Társoldalunk:

Nagy Tímea újra a páston

Igazán parádés mezőny jött össze szombaton este a Honvéd kosárlabdacsarnokában, ahol azonban nem a labda, hanem a világ legjobb párbajtőrvívói "pattogtak" a felállított páston. A Westel vívógálán tért vissza második gyermeke születése után a sydneyi olimpián egyéniben aranyérmet nyert Nagy Tímea, s a jelek szerint nem felejtett: mindkét asszóját megnyerte, előbb négyszeres világbajnok Király Hajnalkát verte 4-3-ra, majd az olimpiai döntő visszavágóján a svájci Hablützel-Bürkit 4-1-re győzte le.

Forrás: MTI
Szülése után Nagy Tímea hivata- losan is visszatért a vívógálánFotó: MTI

Az eredeti elképzelések szerint Nagy Tímea az atlantai olimpiai bajnok Laura Flessellel is megmérkőzött volna, de a doppingvétség miatti három hónapos eltiltását töltő francia klasszis csak nézőként volt jelen az eseményen, mert nem akarta, hogy fellépéséből esetleg bármelyik érintett szövetségnek problémája legyen.

A gálán sor került az idei moszkvai Eb férfi párbajtőr egyéni döntőjének visszavágójára is; s ezen az olimpiai bajnok orosz Kolobkov tényleg visszavágott Boczkó Gábornak. Az orosz fővárosban a magyar versenyző nyert, a magyar fővárosban viszont az orosz, mégpedig 15-10-re. A gála végén pedig az 1998-ban és 2001-ben világelső Kulcsár Krisztián, Imre Géza, Fekete Attila, Kovács Iván  összeállítású magyar, illetve az idei vb-győztes Janvier, Jeannet, Obry, Lucenay francia válogatott  csapott össze. A végén a vendégek örülhettek, ők nyertek 45-43-ra; de talán Kulcsárék sem nagyon bánkódtak, s remélhetőleg a jövő évi havannai vb-n újra ők lesznek a vidámabbak.

"Hogyan érezte magát újra a páston?" - kérdeztük Nagy Tímeát.
- Hozzávetőleg másfél hónappal ezelőtt kezdtem el újra az edzéseket, s a lábam még nem a régi, a lábmunka terén még bőven akad pótolnivalóm. De szerencsére a kezem jobb állapotban van. 

- Olyannyira jó állapotban, hogy az olimpiai ezüstérmest nagyon megverte.
- Azért ez mégis csak egy gála volt, s ezekből az eredményekből nem szabad messzemenő szakmai következtetéseket levonni. A magam részéről, az biztos, hogy sokkal komolyabban vettem az asszóimat, mint az ellenfeleim. Elvégre én az elmúlt egy évben egyáltalán nem versenyeztem, s nagyon szerettem volna bizonyítani, hogy nem felejtettem el vívni. Reggel ugyanúgy izgultam, mintha egy Világkupa-verseny előtt álltam volna. Viszont amikor beléptem a terembe, már rettentően boldog voltam, hogy végre újra vívhatok, ráadásul egy ilyen gálán. Ezúton is köszönöm a rendező Móna Isvánnak, a Honvéd-LNX szakosztály-igazgatójának, hogy egy ilyen csodálatos hangulatú, világnagyságokat felvonultató rendezvényen térhettem vissza.

- A következő, immár "komoly" erőpróbája az év végi országos bajnokság lesz?
- Így van, pontosan két hét múlva. Mit mondjak, nem lesz könnyű dolgom, hiszen az egy év kihagyás miatt nincsenek ranglistás pontjaim, így a selejtezőben is vívnom kell. S erőnlétileg még össze kell kapnom magamat, ha nem akarom, hogy a verseny végére kocsival húzzanak be a terembe.

Fábik Tibor