Vágólapra másolva!
Péntektől vasárnapig rendezik meg a vívók 2002. évi országos bajnokságát. A döntőkre egyéniben szombaton, csapatban vasárnap és hétfőn kerül sor a Nemzeti Sportcsarnokban.

Az országos bajnokság keddi sajtótájékoztatóján Kovács Tamás, a Magyar Vívószövetség (MVSZ) főtitkára elmondta, hogy az MVSZ az utóbbi évekhez képest idén igen szerény költségvetésből gazdálkodhatott, de ennek ellenére a magyar versenyzők dicséretesen helytálltak a világversenyeken, 12 érmet szereztek. A Mincza Ildikó, Hormay Adrien, Tóth Hajnalka, Király Hajnalka összetételű nőipárbajtőr-csapatunk a lisszaboni vb-n és a moszkvai Eb-n is győzött, s az orosz fővárosban férfi párbajtőr egyéniben Boczkó Gábor ugyancsak a dobogó legmagasabb fokára állhatott. Örvendetes, hogy a sportágban itthon megkezdődött a regionális központok kiépítése, ami együtt jár a vidéki vívás erősödésével.

A pénteken kezdődő országos bajnoksággal kapcsolatban Szabó Bence szövetségi kapitány elöljáróban leszögezte, hogy az ob nem került be a jövő évi vb-re és Eb-re kiírt válogatóversenyek közé.

"A 2003. évi világversenyekre a válogatók januárban kezdődnek. Fegyvernemenként 3-4 Világkupa-versenyt, valamint 3 hazai viadalt jelöltem meg, ezeken lehet majd pontokat gyűjteni. Mivel a hazai élmezőny meglehetősen szűk, itthon nagy csodák nem várhatók, így minden bizonnyal a Vk-versenyek döntenek majd a csapatkijelöléseknél. Jövőre egyébként a vb-t Havannában, az Eb-t Franciaországban, Bourges-ban rendezik, s természetesen részt veszünk az Universiadén is, a Koreai Köztársaságban" - mondta el Szabó Bence.

A szövetségi kapitány szólt arról is, hogy az ob-n az élversenyzők kevés kivétellel elindulnak. A vb-3. tőröző Knapek Edina a hét végén a szentpétervári Vk-versenyen szerepel, így ő hiányozni fog. Mint ahogyan férfi tőrben a térdszalag-szakadás után még lábadozó Juhász Attila, s egyelőre kérdéses a vállsérüléssel bajlódó Tóth Hajnalka indulása is. S a női párbajtőrözők között nem lesz ott a napokban lábsérülést szenvedett olimpiai bajnok Nagy Tímea sem, akinek egy év kihagyás, második gyermeke születése után ez lett volna az első versenye. (A november 30-i gálát, amelyen részt vett, nem sorolhatjuk a versenyek közé.) Nem indul a Franciaországban élő Király Hajnalka sem, aki néhány nappal ezelőtt bejelentette, hogy a jövőben francia színekben kíván versenyezni.

Az ob pénteken az egyéni selejtezőkkel kezdődik: férfi és női kardban az UTE csarnokában, férfi és női tőrben a Törekvés csarnokában, férfi és női párbajtőrben a Nemzeti Sportcsarnokban zajlanak az előcsatározások. A főtáblán a küzdelmek szombaton 8 órakor kezdődnek a Nemzeti Sportcsarnokban, ahol a döntőket 16 órától rendezik. Vasárnap és hétfőn 3-3 csapatversenyre kerül sor: vasárnap a férfi és női párbajtőr, a férfi kard, hétfőn a férfi és női tőr, valamint a női kard lesz a műsoron. A döntőket mindkét nap 15 órától rendezik a Nemzeti Sportcsarnokban.

Fábik Tibor