Vágólapra másolva!
"Néhány napos itt-tartózkodásom alatt meggyőződtem arról, hogy az öttusát a NOB-tagok többsége Coubertin báró hagyatékának tekinti, a hagyományok miatt tiszteli és becsüli. Érzésem szerint Pekingben változatlan marad a sydneyi műsor, azaz az öttusázók 2008-ban is ott lehetnek az olimpián" - jelentette ki Schmitt Pál, a MOB elnöke, a NOB egyik magyar tagja Mexikóvárosból. A közép-amerikai ország fővárosában Vicente Fox államelnök helyi idő szerint szerdán késő este ünnepélyes keretek között nyitotta meg a Nemzetközi Olimpiai Bizottság 114. teljes ülését.

"Óriási az érdeklődés az esemény iránt - folytatta a magyar sportdiplomata -, elsősorban a veszélybe került három sportág, a baseball, a softball és az öttusa jövője izgat sokakat. A NOB végrehajtó bizottsága a programért felelős testület törlési javaslatát terjeszti az ülés elé, a szavazásra pénteken, helyi idő szerint délután kerül sor."

A sportágakról ábécésorrendben voksolnak majd, s az eredményt csak az egész procedúra végén hozzák nyilvánosságra. A jelenlegi 125 NOB-tag közül előzetesen csupán négy-öt jelezte távol maradását. A döntéshez egyszerű többség kell, azaz 50 százalék plusz egy szavazat.

Lovaglás helyett kerékpározhatnak az öttusázók/sport/egyeni/20021120lovaglas.html

Schmitt Pál arról is beszélt, hogy Klaus Schorman, a Nemzetközi Öttusa Szövetség elnöke rendkívül meggyőző tájékoztató anyagot állított össze "kollégái" álláspontjának befolyásolására. Emellett az elmúlt hetekben körülutazta a világot, közel száz NOB-tagot keresett meg személyesen, s a döntéshozók többsége támogatásáról biztosította. "Remélhetőleg véleményüket a szavazás alkalmával is fenntartják" - jegyezte meg Schmitt.

Az, hogy óriási erők vonultak fel a baseball és a softball védelmében is, már nem okozott meglepetést. A Koreai Köztársaságból csaknem az 1988-ban tevékenykedő teljes szöuli szervezőbizottság jött el Mexikóba, Japánból kormányküldöttség érkezett, az Egyesült Államokból is népes delegáció lobbizik a tengerentúlon rendkívül népszerű sportágak mellett.