Vágólapra másolva!
A linaresi szuperverseny második fordulójában óriási szenzáció született. A 15 éves azerbajdzsáni Teimur Radzsabov sötéttel legyőzte Garri Kaszparovot. Radzsabov láthatóan nem játszott megilletődötten, váratlan tisztáldozatát a torna nagy favoritja, az exvilágbajnok Kaszparov nem fogadta el, de pár lépéssel később a világranglista-vezető óriási hibát vétett, tisztet vesztett. Elszenvedte második vereségét a FIDE világbajnoka, Ruszlan Ponomarjov, a profi világelső Vlagyimir Kramnyik könnyedén jutott a teljes ponthoz. Az indiai Viswanathan Anand a legjobbkor hozott minőségáldozattal remizett a spanyol Vallejo Pons ellen, s Kramnyik társaságában vezet. Lékó Péter szabadnapos volt, a harmadik játéknapon a "megsebzett" Kaszparov ellen a világos bábukat vezeti.

Nem kellett sokat várni a szenzációra, a linaresi szuperverseny második fordulójában a rangos mezőny legfiatalabb tagja, az azerbajdzsáni Teimur Radzsabov legyőzte földijét, a világranglistát fölényesen vezető Garri Kaszparovot. Radzsabov sötéttel mért vereséget az exvilágbajnokra, aki Linaresben már oly sok sikert ért el, 11 szereplése során hétszer egyedül, egyszer holtversenyben végzett az élen. Kaszparov a korábbi 132 partija közül ötször kapott ki, 1990-ben Gulko győzte le, 1991-ben Ivancsuk ellen vesztett. Három évvel később ketten is kapitulációra kényszerítették, Kramnyik és Lautier voltak a legyőzői. Utolsó vereségét hat évvel ezelőtt az ukrán Ivancsuktól szenvedte el. Kaszparov 1999 januárjától kilenc szuperversenyt egyedül nyert meg, egyszer Kramnyikkal megosztozott a dicsőségen. A tíz tornán egyetlen játszmát vesztett, a boszniai Szokolovtól kapott ki! Érdekességként megemlítem, hogy két éve a linaresi szuperversenyen az első három fordulóban csak remik születtek, tavaly Kaszparov az ötödik fordulóban tudta első játszmáját megnyerni.

Kaszparov és Radzsabov tavaly júniusban a moszkvai Grand Prix rapid torna döntőjét vívta. Az előcsatározások során az azeri titán nem kímélte Szvidlert, Akopjant, Ivancsukot és Beljavszkijt. A döntőben azonban még igen megilletődötten játszott a "királlyal" szemben. A szeptemberi Oroszország-Világválogatott rapid találkozón Teimur már korántsem tisztelte annyira Kaszparovot, kevesen múlott, hogy nem gyűjtötte be skalpját. Radzsabov már az első játéknapon is megmutatta "oroszlánkörmeit", Lékó Péter csak hidegvérű védekezéssel tudta hárítani a királyát fenyegető veszélyeket, majd rutinosan begyűjtötte a teljes pontot az esélyeit túlértékelő azari fiúval szemben.

Radzsabov hű maradt kedvenc francia védelméhez, Kaszparov tért el a szeptemberi játszmájukhoz képest, gyors áttöréssel próbálkozott, de a bakui nagymester az első rohamot okosan védte. Kaszparov királya középen rekedt, s következett egy meglepő tisztáldozat. Remélhetőleg az exvilágbajnok már szokásához híven részletesen elemzi a partit, akkor megtudhatjuk, hogy miért nem fogadta el a felkínált tisztet, amely a felhasznált 25 percből ítélve meglepetésként érte. Abban bízott, hogy a világos mezőkön sorakozó sötét gyalogok támadási célpontok lesznek, de egy óriási baklövése után tisztet vesztett! Meglepően könnyen hajtotta bárd alá a fejét, s Teimur eddigi pályafutásának legértékesebb győzelmét ünnepelhette.

A két aktuális világbajnok vívta a forduló rangadóját, és Vlagyimir Kramnyik könnyedén vágott vissza Ruszlan Ponomarjovnak a Corus 2003 tornán, a második játéknapon elszenvedett vereségéért. Ponomarjov ezúttal e4-gyet húzott, de nem vállalta a Szvesnyikov változatot, hanem a Rossolimo folytatásként jegyzett varira szavazott. A finomságokkal azonban láthatóan nem volt tisztában, Kramnyik futópárjával egyre kellemesebben állt. Az ukrán világbajnok az a7 gyenge gyalogra támadt, de elnézett egy felfedett támadást, s többé nem talált védelmet, másodszor is kikapott.

A spanyolok reménysége, a 20 éves Vallejo Pons szabadnapos volt az első napon, így először ült sakkasztalhoz, s feladta a leckét az exvilágbajnok Viswanathan Anandnak. Kezdeményezéshez jutott, de gondolkodási ideje gyorsan fogyott. Anand a legjobb pillanatban áldozott minőséget, s az időzavar közeledtével Vallejo maga kínálta a békekötést.

A második forduló eredményei:
Kaszparov (orosz, 2847) - Radzsabov (azerbajdzsáni, 2624) 0 - 1 (Francia védelem, 39)

Ponomarjov (ukrán, 2734) - Kramnyik (orosz, 2807) 0 - 1 (Szicíliai védelem, 40)

Vallejo Pons (spanyol, 2729) - Anand (indiai, 2753) döntetlen (Vezérindiai védelem, 30)

A verseny állása:
1-2. Anand és Kramnyik 1,5 pont
3. Lékó Péter 1 (sz)
4. Radzsabov 1
5. Vallejo Pons 0,5 (sz)
6. Kaszparov 0,5
7. Ponomarjov 0