Vágólapra másolva!
Harminc tehetséges, fiatal magyar sportoló nyerte el a Nemzetközi Olimpiai Bizottság ösztöndíját. Az utánpótlás hazai legjobbjai a Magyar Olimpiai Bizottság közbenjárásának is köszönhetően részesülnek a NOB-támogatásban, ami fél éven keresztül havi 500 dollár juttatást jelent. Tehát összesen hozzávetőleg 690 ezer forint jut egy-egy versenyzőnek.

A sportolókat, akik közül többen valószínűleg már a jövő évi athéni olimpián is ott lesznek, a 2008-as pekingi ötkarikás játékokon pedig éremeséllyel indulnak, pénteken a Hélia Szállóban Schmitt Pál és Aján Tamás köszönti. A MOB elnöke és főtitkára egyúttal az ösztöndíj első részletét is átadja a fiataloknak. A 30 versenyző 14 sportágat képvisel. A támogatásban részesülők közül néhányan már felnőtt világversenyen is szereztek érmet: így például az öttusában csapatban és váltóban vb- és Eb-1. Horváth Viktor, a tavalyi cselgáncs Eb-n 66 kg-ban aranyérmet nyert Ungvári Miklós, a vívásban kardcsapatban vb-2. Lengyel Balázs, valamint a tőröző Varga Gabriella, aki 2002-es moszkvai vívó Eb-n csapatban ezüstérmet szerzett.

Olimpiahttp://forum.origo.hu/forum?act=show&fid=28202

"Nagyon örülök ennek az ösztöndíjnak, és igazán a legjobbkor jött a számomra" - mondta el érdeklődésünkre Varga Gabriella, a Honvéd-LNX 20 éves tőrözője, aki juniorként két vb-ezüstöt és három Eb-ezüstöt szerzett. "Vívásban a Világkupa-versenyek egy részét tőlünk nagyon távoli országokban rendezik, mint például Kuba, Korea, Kína, s ezekre a helyekre eljutni jelentős összegekbe kerül. Ha kevés Vk- versenyen veszek részt, akkor nincs esélyem arra, hogy a világranglistán jó helyezésem legyen, ami komoly hátrány például a vb-n a sorsolásnál. Mivel azt a Magyar Vívószövetség sem tudja biztosítani, hogy az összes válogatott kerettag minden külföldi versenyen ott lehessen, személy szerint nekünk is kell anyagi áldozatot hozni. Eddig sajnos nem sok sikerrel próbáltam szponzort találni, így ennek a havi ötszáz dollárnak meglesz a helye; az ösztöndíjat teljes egészében az utazásokra költöm."

Az ösztöndíjban részesülő sportolók:
asztalitenisz: Póta Georgina (Statisztika)
atlétika: Cziráki Kitty (VEDAC), Papp Krisztina (UTE)
birkózás: Füredi Levente (BVSC), Nagy Balázs (Kecskeméti TE)
cselgáncs: Szabó Brigitta (Ceglédi Vasutas SE), Ungvári Miklós (Kecskeméti Judo Klub)
evezés: Bartz Gitta (Danubius Nemzeti Hajóegylet), Verőci Lídia (Mohács Tornaegylet)
kajak-kenu: Paksy Tímea (MTK), Bethlenfalvi István (Mezőgép Szolnok), Kozman György (Atom SE), Kucsera Gábor (MTK)
műugrás: Hajnal András (Szolnoki Honvéd SE)
ökölvívás: Dudás Tibor (Vasas)
öttusa: Horváth Viktor (Alba Volán), Marosi Ádám (Honvéd)
sportlövészet: Laczik Zsolt (Győri Lövészklub), Török Zoltán (UTE)
súlyemelés: Nagy Szilvia (Tatabányai SC), Diószegi Sándor (Tiszaújvárosi SC)
torna: Kiss Renáta (Hungarotel Tornaklub Békéscsaba), Berki Krisztián (KSI)
úszás: Reményi Diána (Spartacus), Szepesi Nikolett (Spartacus), Cseh László (Spartacus), Gyurta Dániel (Jövő SC)
vívás: Varga Gabriella (Honvéd-LNX), Decsi Tamás (BSE), Lengyel Balázs (Vasas)

Fábik Tibor