Vágólapra másolva!
A hét végi műkorcsolya ob-n a nőknél Sebestyén Júlia győzött, de Póth Diána az ezüstérmével még többet nyert: második számú magyar versenyzőként ő indulhat a januári malmői Európa-bajnokságon. Pedig egy évvel ezelőtt esetében a magyar színek és az Eb-részvétel is távolinak tűntek.

Budapest új jégcsarnokában az ob szombaton kezdődött a rövid programmal, amelyet az idei téli olimpián és a vb-n egyaránt 8. helyen zárt Sebestyén Júlia nyert meg; igazolva, hogy ma vitathatatlanul ő a sportág első számú hazai reprezentánsa. Néhány éve ez nem volt egyértelmű, hiszen az 1999-es Eb-n Póth Diána 4. lett, majd feltűnt Dorofejev Tamara is. Két éve mindhárman indulhattak az Eb-n - Sebestyén 6., Dorofejev 9., Póth 11. lett -, a januári kontinensviadalra viszont csak ketten mehetnek. A szakvezetés úgy döntött, hogy Sebestyén, valamint az, aki a Tiszaújváros versenyzőjét leszámítva a legjobban szerepel az ob-n.

S hogy visszakanyarodjunk a szombathoz, a rövid programban Dorofejev sokkal jobb volt Póthnál, előbbi hibátlanul korcsolyázott, utóbbi viszont két ugrását sem tudta "kiforogni". Ám a sportág sajátosságaiból adódóan a végeredményt illetően mindez semmit sem jelentett, hiszen - főleg akkor, ha csak három induló van -, mindent az "visz", aki a kűrt nyeri.

Vasárnap Póth kezdett, mégpedig gyönyörű tripla Lutzzal, s bár később két ugrása csak szimplára sikeredett, még négy háromfordulatost is láthattunk tőle. A pontszámai - 5,0-5,4 - nyitva hagyták a kérdést, hogy akkor most mi lesz. Dorofejev is tripla Lutzzal kezdett, ő is szépen, viszont a folytatásba nála több hiba is becsúszott. Ezt azonban ellentételezte, hogy kombinációban anyagerősebb volt nagy riválisánál; azzal pedig számolni kellett, hogy a művészi hatás pontszámai teljesen szubjektívak. Dorofejev 4,8-5,3 közötti pontokat kapott, s miközben megindult az össznépi számolgatás, Sebestyén zárta a sort. Bár nála is akadtak pontatlanságok, főleg a kivitelt tekintve (5,2-5,6) afelől nem lehetett kétség, hogy ő a bajnok. "A mai kűrömben több kockázatot vállaltam, mint általán szoktam, ezért többet is rontottam. A hibákat igyekszem kiküszöbölni az Eb-ig" - jegyezte meg Sebestyén.

S miközben Póth és Dorofejev tanácstalanul álldogált, előbb nem hivatalos, majd hivatalos formában is érkezett a hír: a két versenyző összevetésében a lehető legminimálisabb különbséggel Póth nyert; a kilenc bíróból öt rá szavazott.

"Nagyon-nagyon boldog vagyok!" - szakadt ki az ezüstérmesből. "Mindenképpen meg akartam mutatni, már csak magamnak is, az nem létezik, hogy edzésen minden szuper, a versenyen meg semmi sem sikerül. Mint ahogyan szombaton történt... Nem tagadom, a kűr előtt rettentően izgultam, szinte rosszul voltam, de most már nagyon jól vagyok!"

- Most már az is a múlté, hogy osztrák színekre vált?
- Így van, ezt a részét lezártam az életemnek. Tavaly szeptembertől idén májusig Bécsben éltem, kiváló körülmények között készültem, de óriási honvágyam volt. Még úgy is, hogy minden hétvégén hazajöttem" - mondta el Póth Diána, miközben honvágyának egyik forrása, Gyepes Gábor, a Ferencváros válogatott labdarúgója átölelte.

Szabálymódosítást terveznek műkorcsolyázásban/sport/egyeni/20020909szabalymodositast.html

S leszűrhettük, hogy már ő is igazi szakértője a sportágnak: "Húsz hónapja vagyunk együtt, s volt időm rá, hogy megtanuljam megkülönböztetetni az ugrásokat. Nagyon örülök, hogy Dia kijutott az Eb-re, igazán megérdemelte. Szerintem a szoros, 5-4-es eredményt közte és Sebestyén Júlia között kellett volna kihozni."

Az ob győztesei:
nők: Sebestyén Júlia (Tiszaújvárosi SC)
férfiak: Tóth Zoltán (Vasas), jégtánc: Hoffmann Nóra, Elek Attila (Piruett)

Fábik Tibor