Vágólapra másolva!
A Nemzetközi Sakkszövetség végrehajtó bizottságának következő ülését február 22-23. között tartják meg Bukarestben. A legnagyobb érdeklődéssel várt téma a világbajnoki páros mérkőzések várható időpontja, illetve a meccsek szponzorálása. Moszkvában február 13-án hajnalban hosszas tárgyalások után a FIDE világbajnoka, az ukrán Ruszlan Ponomarjov aláírta a szerződést, így már nincs akadálya, hogy létrejöjjön a világranglista-vezető Garri Kaszparovval a páros mérkőzése. Ponomarjov végül elállt korábbi követeléséitől, hétórás lesz a játékidő, s nincs döntetlen előnye Kaszparovval szemben. 

A tárgyalások február 12-én este kezdődtek, ahol a Nemzetközi Sakkszövetség nevében az ügyvezető igazgató, Emmanuel Omuku és a FIDE elnökének, Kirszan Iljumzsinovnak a tanácsadója, Berek Bagabajev tárgyalt Ponomarjovval az Ukrán Sakkszövetség elnökének, Petrov úrnak a jelenlétében. A kimerítő megbeszélésekbe később bekapcsolódott Iljumzsinov elnök úr is. A FIDE elnöke megnyugtatta a világbajnokot, hogy elképzeléseiről tárgyalnak majd a bukaresti ülésükön. Ponomarjov konstruktív magatartást tanúsított, garanciát kapott, hogy az egyesített világbajnoki címért, a Kaszparov-Ponomarjov és a Kramnyik-Lékó döntők győztesei közötti páros mérkőzésnek biztosítva lesz a pénzügyi fedezete.

Hajnalban "felszállt a fehér füst", Ponomarjov aláírta a megállapodást, amelynek pontos tartalmát egyelőre még nem tudjuk. Annyi már kiszivárgott, hogy Kaszparov és Ponomarjov páros mérkőzését a másik ágon megrendezendő Kramnyik-Lékó meccshez hasonlóan a klasszikus, hétórás játékidő szerint bonyolítják le, de Kramnyikkal ellentétben a FIDE világbajnokának nincs döntetlen fórja. Ponomarjov tárgyalási pozícióit aligha erősítette a Wijk aan Zee-i szuperversenyen elszenvedett öt veresége, hogy a januári világranglistán csak a hetedik helyen szerepelt, 113 ponttal van kevesebbje, mint a listát vezető Kaszparovnak.

A végleges megállapodást csak a február 22-én, Linaresben kezdődő szuperverseny végére várjuk. A tornán a sakkozás valamennyi világnagysága játszik, Garri Kaszparov, Vlagyimir Kramnyik, Viswanathan Anand, Lékó Péter és Ruszlan Ponomarjov viaskodik az év legerősebb szuperversenyén.

Verőci Zsuzsa