Vágólapra másolva!
Wijk ann Zee-ben megkezdődött az év első szuperversenye. A Corus 2003 torna első fordulójában a FIDE világbajnoka, Ruszlan Ponomarjov világossal szenvedett vereséget a tavalyi viadal győztesétől, az orosz Jevgenyij Barejevtől. Polgár Judit küzdelme a bolgár Veszelin Topalovval szemben döntetlenre végződött. Megosztoztak a ponton a Braingames világbajnoka, Vlagyimir Kramnyik és Vaszilij Ivancsuk is. Az exvilágbajnok Anantolij Karpov győzelemmel mutatkozott be. A nagymesterverseny első fordulójában Ács Péter vereséget szenvedett a holland Nijboertől.

A sakkrajongók nagy érdeklődéssel várták az esztendő első szuperversenyének rajtját, de az interneten csődöt mondott az élő közvetítés. Sem a holland szervezők, sem a FIDE világbajnoka nem szívesen emlékezik majd vissza erre a szombat délutánra, Ruszlan Ponomarjov pályafutása első partiját játszotta a tulipánosok földjén, s világossal vereséget szenvedett a tavalyi győztes orosz Jevgenyij Barejevtől. Túlságosan is eredetien kezelte a megnyitást, kényszerű minőségáldozata nyújtott halvány reményt a menekülésre, de összességében elég rosszul játszotta bemutatkozó játszmáját.

A honfitárs, Vaszilij Ivancsuk jobban rajtolt, sötéttel a Richter-Rauser változatban gyalogot áldozott, de a futópár segítségével tartotta állását. A másfél éves szünet után első szuperversenyét játszó világbajnok, Vlagyimir Kramnyik nem tudta feltörni a sötét pozíciót. Győzelemmel mutatkozott be az exvilágbajnok Anantolij Karpov. Minőségáldozattal hárította világos fenyegetéseit, majd az ellenakció gyors eredményt hozott. Jól tartotta magát a francia védelem, az azeri Radzsabov értékes fél pontot rabolt Anandtól, Timman is elégedett lehetett a Shirovval szemben elért remivel. Griscsuk sem bírt Van Welyvel.

Polgár Judit és a világranglista negyedik Veszelin Topalov a szicíliai védelem Szvesnyikov változatában csatáztak. Villámgyorsan lehúzták az elméletből jól ismert 19 lépést, majd a különböző színű futós állásban nem számított, hogy a bolgár nagymesternek gyalogelőnye volt.