Vágólapra másolva!
Második gyermeke, Luca születése után Nagy Tímea tulajdonképpen a múlt heti Westel vívógálán már visszatért a pástra, de a sydneyi olimpia női párbajtőrbajnokának az első komoly megméretése a jövő heti országos bajnokság lesz. Amelyen először éppen Luca napján kell vívnia.

- Két kisgyermek anyukájaként mennyire összeegyeztethető a család és a vívás? - kérdeztük Nagy Tímeát.
- A két gyermek szerencsére nem jelent kétszer annyi elfoglaltságot, és rengeteg segítséget kapok a férjemtől, a szüleimtől s az ő szüleitől. Bevallom, máskülönben nem menne... Abban a tekintetben is szerencsés vagyok, hogy Csenge nagyon érdekes "manócska", egyáltalán nem féltékeny a kis Lucára, és tudja, mikor szabad nyafognia azért, hogy vele foglalkozzam.

- A jövő heti országos bajnokságon a helyszínen szurkol majd anyunak?
- Azt hiszem, jobb lesz, ha otthon marad, mert ha kivinném a versenyre, nyilván mindig körülöttem sürögne-forogna, ami nem lenne jó, mert akkor azért mégiscsak az ob-ra kell figyelnem. S amúgy sem lesz könnyű dolgom, hiszen az egy év kihagyás miatt nincsenek ranglistás pontjaim, így nekem a selejtezőben is vívnom kell. A csapatversennyel együtt háromnapos menetelés vár rám, s erőnlétileg bizony még össze kell kapni magam, ha nem akarom, hogy a verseny végére kocsival húzzanak be a terembe. Amúgy a selejtező éppen Luca névnapján, december 13-án lesz, ami most éppen péntekre esik. De mielőtt kérdezné, nem vagyok babonás. Viszont roppant fontos számomra, hogy a reggel kilenckor kezdődő selejtezőben öt győzelmet arassak, és ne kelljen tovább vívnom, mert csak így érek át 12 órára a Sportuszodába, Csenge úszóbemutatójára. Tehát megvan a motivációm.

- Az ob-n mi lenne az a eredmény, amire így előre azt mondaná, hogy elfogadja?
- Azt hiszem, hogy ha bejutok a legjobb nyolc közé, az közepes, ha ott leszek a legjobb négy között, az már jó teljesítmény tőlem.

- Nagyon meglepődött azon, hogy a Franciaországban élő Király Hajnalka a hét elején bejelentette, a jövőben francia színekben kíván szerepelni?
- Váratlanul ért, pedig számítottam rá, hogy ez valamikor bekövetkezik. Hajninak francia férje van, kint él, szóval ez "benne volt a levegőben". S nyilván az is szerepet játszott a döntésében, hogy francia színekben könnyebben kiharcolhatja az olimpiai részvételt. Abszolút megértem az elhatározását.

- Ebben az évben a Mincza Ildikó, Hormay Adrien, Király Hajnalka, Tóth Hajnalka összetételű négyes megnyerte a vb-t és az Eb-t is, s az ön visszatérésével izgalmas helyzet állt volna elő. Így viszont tulajdonképpen nem lesz nagy rivalizálás, ami túlzott kényelmességet is szülhet.
- Ez akár igaz is lehetne, de szerintem nem ez lesz a helyzet. Mert ha valaki olimpiai vagy világbajnok szeretne lenni, s most csak az egyéniről beszélek, akkor nem engedheti magának azt, hogy megelégedjen a szimpla csapattagsággal. És a többiek nevében is mondhatom, hogy mi mindannyian egyéniben is győzni akarunk.

- Itthon egyébként van valaki a fiatalok közül, aki odakerülhet a tűz közelébe?
- Szász Emesében látom azt az elszántságot, ami megalapozhatja a sikereit. A kellő rutinja még nincs meg, de biztos vagyok benne, hogy az athéni olimpia után eljön az ő ideje, és nagyon szép eredményeket fog elérni.

- De Athénban még újra az ön ideje jöhet el?
- Nagyon bízom benne, hogy így lesz. Magamnak és a támogatóimnak is szeretnék bizonyítani. Jövőre a vb-n, majd két év múlva az olimpián is szeretnék ott lenni, s ahogy az edzőm, Kulcsár Győző mondja: ha ott jól vívok, lesz egy kis szerencsém, és a jóisten is rám kacsint, akkor megint összejöhet valami.

Fábik Tibor