Vágólapra másolva!
Magyar versenyző is készül a világ egyik leghíresebb atlétikai klubjában, többek között a 100 méteres férfi síkfutás olimpiai bajnok exvilágcsúcstartójával, az amerikai Maurice Greene-nel együtt. A HSI-ben John Smith immár Gyulai Miklós felkészülését is irányítja.

"HSI Welcomes Mickey Gyulai", azaz a HSI köszönti Gyulai Miklóst - olvasható az egyesült államokbeli HSI honlapjának hírei között; ami bizony nem kis szenzáció. A három betű ugyanis a földkerekség egyik, ha nem a legnevesebb atlétikai klubját jelöli, ahol többek között Maurice Greene, Jon Drummond, Ato Boldon, Inger Miller készül. S immár Gyulai Miklós is, aki több hónapos edzőtáborozásra költözött ki az Egyesült Államokba.

"Megfelelő alapokkal rendelkezik, és nagy szíve van" - mondja róla a tanítványaihoz hasonlóan világhírű tréner, John Smith. A Soproni AC 32 éves versenyzője 100 méteren 10.29, 200-on 20.67 másodperces egyéni csúcsokkal rendelkezik (mindkettőt 1998-ban futotta), s az elmúlt években a legjobb magyar sprinterek közé tartozott, ám tavaly - sérülése miatt - már a visszavonulás gondolatával foglalkozott. Gyulai arról is nevezetes, hogy ő az egyetlen magyar sportoló, aki téli és nyári olimpián is szerepelt. Az 1994-es lillehammeri téli ötkarikás játékokon kettes bobban indult, s huszonnyolcadik lett. 2000-ben, Sydneyben tagja volt az előfutamokban búcsúzó 4x100-as magyar váltónak. A HSI vezetői bíznak benne, hogy a magyar sprinternek hasznos lesz, hogy a világ legjobbjaival készülhet, s remélik, hogy kijut az idei párizsi világbajnokságra.

Gyulai Miklós kapcsán meg kell említeni, hogy édesapja Gyulai István, a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) főtitkára, ezt a HSI is jelzi. Sőt megemlíti, hogy az apa is kiváló atléta, huszonháromszoros magyar bajnok volt, aki az 1963-as Universiadén a 4x100-as váltóval aranyérmes lett, 1964-ben pedig indult a tokiói olimpián is.

Tavaly a Salt Lake City-i téli olimpián mindketten ott voltak, Gyulai István - eredeti szakmájába kicsit visszacsöppenve - a Telesport kommentátoraként, Gyulai Miklós pedig ezúttal a magyar négyesbob edzőjeként. Ám Miklós is kommentátor, a Sport1 televízióban tavaly ő közvetített az atlétikai versenyekről.