Vágólapra másolva!
Muhammad Ali, az egykori nehézsúlyú ökölvívó világbajnok, aki az ENSZ békeköveteként utazott kétnapos látogatásra Afganisztánba, hétfőn Kabulban egy lányiskolát látogatott meg. Ali szóvivője az AFP-nek elmondta, miután "a boksz királyát" Kofi Annan ENSZ-főtitkár békekövetnek választotta, az egykori bajnok úgy érezte: Afganisztánba kell utaznia, hogy segítse a gyerekeket, különösen a fiatal nőket, akiknek "immár van lehetőségük a tanulásra és életkörülményeik javítására".

Ali afganisztáni útját az is motiválta, hogy felhívja a figyelmet az országnak nyújtandó humanitárius segítség fontosságára, amelyet mostanában a világ közvéleménye előtt beárnyékol az Irak elleni amerikai háborús készülődés.

A 60 esztendős, hosszú évek óta Parkinson-kórban szenvedő Ali rendkívül népszerű Afganisztánban is. Súlyos állapota ellenére jó hangulatban töltötte napját a lányiskola sátrában, még azt is kijelentette, hogy "az amerikai gyerekek féltékenyek lesznek, mert annyi csinos lány között forog". A lányok dalokkal és virágesővel fogadták őt.

Muhammad Alit az ENSZ gyermekalapja (UNICEF), valamint Világélelmezési Program hívta meg a háború dúlta országba. A nap folyamán Ali találkozott fiatal afgán bokszolókkal is, akiknek kedvéért néhány percre kesztyűt is húzott. Az AP tudósítása szerint a betegségtől teljesen lelassult mozgású bajnok láthatóan felélénkült ebben a közegben.

Muhammad Ali, eredeti nevén Cassius Clay, aki 18 évesen Rómában félnehézsúlyban olimpiai aranyérmet nyert, a 60-as évek közepén tért át az iszlám hitre. Már aktív korában is gyakran vett részt humanitárius akciókban.