász történt velem. Nincs mit tenni, lenyelem ezt a keserű pirulát, s megpróbálok csodát tenni."

Szafin a fiaskó ellenére sem veszítette még el minden esélyét arra, hogy bejusson az elődöntőbe, ezért első napi legyőzőjének, Moyának hálálkodhat. A spanyol az orosz után ugyanis a világelső Hewittot is legyőzte, mégpedig imponáló játékkal, így aztán elsőként jutott be a négy közé. Az ausztrálnak még lesz egy kemény menete Szafinnal, igazi ki-ki meccset vívnak majd az utolsó fordulóban.

Hewitt amúgy magának köszönheti, hogy ilyen nehéz helyzetbe került, Moya ellen már 3:0-ra is vezetett az első játszmában, mikor látványosan kiengedett. A spanyolt nem olyan fából faragták, hogy ilyen kínálkozó lehetőségekre ne csapjon le, parádés játékkal előbb kiegyenlített, majd 6:4-re a szettet is besöpörte. A másodikban már több volt a hiba, egyik játékos sem maradt a másik adósa, végül azonban Moya került ki győztesen az adok-kapokból: ötödik meccslabdáját értékesítve masírozott be az elődöntőbe. A spanyol hét találkozójukból ötödször verte meg Hewittot.

Az ausztrál egyébként nagyon bízik abban, hogy a továbbjutást eldöntő pénteki spanyol házirangadó sportszerű lesz, s az eddigi két meccsén még játszmát sem veszítő Moya nem ajándékozza meg elődöntős szereplést érő győzelemmel Albert Costát. "A sportágat sújtanák azzal, ha megegyeznének az eredményéről - mondta a címvédő. - Carlos remek fickó, régóta ismerem, s ezért bízom benne. Jelenlegi formája alapján egyértelműen ő az esélyese a mérkőzésnek."

A meglepetéseket az év végi világelsőségért is pedálozó Andre Agassi tette teljessé, aki a cseh Jiri Novaktól szenvedett kínos zakót. Pedig úgy kezdett, ahogy azt mindenki várta, villámgyorsan 5:2-es előnyre tett szert. Hihetetlen, de ezzel el is lőtte minden puskaporát, ehhez az öt játékhoz az összecsapás végéig csak egyet tudott hozzátenni: Novak 7:5, 6:1-re nyert, pályafutása során először győzte le a Las Vegas-it. "Nem érdemeltem ma győzelmet, pocsékul játszottam - adott rövid értékelést a történtekről Agassi. - Mindegy, nem szabad tovább a mai nappal foglalkoznom, már előre tekintek a következő mérkőzésemre. Nem engedhetek meg magamnak még egy kudarcot."

Mesterek Kupája, Sanghaj (3,7 millió dollár, fedett, kemény pálya)

Vörös csoport, 2. forduló:
Costa (spanyol) - Szafin (orosz) 3:6, 6:4, 6:3
Moya (spanyol) - Hewitt (ausztrál) 6:4, 7:5

A csoport állása (zárójelben: megnyert/elveszített játszmák):
1. Moya 2 győzelem
2. Costa 1 (3-3)
3. Hewitt 1 (2-3)
4. Szafin 0

Az utolsó kör párosítása:
Moya - Costa
Hewitt - Szafin

Arany csoport, 1. forduló:
Novak (cseh) - Agassi (amerikai) 7:5, 6:1

A csütörtöki program:
Novak - Federer (svájci)
Agassi - Ferrero (spanyol)
Hewitt - Szafin