Vágólapra másolva!
Orvosi tanácsra visszalépett a sydneyi férfitenisz-torna negyeddöntőjétől az orosz Marat Szafin, s vállsérülése miatt elképzelhető, hogy ki kell hagynia a hétfőn kezdődő ausztrál nyílt teniszbajnokságot. Mandula Petra párosban is búcsúra kényszerült a hobarti viadalon.

A világranglista harmadik helyezettje, az orosz Marat Szafin felől már korábban is hallani lehetett olyan pletykákat, miszerint vállsérüléssel bajlódik, a sydneyi férfitenisz-torna első két fordulójában azonban nem lehetett felfedezni játékában erre utaló jeleket. A negyeddöntőhöz érkezve azonban az orvosok azt tanácsolták számára, hogy amennyiben jót akar magának, ne álljon ki a dél-koreai Li ellen, inkább pihentesse a sérült testrészt. "A jobb vállammal van gond, valami iszonytató módon fáj, szerválni például egyáltalán nem tudok" - kesergett az orosz, akinek nem kizárt, hogy ki kell hagynia a jövő héten kezdődő Australian Opent, ahol tavaly döntőt játszott. "A dokik azt mondták, a sérülésem igen súlyos, az azonban meg sem fordult a fejemben, hogy ne utazzak el Melbourne-be. Mindenképpen pályára lépek az év első Grand Slam-tornáján."

Szafin azt kéri majd a szervezőktől, hogy az első fordulóban a lehető legkésőbb kelljen majd pályára lépnie, ezáltal adva magának még egy kis időt a felépülésre. "Az biztos, hogy az első két fordulóban erős fájdalomcsillapítókkal tudok majd csak játszani, de inkább ez, mint a semmi. Tenyerest, fonákot, röptét tudok ütni, egyedül a szerva nem megy."

Teniszhttp://forum.origo.hu/forum?act=show&fid=31016Egy magyar maradt az Australian Open selejtezőjében/sport/egyeni/tenisz/20030109egymagyar.htmlMandula búcsúzott a hobarti tenisztornától/sport/egyeni/tenisz/20030107mandula.html

Ami még a Sydneyben történteket illeti, hogy a thaiföldi Srichaphan ránézésre túlságosan is simának tűnő vereséget szenvedett a spanyol Ferrerótól, elképzelhető, hogy ő is inkább már a jövő hétre tartalékol. Rainer Schüttler megállította a Moyá-verő Fisht, így ő is elődöntős, csakúgy, mint Wayne Ferreira. Aucklandben a tegnapi esőszünet után ma már játék is volt, igaz, most sem sikerült befejezni minden meccset. Meglepetés, hogy a spanyol Ferrer legyőzte az atomtenisz egyik leglelkesebb hívét, a harmadik helyen kiemelt chilei Gonzalezt, no meg az sem semmi, hogy Hrbaty három szettben lenyomta az amerikai Gambillt.

A kooyongi bemutatótornán nem a játéké, sokkal inkább a visszalépéseké a főszerep, ahogy egy teniszrajongó tréfásan fogalmazott, még Sávolt-Kisgyörgy mérkőzésre is sor kerülhet, ha így mennek tovább a dolgok. Ami biztos, hogy ezúttal a belga Malisse helyére ugrott be a marokkói Arazi, Alex Corretja le is verte, mint annak a rendje. Agassi ellenben megszenvedett a francia csodagyerekkel, Gasquet-val szemben, de azért három játszmában kicsikarta a diadalt. A találkozó után egyébként az egykori világelső úgy nyilatkozott, hogy nagyon is helyénvaló a vérdopping kiszűrésére szolgáló EPO-tesztek bevezetése a teniszben, amelyre első alkalommal a már oly sokat emlegetett Australian Openen kerül sor. Szafin egyébként e témában is hallatta hangját: "Nem értem, miért akarnak kórházasat játszani egy tenisztornán, szerintem semmi értelme az egésznek. Ezt már többször el is mondtam az illetékeseknek, de eddig nem úgy tűnik, hogy volt értelme a szövegelésemnek."

Azok után, hogy Mandula Petra egyéniben a második fordulóban búcsúzott a hobarti nőitenisz-tornától, párosban is befejeződött számára a viadal. A német Barbara Rittner oldalán sima vereséget szenvedtek a Black, Lihovceva zimbabwei, orosz, amúgy első helyen kiemelt kettőstől.

ATP-torna, Sydney (355 ezer dollár, kemény pálya), negyeddöntő:
Li (dél-koreai) - Szafin (orosz, 1. kiemelt) játék nélkül
Ferrero (spanyol, 2.) - Srichaphan (thaiföldi, 7.) 6:3, 6:1
Schüttler (német) - Fish (amerikai) 7:6, 6:4
Ferreira (dél-afrikai) - Squillari (argentin) 6:0, 6:4

ATP-torna, Auckland (355 ezer dollár, kemény pálya), 2. forduló:
Novak (cseh, 1.) - Ginepri (amerikai) 1:6, 7:6, 6:3
Ferrer (spanyol) - Gonzalez (chilei, 3.) 6:4, 6:3
Hrbaty (cseh) - Gambill (amerikai, 6.) 6:3, 6:7, 7:6
Coria (argentin, 7.) - Vicente (spanyol) 6:2, 6:2
Mantilla (spanyol) - Carlsen (dán) 6:4, 6:4
Zabaleta (argentin) - Spadea (amerikai) 6:4, 6:3
Kuerten (brazil, 4.) - Russell (amerikai) 4:6, 6:4-nél félbeszakadt
Koubek (osztrák) - Sluiter (holland) 6:3, 1:0-nál félbeszakadt

Kooyong Classic, meghívásos férfi verseny:
el-Ajnaui (marokkói) - Enqvist (svéd) 6:4, 6:4
Agassi (amerikai) - Gasquet (francia) 6:2, 5:7, 6:2
Corretja (spanyol) - Arazi (marokkói) 6:3, 6:4

WTA-torna, Sydney (585 ezer dollár, kemény pálya), negyeddöntő:
Clijsters (belga, 2.) - Rubin (amerikai, 7.) 6:1, 6:2
Henin-Hardenne (belga, 3.) - Coetzer (dél-afrikai) 6:4, 6:4
Panova (orosz) - Barabanscsikova (fehérorosz) 6:3, 6:2
Davenport (amerikai, 6.) - Hantuchova (szlovák, 4.) 6:4, 3:6, 7:6

WTA-torna, Hobart (110 ezer dollár, kemény pálya), elődöntő:
Frazier (amerikai, 2.) - Lihovceva (orosz) 6:3, 6:4
Molik (ausztrál) - Benesova (cseh) 6:1, 4:6, 6:3
Páros, elődöntő:
Black, Lihovceva (zimbabwei, orosz, 1.) - Mandula Petra, Rittner (magyar, német, 4.) 6:3, 6:0

WTA-torna, Canberra (110 ezer dollár, kemény pálya), negyeddöntő:
Schiavone (olasz, 5.) - Pennetta (olasz) 6:3, 4:6, 6:2
Bartoli (francia) - Weingärtner (német) 6:4, 6:4
Shaughnessy (amerikai, 2.) - Serna (spanyol, 8.) 7:6, 6:4
Loit (francia) - Ad. Serra-Zanetti (olasz) 6:4, 6:2

Koncz Dávid