Vágólapra másolva!
Egyelőre nem törlik az olimpiai programból az öttusát (valamint a baseballt és a softballt), így döntött a Nemzetközi Olimpiai Bizottság mexikóvárosi ülésén. A három sportág ügye a 2004-es athéni játékokig haladékot kapott, a görög fővárosban biztosan szerepelnek a műsoron, s hogy a 2008-as pekingi olimpián is lesznek-e versenyek e három sportágban, arról Athénban születik határozat.

A 116 jelen lévő NOB-tagból mindössze ketten szavaztak a programszűkítés mellett, a túlnyomó többség a döntés elhalasztását pártolta.

"Időt nyertünk, de roppant módon megnehezíti és tervezhetetlenné, kiszámíthatatlanná teszi a sportág jövőjét, hogy nem tudjuk: marad-e 2004 után az olimpiai műsorban" - kommentálta a döntést ifj. Juan Antonio Samaranch, a Nemzetközi Öttusa Szövetség alelnöke, a korábbi NOB-elnök fia.

"Minden azon múlik, hogyan szerepel a három sportág Athénban, milyen lesz a versenyek nézettsége, sikere" - tette hozzá Jacques Rogge, a NOB jelenlegi elnöke.

Ha törölték volna a három sportágat, 1936 óta ez lett volna az első ilyen eset a NOB történetében.

A három szóban forgó - veszélyeztetett - sportágnak van bőven javítanivalója az arculatán. A baseballnak el kell érnie, hogy az olimpiai tornán tényleg a legjobb játékosok vegyenek részt, így az amerikai profiligák sztárjai is.

A softballnak először is meg kell ismertetnie önmagát a publikummal. A pénteki szavazáson ugyanis - horribile dictu - számos NOB-tag kérdezgette egymást: "Mi a csuda az a softball?"

Az öttusának olyan képet kell kialakítania magáról, hogy képes lépést tartani az idővel, nem egy "múzeumi darab", amelynek csak múltja van, jelene és jövője nincs. Ez az egyetlen olyan sportág, amit kimondottan az olimpiára alkottak meg. Felvetődött, hogy a lovaglást a jövőben a kerékpárral váltanák ki.

Az is eldőlt, hogy Athénig bővítésre sem kerülhet sor: a tagság ragaszkodik a 28-as felső határhoz. Jelenleg ennyi sportág szerepel az olimpiai műsorban. A golf és a rögbi pillanatnyilag "sorban áll", bebocsátásra várva.

Ugyanakkor napirenden szerepel egyes versenyszámok - nem sportágak! - törlése, mint például a gyaloglás, a műúszás csapatszáma és a birkózásból a kötöttfogás.

Olimpiahttp://forum.origo.hu/forum?act=show&fid=28202

Ugyanakkor elsöprő többséggel amellett foglalt állást a tagság, hogy nem elevenítik fel a rendezésre pályázó városok meglátogatásának korábbi - korrupcióra lehetőséget adó - gyakorlatát.

Ch. Gáll András