Vágólapra másolva!
Az utolsó pillanatban Samil Tarpiscsev orosz kapitány cserélt: Jevgenyij Kafelnyikov helyett Mihail Juzsnyijnak adott lehetőséget a Davis-kupa mindent eldöntő mérkőzésén. Döntése hibátlannak bizonyult, ugyanis Mihail Juzsnyij négy óra huszonhat perc alatt kétjátszmás hátrányból fordítva nyert Paul-Henri Mathieu ellen, így Oroszország Párizsban hódította el a Davis-kupát a címvédő Franciaországtól.

Előbb egyenlítettek az oroszok: Marat Szafin három óra hét perces mérkőzésen győzte le Sébastien Grosjeant. Az első és második játszmát simán nyerte a sokkal bátrabban és pontosabban teniszező orosz játékos, de ezzel sem tudta teljesen megtörni ellenfelét. Ráadásul a harmadik szettben Szafin többször is érthetetlen hibákat követett el, ezek visszaadták Grosjean reményeit. A francia azonban hiába került kétszer breakelőnybe, azonnal el is veszítette azt. A rövidítést 2-4-ről, négy játszmalabdát hárítva nyerte meg Szafin, ezzel egyesben veretlen maradt a Bercy-sportcsarnok salakján.

Samil Tarpiscsev kapitány döntése alapján a pénteken egyesben, szombaton pedig párosban vereséget szenvedő Jevgenyij Kafelnyikov helyett az eddig pihenő Mihail Juzsnyij jutott szóhoz. Az ellenfélcsere nem zavarta meg Mathieu-t, bátor és jó játékkal jutott megérdemelten kétszettes előnyhöz. Ezután váratlan fordulatot hozott a húszévesek rangadója: Juzsnyij felbátorodott, önbizalma is visszatért és szépített. Sőt, a negyedik játszma sem az október elején két tornán is diadalmaskodó Mathieu elképzelése szerint végződött, pedig a hazai reménység 4:2-re vezetett. Az orosz azonban parádés játékkal fordított. Az ötödik játszmában Juzsnyij irányított, az sem zavarta meg, hogy 3-1-es előnyét még behozta ellenfele. 3-3 után ismét elnyerte Mathieu adogatását, s ezzel végleg eldöntötte a fantasztikus találkozó sorsát.

A végső labdamenet után a győztes együttes a pályán ünnepelt, még a korábbi államfő, Borisz Jelcin is lesietett a nézőtérről hozzájuk. A franciák eközben vigasztalni próbálták a teljesen magába roskadt, síró Mathieu-t.

Davis-kupa, döntő:
Franciaország - Oroszország 2-3
Grosjean - Szafin 3:6, 2:6, 6:7 (11:13)
Mathieu-Juzsnyij 6:3, 6:2, 3:6, 5:7, 4:6